Ingredientele „invizibile” pe etichete pot elimina conservantii artificiali si deseurile alimentare

0
160

Chr Hansen a lansat 10 tipuri de culturi de „generatia a doua” care pot inlocui conservantii artificiali din iaurt si branza si pot prelungi termenul de valabilitate, fara a adauga nimic la lista ingredientelor trecute pe eticheta.

Prin metode de screening robotizate, compania daneza Chr Hansen a testat 1.400 de potentiale tulpini de bacterii, din „banca” proprie ce contine peste 30.000 de tulpini de bacterii, inainte de a stabili care sunt cele 10 culturi de tulpini de bacterii care protejeaza cel mai bine laptele impotriva drojdiilor si mucegaiurilor nedorite, fara a schimba gustul sau textura acestuia.

Firma daneza a mobilizat in ultimii trei ani peste 100 de persoane pentru a dezvolta aceasta noua gama de culturi de bacterii, proiectul fiind unul dintre cele mai mari ale companiei, pana in prezent, a declarat directorul de marketing pentru bioprotectia produselor lactate, culturilor alimentare si enzimelor, Peter Thøysen.

„Avem mari asteptari in legatura cu aceste culturi”, a declarat Peter Thøysen pentru FoodNavigator. „Vedem acest lucru la clientii care au inceput deja sa utilizeaze aceste culturi.”

Numite FreshQ, noile culturile pot fi utilizate in podusele lactate fermentate, cum ar fi iaurtul, smantana, branza proaspata si quarkul (o branza cremoasa, usoara si putin acrisoara).

chr_ hansen 30De asemenea, ele performeaza bine in branzeturile albe, precum Feta, si in casurile proaspete de tip Mozzarella. Chr Hansen se asteapta ca cea mai mare cerere pentru noile tipuri de culturi sa vina de la producatorii de iaurt si produse fermentate. Faptul ca exista 10 tipuri de tulpini de bacterii in gama le va permite producatorilor de lactate sa aleaga cea mai potrivita tulpina pentru produsele lor, adica acea tulpina care produce cele mai putine modificari senzoriale neintentionate ale gustului si texturii.

Compania cu sediul in Copenhaga, al carei portofoliu include probiotice, coloranti naturali, culturi si enzime, a identificat recent domeniul bioprotectiei drept unul dintre domeniile sale cele mai importante pentru cresterea strategica. Segmentul a crescut cu 30% anul trecut.

Culturile de bacterii trebuie sa fie trecute pe lista cu ingrediente de pe eticheta, dar, deoarece sunt „bacterii normale de acid lactic, similare cu culturile starter sau cu cele pentru producerea iaurturilor”, ele sunt deja mentionate pe eticheta produselor unde aceste tipuri de culturi pot fi utilizate,a declarat Thøysen.

Disponibile in acelasi format in care sunt prezentate si culturile starter standard, granulele congelate sau liofilizate, acestea pot fi adaugate la produsul lactic de baza ca parte componenta normala a procesului de fermentatie.

Prin eliminarea conservantilor artificiali compania se asteapta la o cerere ridicata din regiunile in care producatorii sunt nevoiti sa utilizeze conservanti artificiali din cauza climatului cald si a lipsei de instalatii frigorifice de depozitare, cum ar fi America Latina, Africa, Orientul Mijlociu si unele parti ale Asiei.

PennyCu toate acestea, ar putea exista cerere si de pe pietele occidentale, a spus Thøysen.In acest moment, 17% din productia europeana de iaurt este aruncata (ca deseu alimentar), in ciuda faptului ca exista facilitati de stocare pe lantul rece. In 80% din cazuri, acest lucru se datoreaza faptului ca data de expirare este atinsa undeva pe parcursul lantului de aprovizionare, au spus cei de la Chr Hansen.

Prin urmare, firma daneza considera ca prin utilizarea culturilor sale de bioprotectie care pot prelungi termenul de valabilitate cu aproximativ sapte zile, s-ar putea reduce o parte din aceste deseuri.

Totusi, costul utilizarii unei culturi de bioprotectie este mai mare comparativ cu cel al folosirii conservantilor artificiali. Culturile sunt mai putin eficace in cazul branzeturilor tari continentale si, intrucat acestea sunt culturi vii, nu sunt destinate utilizarii in produsele tratate termic.