Cum se pregateste industria europeana a amidonului sa devina un jucator global?

0
50

Dupa aproape 50 de ani de restrictii si cote, industria europeana a amidonului poate produce cat de multa izoglucoza doreste. Dar odata cu castigarea acestei libertati apar si responsabilitatile, avertizeaza factorii politici de decizie. Ce face in acest context industria de profil pentru a se pregati?

In luna octombrie a anului trecut, furnizorii de amidon, indulcitori si izoglucoza din Europa s-au reunit la Bruxelles pentru a sarbatori sfarsitul cotelor UE privind productia de sfecla de zahar si pentru a discuta despre ceea ce urmeaza dupa aceasta decizie istorica.

Dupa ce in tot acest interval productia de izoglucoza a fost limitata la 4% din productia totala de zaharuri din UE, furnizorii sunt acum liberi sa produca orice cantitate pe care o doresc. Potrivit Asociatiei Europene a Producatorilor de Amidon, Starch Europe, care a organizat intalnirea de la Bruxelles, in cazul majoritatii altor piete internationale, vanzarile de izoglucoza reprezinta intre 15 si 20% din totalul vanzarilor de zaharuri.

Entuziasm”, „libertate” si „oportunitate” in aceasta piata recent liberalizata au fost, prin urmare, cuvintele cheie ale evenimentului.

„Cu libertatea vine si responsabilitatea”
In aceasta noua era fara cote, Esther de Lange, deputat european si membru al Partidului Popular European, a oferit trei principii care sa ghideze sectorul. Primul principiu a fost acela de a face afaceri in mod responsabil. In timp ce o multime de actori din piata intampina sfarsitul cotelor cu un oftat de usurare, multi producatori se tem de concurenta sporita.

„Pentru producatori, responsabilitatea in opinia mea ar trebui sa creasca treptat. Factorii politici de decizie ar trebui sa se asigure ca exista un cadru ce ofera conditii concurentiale echitabile pe plan mondial, astfel incat in UE sa existe spatiu pentru dezvoltarea unui sector infloritor al poductiei de amidon si izoglucoza care sa protejeze locurile de munca existente si sa creeze noi locuri de munca.”

Directorul general al DG Agricultura al Comisiei Europene, Jerzy Plewa, a reiterat cele declarate de Esther de Lange, avertizand ca „libertatea vine si cu o serie de responsabilitati”.

„Industria are o responsabilitate comuna in descifrarea semnalelor pietei astfel incat sa asigure o tranzitie fara probleme”, a spus aceasta.

Comisia a creat „EU Sugar Market Observatory” – Observatorul UE pentru piata zaharului, avand ca scop informarea producatorilor cu privire la evolutiile cheie ale pietei pentru a evita repetarea crizei din sectorul laptelui atunci cand cotele au fost ridicate.

consum1Potrivit lui Alain Dufait, director general pentru Europa al departamentului de amidon si indulcitori de la Cargill si presedinte al Starch Europe, faptul ca aceste ingrediente pot fi poduse dintr-o gama de culturi agricole – grau, cartofi, porumb si sfecla – si pentru o serie de industrii – nu doar pentru industria alimentara, ci si pentru cea farmaceutica, a produselor cosmetice, a textilelor si a betonului – ofera un potential important de crestere agricultorilor si o posibilitate de a-si dispersa riscurile.

Inimi si minti castigatoare.
O alta provocare cu care se confrunta sectorul va fi castigarea consumatorilor europeni, a declarat de Lange.

„Castigarea inimilor oamenilor este chiar mai importanta decat convingerea mintilor lor. Deci, da, zaharul sintetic este zahar, dar exista o dezbatere uriasa in Europa si in aceasta institutie [Parlamentul European] despre izoglucoza, despre obezitatea copiilor si despre impactul carbohidratilor in dieta noastra.”

Ea a mai spus ca industria nu ar trebui sa se teama sa solicite efectuarea mai multor cercetari cu privire la legaturile dintre izoglucoza si obezitate.

„Daca intr-adevar vorbim despre inlocuirea unui tip de zahar cu altul, convingeti [oamenii] cu fapte, studii stiintifice si date, dar nu uitati sa castigati inimile oamenilor. Aceasta inseamna, de exemplu, sa continuam sa lucram cu industria alimentara pentru a reduce nivelurile globale de zahar din alimentele prelucrate, in special cand vorbim de cele pentru copii.”

