Italia aplica legea de etichetare a painii proaspete

0
181

Guvernul italian a pus in aplicare din 19 decembrie o noua lege privind etichetarea pentru a face distinctia intre painea proaspata si cea care a fost supusa unor metode de conservare pentru a-i spori durata de pastrare.

Grupul agricol Coldiretti a confirmat pentru BakeryandSnacks.com ca Ministerul italian al Dezvoltarii Economice a promulgat Decreto 1/10/2018, n. 131, care se refera la denumirile juridice ale unor produse de panificatie si stabileste reglementari pentru prelucrarea si comercializarea cerealelor, a fainii, a painii si a pastelor fainoase.

Conform noii legi, painea care este congelata sau contine aditivi chimici si conservanti pentru a prelungi termenul de valabilitate nu mai poate fi eticheta ca “proaspata”, dar trebuie sa poarte acum eticheta “conservata” sau “durabilitate prelungita”.

Noua lege considera ca painea poate fi denumita “proaspata” numai daca intreaga productie “continua” – cu exceptia procesului de dospire – nu dureaza mai mult de 72 de ore de la inceperea productiei pana la momentul vanzarii catre consumator.

In cazul painii congelate, partial coapte sau prefierte, legea stipuleaza ca etichetarea trebuie sa sublinieze ca durata de pastrare a painii a fost imbunatatita pentru a evita confuzarea consumatorilor.

paine1Producatorii trebuie sa furnizeze informatii cu privire la metoda de “conservare” implicata – inclusiv congelarea, ori utilizarea de aditivii sau conservantii – si despre cat se estimeaza ca va fi perioada sa de valabilitate.

Noua lege a intrat in vigoare pe 19 decembrie 2018; cu toate acestea, brutarii au 90 de zile sa-si revizuiasca etichetele, de la data publicarii in Buletinul oficial al Italiei la 12 noiembrie 2019. Pana atunci, ambalajele care nu respecta legea pot fi utilizate pentru produsele coapte care se supun unui proces de prelungire a perioadei de valabilitate .

Denumirea de origine protejata
Desi Coldiretti felicita guvernul italian pentru noua lege, considerand-o un ultim exemplu al Italiei de a ameliora informatiile oferite consumatorilor, noteaza ca ramane o provocare, etichetarea obligatorie a originii fainii utilizate in paine.

Consumul de paine in Italia – asa cum sa intamplat la nivel global – a scazut, interesul consumatorilor fiind inclinat mai mult spre utilizarea ingredientelor organice, a graului spelta, si a produselor care demonstreaza o valoare nutritiva mai mare, un continut de adaos de grasimi mai redus, si o amprenta mai redusa asupra mediului (adica, sa fie produs in regiunea in care este recoltat graul).

Coldiretti considera ca o eticheta de origine a painii – cum sunt cele obligatorii acum in Italia pentru paste, orez, produse din tomate si produse derivate din lapte – va permite consumatorilor sa aleaga in cunostinta de cauza si sa permita brutarilor sa aduca la iveala valoarea distinctiva a produselor agricole.

In prezent, sase paini regionale poarta statutul de protectie DOP, inclusiv Coppia ferrarese, un tip de aluat facut pentru prima data in secolul al XII-lea la Ferrara; Pagnotta del Dittaino ; painea lui Genzano; Pane di Altamura, fabricat din faina obtinuta din grau dur din regiunea Apulia; paine toast; si painea Materei, legata de vechile traditii.

Grupul de firme crede ca exista inca sute de alte specialitati traditionale care ar putea beneficia de o astfel de inregistrare, de la Pane cafone din Campania pana la Pan rustegh din Lombardia – tradus direct ca “paine si paine rustica si sanatoasa” – si Panerul Val D’Aosta, din grau si secara.

Punct de diferentiere

“Pana in prezent, a fost posibil sa nu informam pe deplin consumatorii cu privire la metodele de prelucrare utilizate pentru pregatirea painii”, a declarat pentru BakeryandSnacks Corrado Finardi, doctor, consultant juridic pentru Coldiretti.

“Intr-adevar, noile tendinte in reglementare vor fi capabile sa ajute IMM-urile din lantul agroalimentar sa ofere o mai buna valoare produselor lor, oferind si diferentierea comerciantilor cu amanuntul care vand adesea produse pre-congelate sau produse de patiserie incalzite la punct de vanzare.”

El a adaugat ca legea va permite brutarilor mestesugari sa distinga mai bine produsele artizanale cu pretentia voluntara de “paine proaspata”.