Consiliul Concurenței va monitoriza și prețurile la alimente în magazinele mici și piețe

0
58

Consiliul Concurenței va monitoriza evoluția prețurilor la alimente și în magazinele mici și în piețe, a anunțat Președintele autorității, Bogdan Chiriţoiu.

„Avem baza aceasta bună de date pe alimente care reflectă realitatea din lanţurile de magazine. Unde nu avem date, şi asta strângem acum şi noi împreună cu Protecţia Consumatorului, strângem date pentru cam o treime din piaţă, 35% consum din afara marilor lanţuri de magazie, deci magazine mici şi pieţe. Să vedem ce s-a întâmplat şi acolo. Pentru că sunt localităţi unde nu ai lanţuri din acestea prezente. Trebuie să înţelegem ce se întâmplă şi acolo. Să vedem dacă acolo venim cu intervenţii speciale”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, la Antena 3, transmite Agerpres.

În prima parte a lunii martie, prețurile au crescut cu aproape 10-15% în medie pe anumite categorii de produse alimentare de bază. 

„Pe partea de alimente sunt creşteri. Avem instrumentul acesta foarte bun, Monitorul Preţurilor, unde avem preţul la toate alimentele din toate magazinele care ţin de marile lanţuri comerciale. Deci, baza de date foarte bună, care ne arată că am avut în prima parte a lunii martie creşteri. Pe categoria de produs, creşteri erau pe undeva pe la 10-15%. Avem şi categorii unde nu au fost creşteri. Dar chiar şi acolo, unde au fost creşterile acestea de 10 -15% în medie, în ultima săptămână ne arată o revenire spre preţurile anterioare, cum este cel al fainei, dar şi pe celelalte categorii de produse de bază au avut loc scăderi. Vorbim de preţul mediu pe categorie, nu vorbesc de un brand anume. Nu exclud posibilitatea ca într-un lanţ de magazine un anumit brand să crească”, a spus preşedintele autorităţii de concurenţă.

Din cauza restricțiilor din această perioadă, producătorii români sunt îngrijorați că vor rămâne cu produse pe stoc.

„Sunt unele produse unde România are excedent comercial şi oamenii erau îngrijoraţi că rămân cu stocuri de produse. Imaginea este că la unele categorii avem creşteri, iar la alte categorii avem scăderi. La altele importăm foarte mult şi există îngrijorarea cum funcţionează lanţul acesta ca să ne putem aproviziona în continuare”, a mai spus preşedintele autorităţii.