Ar putea comerțul electronic să sporească risipa alimentară comparativ cu retailul convențional?

0
20

Ușurința de a cumpăra alimente online poate diminua sentimentul psihologic de proprietate, ceea ce ar putea face în cele din urmă ca oamenii să se descotorosească mai ușor de alimente, sugerează o nouă analiză cu implicații pentru comercianții cu amănuntul, punctează Food Navigator.

Deșeurile alimentare reprezintă o problemă din ce în ce mai importantă atât pentru consumatori, cât și pentru industria alimentară. O familie medie de patru persoane irosesște mai mult de două milioane de calorii, în valoare de aproape 1500 dolari, în fiecare an, în conformitate cu un studiu al USDA și EPA.

Alimente de peste 130 de miliarde de lire sterline de alimente sunt pierdute sau risipite în fiecare an în SUA, și este vorba în cea mai mare parte de alimente nutritive cum ar fi fructele, legumele, laptele și cerealele.

Iar creșterea volumului de alimente vândute online poate exacerba problema , potrivit unui nou articol publicat în Journal of Retailing and Consumer Services de Dr. Veronika Ilyuk, profesor asistent de marketing și afaceri internaționale la Universitatea Hofstra.

„În mod specific, în magazinele reale cumpărătorii alocă timp și energie pentru cumpărăturile lor (de exemplu, înselectarea manuală a produselor și punerea lor în pungi) și percep efectiv acest lucru; în achizițiile online, o mare parte din efortul de achizitie al produsului este transferat catre o altă parte – și anume angajații unui magazin”, explica Dr. Ilyuk.

„Deși pare  a fi un avantaj neechivoc al achizitiilor online, aceasta reducere a efortului afectează în mod negativ atât proprietatea psihologică (manifestată în asumarea responsabilității și afectarea negativă atunci când se renunță la o achiziție), cât și în ce privește comportamentul consumatorului în raport cu problemă din ce în ce mai mare: deșeurile alimentare.”

Creșterea exponențială a comerțului electronic

Vânzările online de produse alimentare continuă să crească într-un mod incredibil. De exemplu, despre vânzările Amazon din SUA s-a raportat recent că au înregistrat o creștere cu 93% față de anul precedent, ajungând la 575 milioane USD în al treilea trimestru al anului 2017, potrivit companiei de comerț electronic One Click Retail.

„Pe măsură ce din ce în ce mai mulți producători se concentrează pe Amazon, ca pe un canal de vânzări foarte util și Amazon continuă să facă mari investiții în firme de gen, precum Whole Foods, nu există nicio îndoială că această creștere rapidă va continua”, a declarat Nathan Rigby, vicepreședinte de vânzări și marketing la One Click Retail.

În timp ce cafeaua și băuturile rămân produsele de top ca vânzări pe platformele Amazon, Amazon Fresh – compania de vânzări de alimente perisabile a Amazon Fresh – a generat vânzări de 90 de milioane USD  în SUA în trimestrul 3 din 2017, realizând o creștere constantă cu o medie de 3% pe săptămână pe parcursul trimestrului. Vânzările de produse lactate, legume-fructe și carne au dominat acest spațiu.

Noua analiză a Dr. Ilyuk sugerează că retailerii online ar trebui să ia în considerare și implicațiile potențiale ale modelelor lor de afaceri asupra atitudinii consumatorilor față de deșeurile alimentare. Dr. Ilyuk oferă dovezi empirice ale acestor efecte, bazate pe un pretest și pe trei experimente, care au arătat că achizițiile online au condus la o percepție mai scăzută a efortului, ceea ce a redus experiența proprietății psihologice și, în ultimă instanță, a făcut să se ajungă la o mai ușoară renunțare din partea consumatorilor atunci când au ales să arunce la gunoi alimentele.

„În timp, consumatorii ar putea să fie informați cu privire la cantitatea de deșeuri alimentare (excesive) atunci când efectuează achiziții prin intermediul unui site web al unui comerciant, mai ales având în vedere atenția sporită acordată acestui subiect în mass-media”, a scris dr. Ilyuk.

„Acest lucru, fără îndoială, poate declanșa nemulțumirea cu privire la politica firmei, pe termen lung. Împreună cu faptul că responsabilitatea socială corporativă (CSR) este acum mai importantă pentru succesul firmelor decât oricând, cercetările de față sugerează că retailerii de alimente vor beneficia, de asemenea, dacă vor face investiții în inițiative educaționale, prin care consumatorii sunt conștientizați cu privire la probabilitatea ca un aliment să ajungă deșeu alimentar”.