Capsuni si busuioc: reteta pentru succesul conservantilor naturali?

0

Painea ce are in compozitie extracte din capsuni si frunze de busuioc prezinta calitati antioxidante superioare conservantilor artificiali utilizati comercial, arata un studiu.Rezultatele cercetarilor au evidentiat o capacitate antioxidanta mai mare comparativ cu painea in care au fost utilizati conservanti si aditivi, precum acidul ascorbic si sorbatul de potasiu.

Cercetatorii considera ca aceste extracte din capsuni si frunze de busuioc „ar putea reprezenta alternative la aditivii comerciali traditionali utilizati in prezent”. Aditivi cum ar fi acidul ascorbic (un antioxidant) si sorbatul de potasiu (un conservant) sunt utilizati in mod obisnuit in procesarea alimentelor pentru ca producatorii sa se asigure ca textura si aroma dorite sunt realizate pentru a se obtine calitatea produsului si stabilitatea acesteia in timp. Utilizarea lor este insa restrictionata de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) in ceea ce priveste cantitatile ce pot fi folosite in podusele alimentare, institutia europeana considerand ca in cantitati mari aditivii sunt toxici.

In acest context, extractele naturale nu numai ca par a fi alternative viabile, ci si potrivite pentru a satisface dorintele consumatorilor, care sunt interesati tot mai mult de sanatate si bunastarea organismului lor si care, ca atare, prefera alimentele etichetate ca fiind mai sanatoase si mai naturale.

La fel ca alti aditivi, antimicrobienii, antioxidantii si agentii antibacterieni se numara printre aditivii cel mai des folositi in industria alimentara pentru conservarea produselor pe perioade mai indelungate.

Metoda
Cercetatorii de la Institutul Politehnic din Bragança (Portugalia) si Universitatea din Belgrad (Serbia) au stabilit trei grupuri de studiu: grupul de control (fara adaos de orice aditiv), painea care avea in compozitie acid ascorbic (E300) si painea cu sorbat de potasiu (E202).
Pentru fiecae grup, echipa a efectuat o serie de teste analitice repetate de trei ori pe tot parcursul perioadei de studiu: imediat dupa prepararea painii si dupa trei si sapte zile.

In experiment cercetatorii au inclus, de asemenea, probe suplimentare de paine in care au adaugat catechina din capsuni si acid rosmarinic obtinut din frunze de busuioc.

Echipa de cercetare a constatat ca ambele extracte naturale prezinta activitate antioxidanta, fara toxicitate pana la doza maxima testata (400 micrograme pe mililitru (μg / ml)).

In plus, painea cu extractele naturale, in special busuiocul, prezinta o capacitate antioxidanta mai mare decat painea cu acid ascorbic si sorbat de potasiu.

„Fructele de capsuni si frunzele de busuioc au extracte etanolice care au prezentat o bioactivitate puternica”, se arata in studiu. “Efectele protectoare au fost atribuite prezentei compusilor fenolici; catechinele au atras atentia, mai ales datorita activitatii lor antioxidante relativ ridicate. De asemenea, acidul rosmarinic a fost caracterizat ca fiind unul dinte cei mai abundenti esteri ai acidului cafeic prezent in Ocinium spp (busuioc).”

Calitatile conservative ale busuiocului
Abilitatea busuiocului de a pastra produsele alimentare, mentinand in acelasi timp proprietatile nutritionale, a fost demonstrata intr-un studiu anterior, conceput pentru a arata eficienta extrasului in cresterea duratei de conservare si potentiale efecte asupra sanatatii.

Uleiul esential al extractului a fost adaugat, de asemenea, la filmele de gelatina din peste pentru a mentine calitatea pestelui, in timp ce guma de seminte de busuioc a fost adaugata in inghetata si branza, pentru ca acestea sa-si mentina proprietatile reologice, fizice si senzoriale