Criza untului disponibil pentru industria alimentară în Franța

0
231

Prețurile la unt sunt în prezent în creștere accelerată, iar pentru a doua jumătate a anului s-ar putea înregistra un deficit al acestui produs, informează Process Alimentaire.

Industriașii sună alarmă, deoarece pentru o parte importantă a industriei alimentare untul reprezintă 50% din costuri și 25% din materia primă.

Fabricanții francezi de produse de panificație, patiserie și biscuiți au alertat deja autoritățile asupra prețului untului. Acum se tem de o lipsă a acestui produs la începutul anului școlar.

O oportunitate pentru actorii din industria lactatelor

O astfel de evoluție ar putea reprezenta o oportunitate pentru industria românească a lactatelor, mai ales că unele dintre companiile de top de la noi au acționariat francez.

„Din luna mai 2016, prețurile la untul industrial s-au dublat și noi cei din industria de morărit și panificație, ne găsim într-o situație dificilă, pentru că nu putem renunța la acest ingredient, care reprezintă 50% din costuri și 25% din materia primă. Ne temem de un deficit pe piață, începând cu luna septembrie. Dacă nu putem asigura aprovizionarea, va trebui să oprim liniile de producție”, a declarat Matthieu Labbe, CEO al Federației Antreprenorilor din Panificație (Fédération des Entrepreneurs de Boulangerie – FEB).

„Această criză poate avea un impact negativ puternic pe termen scurt și mediu: va slăbi sectorul nostru și în caz de deteriorare puternică a situației, ar putea avea un efect asupra ocupării forței de muncă”, avertizează el.

5,3 euro pe kilogram de unt industrial

Între jumătatea anului 2016 și iunie 2017, prețurile au crescut cu 103%, iar creșterea este de așteptat să continue. În prezent, prețurile sunt în jur de 5,3 euro pe kilogram de unt în vrac. Producătorii de biscuiți și prăjituri adaugă că cererea pentru specialitățile fabricate cu unt și pentru cele cu origine regională sau franceză au crescut.

„Pe baza prețului actual, costul anual este estimat la un nivel superior de 68 de milioane de euro pentru producătorii de biscuiți și prăjituri, în comparație cu 2016”, spune Fabien Castanier, secretar general al uniunii.

Produceți mai mult unt este apelul făcut industriei laptelui

Confruntate cu aceste dificultăți, FEB și producătorii de biscuiți și prăjituri au cerut ca și ceilalți actori din sector să-și asume responsabilitățile. În special, ei solicită industriei lactatelor să aloce o cantitate mai mare de lapte pentru producția de unt, iar distribuitorii și restaurantele să suporte o parte din creșterile de prețuri.

„Am plănuit să ne întâlnim săptămâna aceasta cu Federația Națională din Industria Laptelui (Fédération Nationale des Industries Laitières), săptămâna trecută am fost primiți la Ministerul Agriculturii și Alimentației, unde am avut discuții foarte constructive și am fost contactați și de un mediator pentru a discuta despre creșterea prețurilor cu distribuitorii”, încheie Matthew Labbe.