Avertizare de la Organizatia Mondiala a Sanatatii vis-a-vis de produsele dedicate bebelusilor

0
54

Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat publicul cu privire la cantitatea prea mare de zaharuri continuta de produsele alimentare dedicate bebelusilor.

„In cazul a aproximativ jumatate dintre produsele examinate, dedicate bebelusilor (…), peste 30% dintre calorii provin din zaharuri totale, iar circa o treime din alimente contin zahar adaugat sau alti indulcitori”, a precizat Biroul Regional pentru Europa al OMS.

Studiul a vizat analiza a aproape 8.000 de produse comercializate in peste 500 de magazine din orase precum Viena (Austria), Sofia (Bulgaria), Haifa (Israel) si Budapesta (Ungaria) din noiembrie 2017 pana in ianuarie 2018.

Continutul ridicat de zahar a fost corelat cu un risc crescut de obezitate si carii dentare, mentioneaza OMS, iar o expunere precoce la produse indulcite poate crea o preferinta nociva pentru alimente care contin zahar pentru restul vietii.

„O nutritie adecvata in perioada neonatala si in primii ani ai copilariei ramane un factor esential pentru asigurarea unei cresteri si dezvoltari optime a copilului, precum si o stare de sanatate mai buna pe parcursul vietii”, a amintit directoarea regionala a OMS pentru Europa, Zsuzsanna Jakab, citata intr-un comunicat.

Pana la 60% dintre etichete contin informatii inselatoare

Din totalul alimentelor analizate, mai bine de jumatate sunt etichetate ca fiind adecvate nou-nascutilor cu varsta sub sase luni, desi „OMS recomanda ca nou-nascutii sa fie hraniti in mod exclusiv cu lapte matern in primele sase luni de viata si, prin urmare, niciun aliment nu ar trebui comercializat ca recomandat copiilor sub sase luni’”, subliniaza raportul.

inghetata_mai_putin_zahar, reducere de zahar, bebelusilorIn lumina acestui raport, OMS a anuntat ca isi va reactualiza recomandarile pentru a opri promovarea inlocuitorilor pentru laptele matern si, totodata, pentru a recomanda ca alimentatia copiilor cu varsta intre sase luni si doi ani sa se bazeze pe alimente bogate in substante nutritive, preparate la domiciliu.

Raportul OMS insista ca adaosurile de zahar si indulcitorii ar trebui interzise din compozitia alimentelor destinate bebelusilor si recomanda introducerea unui nou avertisment pentru bauturile indulcite, in special sucurile de fructe si laptele condensat, prin care consumatorul sa fie informat ca acestea nu sunt adecvate copiilor sub trei ani.