Autorizare pentru extinderea utilizarii drojdiei pentru panificatie tratate cu UV si in alte alimente

0
140

A fost adoptat REGULAMENTUL DE PUNERE IN APLICARE (UE) 2018/1018 AL COMISIEI din 18 iulie 2018, de autorizare a unei prelungiri a utilizarii drojdiei pentru panificatie tratate cu UV (Saccharomyces cerevisiae) ca aliment nou in temeiul Regulamentului (UE) 2015/2283 al Parlamentului European si al Consiliului si de modificare a Regulamentului de punere in aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei

Decizia de punere in aplicare 2014/396/UE a Comisiei a autorizat, in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 258/97 al Parlamentului European si al Consiliului si in urma avizului Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara, introducerea pe piata a drojdiei pentru panificatie tratate cu UV (Saccharomyces cerevisiae) ca ingredient alimentar nou pentru a fi utilizat in anumite alimente, inclusiv in paine si chifle dospite cu drojdie si in produse fine de panificatie dospite cu drojdie si in suplimentele alimentare.

La data de 6 decembrie 2016, societatea Lallemand Bio-Ingredients a inaintat o cerere catre autoritatea competenta din Danemarca pentru o extindere a utilizarii si pentru nivelurile de utilizare a drojdiei pentru panificatie tratate cu UV (Saccharomyces cerevisiae).

In cerere s-a solicitat extinderea utilizarii drojdiei pentru panificatie tratate cu UV (Saccharomyces cerevisiae) si la alte categorii de alimente, si anume in drojdia preambalata proaspata si uscata destinata coacerii acasa si in suplimentele alimentare, fara indicarea nivelurilor maxime permise.

In plus, solicitantul a cerut sa se modifice specificatia mai redusa din continutul de vitamina D2 in concentratul de drojdie de la 1 800 000 UI (450 μg/g) la 800 000 UI (200 μg/g).

Autoritatea competenta din Danemarca a emis raportul ei de evaluare initiala la 30 iunie 2017. In acest raport, ea a concluzionat ca extinderea utilizarilor si a nivelurilor maxime propuse de utilizare a drojdiei pentru panificatie tratate cu UV (Saccharomyces cerevisiae) indeplineste criteriile privind alimentele noi prevazute la articolul 3 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 258/97.

La 7 iulie 2017, Comisia a transmis raportul de evaluare initiala celorlalte state membre. Au fost prezentate observatii de catre celelalte state membre in termenul de 60 de zile prevazut la articolul 6 alineatul (4) primul paragraf din Regulamentul (CE) nr. 258/97 cu privire la metodele utilizate pentru a identifica corect mutatiile potentiale, la lipsa unei justificari din motive de siguranta pentru a sprijini eliminarea nivelului maxim admis in cazul suplimentelor alimentare, la lipsa de informatii privind stabilitatea in conditii de depozitare pentru noua forma a alimentului nou, la lipsa de informatii cu privire la acreditarea laboratoarelor si cu privire la intrebarea daca prin ingestia alimentului nou s-ar putea depasi nivelurile superioare tolerabile de vitamina D stabilite de EFSA.

Avand in vedere observatiile facute de alte state membre, solicitantul a furnizat explicatii suplimentare care au atenuat preocuparile, spre multumirea statelor membre si a Comisiei.

Aceste explicatii au oferit suficiente motive pentru a se stabili ca extinderea utilizarii si a nivelurilor de utilizare a drojdiei pentru panificatie tratate cu UV (Saccharomyces cerevisiae) este in conformitate cu articolul 12 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2283.

Niveluri maxime de vitamina D2 pentru paine, chifle si produse fine de panificatie dospite cu drojdie sunt de 5 g de vitamina D2/100 g; de 45 μg/100 g pentru drojdia preambalata proaspata destinata coacerii acasa; si de 200 μg/100 g pentru drojdia uscata destinata coacerii acasa. Pentru suplimente alimentare, astfel cum sunt definite in Directiva 2002/46/CE nu este precizata vreo limita.

Denumirea alimentului nou mentionat pe eticheta produselor alimentare este «Drojdie imbogatita cu vitamina D» sau «Drojdie imbogatita cu vitamina D2». Etichetarea alimentelor noi trebuie sa contina o mentiune care sa indice faptul ca produsul alimentar este destinat doar pentru coacere si ca nu ar trebui sa fie consumat in stare cruda. Etichetarea alimentelor noi trebuie sa contina instructiuni de utilizare pentru consumatorii finali, astfel incat sa nu se depaseasca o concentratie maxima de 5 μg/100 g de vitamina D2 in produsele finale coapte acasa.

Drojdia pentru panificatie (Saccharomyces cerevisiae) este tratata cu lumina ultravioleta pentru a determina transformarea ergosterolului in vitamina D2 (ergocalciferol). Continutul de vitamina D2 in concentratul de drojdie variaza intre 800 000 -3 500 000 UI de vitamina D/100 g (200-875 μg/g). Drojdia poate fi inactivata.

Concentratul de drojdie este amestecat cu drojdie de panificatie obisnuita pentru a nu depasi nivelul maxim in drojdia preambalata proaspata sau uscata destinata coacerii acasa. Produsul are o culoare cafenie si se prezinta sub forma granule care asigura o buna fluiditate.