Perturbatorii endocrini: produsele din soia vizate de UFC-Que Choisir

0

Organizatia farnceza pentru protectia consumatorilor UFC-Que Choisir raporteaza niveluri ridicate de izoflavona prezente in alimentele din soia. Studiul citat de UFC-Que Choisir in sprijinul celor afirmate este pus la indoiala de Asociatia Comerciantilor de Soia – Sojaxa.

Asociatia pentru protectia consumatorilor UFC-Que Choisir a sesizat ANSES (Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail) si DGCCRF (Direction générale de la concurrence, de la consommation et de la répression des fraudes) pe 24 mai, dupa descoperirea in produse pe baza de soia a unor “niveluri deosebit de ridicate de fitoestrogeni si in special de isoflavone, care ar putea fi perturbatori endocrini”. O tema bine cunoscuta, care a fost deja studiata in ceea ce priveste sanatatea publica.

Aceasta a determinat ANSES sa publice recomandari inca din 2005.

In ultimul sau numar al buletinului sau, UFC-Que Choisir a analizat 55 de produse (de la alimente preparate, prajituri, deserturi, bauturi, aperitive si sosuri) pentru a calcula expunerea in raport cu valorile tolerate stabilite in 2005. Rezultatele indica depasiri cu “de pana la 5 ori doza maxima” de fitoestrogeni.

Metodologia este contestata insa de asociatia pentru promovarea alimentelor din soia, Sojaxa.

“Lucrarea nu se bazeaza pe limitele oficiale definite de ANSES”, spune Gwénaële Joubrel, director stiintific al Sojaxa. Pentru Sojaxa, studiul UFC-Que Choisir nu este in acord cu recomandarile ANSES si cu realitatea din piata. Chiar daca astazi mai mult de sase din zece francezi au spus ca au mancat produse de soia, putini sunt cei al caror consum de astfel de produse ar duce la un exces de aport zilnic de izoflavone, precum cel indicat in recomandarile ANSES, continua aceasta.

In cele din urma, Sojaxa regreta lipsa mentionarii calitatilor nutritionale ale soiei (bogata in proteine, continut scazut de acizi grasi saturati si in majoritatea acizilor grasi nesaturati) si a contributiei acesteia la o dieta echilibrata. “Trebuie sa evaluati produsele din soia intr-o dieta diversificata”, spune directorul stiintific al Sojaxa.

Consumul real nu a fost luat in considerare
In plus fata de recomandarile ANSES din 2005, EFSA a publicat un aviz in 2015, in care a concluzionat ca nu exista vreun prejudiciu vizibil al isoflavonelor asupra sanatatii femeilor in postmenopauza (cu privire la cancerul de san si cel de tiroida).

In februarie, nutritionistul prof. dr. Jean-Michel Lecerf, la rândul sau, a subliniat ca isoflavonele de soia ar trebui mai degraba sa fie considerate ca modulatoare: “Calificarea sub forma de perturbator endocrin din soia apare pentru mine drept complet inadecvata”, a spus el.

“Produsele din soia, din agricultura franceza si din cea non-OMG garantat, oferite de membrii nostri, au un loc bine definit intr-o dieta diversificata si echilibrata. Aceste produse, pe masura ce le concepem, reprezinta o oportunitate de a face fata provocarilor actuale individuale si colective de sanatate, de mediu. Si ne dorim mai mult ca niciodata ca aceste valori si contributii sa fie recunoscute si suntem, ca de obicei, la dispozitia ANSES daca aceasta decide sa actualizeze acest dosar “, spune Oliver Clanchin, presedintele Sojaxa.