Spania – alerta alimentara cu listerioza se agraveaza

Bilantul infectiilor de origine alimentara, cauzate de bacteria Listeria monocytogenes, a ajuns la 2 persoane decedate si peste 200 de cazuri confirmate de infectie, au informat autoritatile din Spania, citate de AFP.

O femeie de 74 de ani a murit marti de listerioza in Spania dupa ce a consumat carne de porc contaminata. O nonagenara a murit deja pe 19 august. In total, peste 200 de cazuri de infectie de origine alimentara, cauzata de bacteria Listeria monocytogenes, au fost confirmate de catre autoritati.

Ministerul Sanatatii din Spania a confirmat alte patru cazuri in Aragon (nord) si Extremadura (sud-vest), dar si infectarea unui cetatean britanic, diagnosticat in Franta, care a consumat carne contaminata la Sevilla.

Toate persoanele care au contractat listerioza au consumat o specialitate din carne de porc specifica Andaluziei numita „carne mechada”, produsa intr-o fabrica din Sevilla, care intre timp a fost inchisa.

De asemenea, autoritatile regionale au confirmat ca listerioza cauzata de aceasta carne contaminata a dus la pierderea unei sarcini.

Ce este listerioza
Listerioza poate lua forme grave la persoanele cu sistem imunitar slabit, dar si la gravide si la varstnici. In cazul ingerarii de alimente contaminate de catre o femeie insarcinata, infectia se poate transmite de la ea la fat. Aceste cazuri de listerioza au declansat polemici in Spania, unele voci se intreaba daca autoritatile regionale si nationale au alertat la timp populatia si au scos suficient de repede produsele suspecte de pe piata.