Pesticide: un nou termen limita pentru evaluarile cumulative ale unor riscuri

0
10

EFSA a stabilit un nou termen pentru finalizarea a doua evaluari pilot privind riscurile pe care le prezinta pentru oameni reziduurile multiple de pesticide din alimente. Evaluarile au fost initial programate a fi publicate pana la sfarsitul acestui an, dar termenul a fost prelungit, pentru a putea fi analizate raspunsurile partilor interesate.

Evaluarile complete ale riscurilor privind efectele cumulative ale pesticidelor asupra sistemelor umane nervos si tiroidian sunt asteptate a fi publicate in iunie 2019.

Termenul a fost extins pentru a raspunde comentariilor primite in urma unei consultari publice cu privire la modul in care s-au stabilit grupurile de evaluare cumulativa (CAG) ale pesticidelor care urmeaza sa fie utilizate in evaluari.

In plus, Comisia Europeana si statele membre ale UE au convenit asupra unui set de ipoteze privind aspectele legate de gestionarea riscurilor referitoare la expunerea cumulata pe care EFSA ar trebui sa le ia in considerare in evaluarile sale. Aceste evolutii implica faptul ca EFSA și partenerul sau in proiect, Institutul National de Sanatate Publica si Mediu din Olanda (RIVM), vor relua procedura cu privire la gruparea pesticidelor pentru evaluarea expunerii cumulate.

sprijinNoile evaluari vor beneficia de lucrari recente efectuate pentru EFSA, care permit o utilizare mai precisa a datelor privind consumul si a informatiilor privind efectele pe care prelucrarea produselor alimentare le are asupra nivelurilor de reziduuri.

Evaluarile cumulative ale riscurilor care vor fi publicate in iunie 2019 vor include, de asemenea, o analiza de incertitudine care va ajuta partile interesate sa inteleaga modul in care rezultatele pot fi afectate de limitarile cu privire la nivelul cunostintelor stiintifice si de ipotezele de lucru utilizate in acest proces.