E171 – Comisiei Europene i s-a cerut interzicerea acestui aditiv alimentar

0

O scrisoare comuna formulata de noua organizatii ale societatii civile din UE a fost inaintata Comisiei, solicitandu-se interzicerea in intreaga Uniune a utilizarii dioxidului de titan, cunoscut si sub denumirea, ca aditiv alimentar E171.

In scrisoarea adresata vicepresedintelui Comisiei Europene, Jykri Katainen, organizatiile solicita eliminarea E171 de pe lista UE a aditivilor alimentari autorizati.

Printre semnatari se numara Organizatia Europeana a Consumatorilor (BEUC), Foodwatch International si Safe Food Advocacy Europe (SAFE). Scrisoarea are de asemenea sprijinul a 30 de organizatii nationale.

Documentul vine la doar cateva zile dupa ce Franta si-a anuntat planul de interzicere a aditivului in produsele alimentare incepand cu ianuarie 2020. Potrivit Agentiei Franceze pentru Sanatate si Siguranta (ANSES), lipsa dovezilor care garanteaza siguranta in utilizare a dioxidului de titan a stat la baza luarii deciziei.

E171 este un colorant fara valoare nutritiva. Este folosit predominant in dulciuri, guma de mestecat, produse de patiserie si sosuri, pentru a da un efect de alb, opac sau aspect de ”norisor”. Poate fi gasit si in vopsele si este folosit in creme de piele pentru ca reflecta lumina UV.

Agentia Internationala pentru Cercetare a Cancerului (IARC) a ONU a clasificat dioxidul de titan ca un posibil agent cancerigen uman.

Semnatarii spera CE va respecta decizia ANSES.

“… Va indemnam sa nu ridicati obiectii sau sa nu initiati nicio procedura legala impotriva masurii franceze. Inainte de alegerile europene, orice miscare de a contesta sau intarzia masura franceza ar risca sa trimita semnalul gresit cetatenilor UE care se asteapta ca UE sa puna pe primul loc sanatatea si siguranta”, scriu organizatiile.

referinta, SymbioalDezbaterea privind siguranta
Atunci cand Asociatia Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a investigat siguranta dioxidului de titan ca aditiv alimentar, a concluzionat ca E171 nu determina ingrijorari imediate pentru sanatate.

Cu toate acestea, asa cum a subliniat reprezentantul pentru politici alimentare din cadrul BEUC, Camille Perrin, EFSA a identificat o serie de lacune cu privire la datele prezentate, fapt care a impiedicat o reevaluare completa a aditivului.

“Industria nu a reusit sa furnizeze aceste date lipsa si, in plus, intre timp, noi studii au marit ingrijorarile cu privire la siguranta E171, asa cum s-a subliniat in raportul recent al ANSES”, a declarat Perrin pentru FoodNavigator.

“In lumina acestui fapt, este timpul ca factorii de decizie ai UE sa aplice principiul precautiei si sa elimine E171 din lista UE a aditivilor alimentari autorizati”.

Pentru BEUC, eliminarea E171 din registru este o problema de “aplicare a principiului precautiei”, principiu pe care Perrin arata ca poate fi tradus prin faptul ca “prevenirea este mai buna decat vindecarea”.

“Aditivul E171 nu este necesar din punct de vedere tehnologic. Este folosit numai pentru scopuri estetice, nu are valoare nutritiva si nici nu mai face ca alimentele sa fie pastrate pe perioade mai lungi de timp, de exemplu. Pe scurt, nu aduce nici un beneficiu consumatorilor “, a continuat el.

Foodwatch International, o organizatie care lupta pentru alimente sigure, sanatoase si la preturi accesibile in intreaga Europa, cere in acelasi mod respectarea “principiului precautiei”, a declarat Karine Jacquemart, director executiv al Foodwatch Frantei.

Organizatia face acest lucru prin sustinerea excluderii tuturor substantelor potential daunatoare din produsele alimentare, a continuat ea.

“Aditivul alimentar dioxid de titan (Ti02 – E 171), care contine nanomateriale, este cu siguranta unul dintre ele …”

“Foodwatch intr-adevar sustine interzicerea produselor alimentare care contin aditivul alimentar dioxid de titan (TiO2 – E 171), dar regreta ca decizia nu este inca luata la nivel european, ceea ce este necesar pentru protejarea tuturor consumatorilor europeni”, declara Karine Jacquemart, director executiv al Foodwatch Franta

Totusi, pentru Asociatia Producatorilor de Dioxid de Titan (TDMA), un organism cu sediul la Bruxelles, care reprezinta interesele producatorilor de dioxid de titan, considera ca decizia Frantei – care a determinat cele noua organizatii sa depuna scrisoarea – este nefondata.

“Este corect ca IARC a sugerat ca inhalarea TiO2 este” posibila cancerigena la om”. Cu toate acestea, clasificarea IARC se refera numai la inhalare si, prin urmare, este putin relevanta pentru E171 in alimente, deoarece nu poate fi inhalata “, a declarat purtatorul de cuvant al Mathias Kirkegaard pentru FoodNavigator.

Organismul respectiv ridica, de asemenea, semne de intrebare cu privire la relevanta studiilor pe sobolani care au stat la baza evaluarii IARC.

“Efectele cancerigene observate in aceste studii rezulta dintr-un efect denumit” supraincarcare pulmonara “pe care sobolanii il dezvolta atunci cand inhaleaza o concentratie extrem de ridicata de pulberi nelegate, inclusiv TiO2. Acest efect este recunoscut in general ca fiind unic pentru sobolani si nu se aplica oamenilor.”

Faptul ca, in mai mult de 50 de ani de utilizare a sa drept colorant, nu s-a demonstrat o legatura verificabila intre aportul general de TiO2 si afectarea sanatatii la om, sustine in continuare pozitia TDMA, considera Kirkegaard.

“E171 a trecut prin diferite testari si verificari riguroase, demonstrandu-se ca TiO2 nu persista sau nu se acumuleaza in corpul uman sau in mediul inconjurator.”