Directorul executiv al Starch Europe, Jamie Fortescue, a vorbit pentru FoodNavigator despre importanta de a face o educare si informare a publicului cu privire la ingrediente.

Starch Europe a creat recent un site web, Starchinfood, care are drept scop informarea publicului larg.

„Oamenii nu stiu ce sunt maltodextrina, siropul de glucoza-fructoza sau siropul de glucoza. Este de datoria noastra sa punem aceste informatii la dispozitia lor si, facand aceasta, sa speram ca vom crea oportunitati pentru clienti si consumatori.”

Neintelegeri.
Totusi, chiar si atunci cand publicul are cunostinte despre izoglucoza, adesea exista neintelegeri legate de utilizarea sa ca ingredient, lucru pe care industria ar putea sa-l clarifice, arata Dufait.

El a dat ca exemplu faptul ca izoglucoza este adesea folosita in Europa de Est in bauturile racoritoare ca inlocuitor al zaharului si este privit ca un exemplu al dublei calitati a alimentelor – in sensul ca producatorii vand alimente de calitate mai slaba in Europa de Est.

Totusi, potrivit lui Dufait, acest lucru se datoreaza faptului ca inainte de aderarea tarilor est-europene la UE, acestea nu au facut obiectul cotelor si si-au dezvoltat productia de izoglucoza.

Nu doar un inlocuitor:
„Exista beneficii comarativ cu zaharul”
Neintelegerile se pot extinde si la producatorii insisi, care nu cunosc functionalitatea izoglucozelor sau care cred ca (luand ca baza de comparatie substanta uscata) este mai ieftina decat zaharul.

Industria amidonului va trebui, prin urmare, sa-i convinga pe producatorii de alimente si bauturi de avantajele oferite de ingredientele sale.

„Nu va imaginati ca maine dimineata Europa va trece la noi ingrediente”, a spus Dufait. „Trebuie sa le oferim companiilor o valoare adaugata pentru produsele lor. Care este interesul pentru inlocuirea zaharului? Nu vrem sa facem un produs «la fel cu al celorlalti». […] Izoglucoza noastra, poliolii nostri, amidonurile noastre, proteinele noastre (uitam de ele) – combinarea lor vine cu o multime de oportunitati. Mai degraba decat sa prezentam izoglucoza ca fiind un inlocuitor pentru zahar, ar trebui sa face front comun, ca industrie, si sa spunem «Aceasta este valoarea produselor noastre si acestea sunt avantajele fata de zahar».”

Ramai competitiv:
„Daca nu esti mare, trebuie sa fii ineligent”
Europa va deveni un exportator net de zahar, ceea ce inseamna ca va concura pe piata mondiala cu alti actori globali. De aceea, al treilea principiu enuntat de Esther de Lange a fost:

„Daca nu esti mare, trebuie sa fii inteligent. Stiind ca cheltuielile cu forta de munca sunt mai mari in Europa si ca nu vom fi cei mai ieftini de pe piata, trebuie sa fim cei mai inteligenti, permanent inovativi si sa avem solutii inteligente si durabile”, a spus ea.

Asadar, cum poate industria amidonului si indulcitorilor sa ramana competitiva?
Primul pas a fost eliminarea reglementarilor care ii impiedica pe furnizori sa raspunda cerintelor pietei, cum ar fi cotele, a declarat Robert Guichard, presedintele CIUS, asociatia profesionala care ii reprezinta pe utilizatorii europeni de zahar (European Sugar Users), facand si o pledoarie in fata legislatorilor europeni de a evita crearea unor reglementari mai stufoase.

„Inainte, cand voiam sa cream o reteta, eram limitati de sistemul de cote si trebuia sa facem orice pentru a evita utilizarea izoglucozei. Acum, avem libertatea de a face cea mai buna reteta pentru consumatori”, a spus el.

Dufait a fost de acord ca monitorizarea stricta a preferintelor consumatorilor este esentiala pentru identificaea inovatiilor in domeniul viitoarelor ingrediente. „De aici incepeti – priviti preferintele consumatorilor si incercati sa gasiti solutii.

„Cresterea cererii de indulcitori cu continut scazut de calorii este, prin urmare, o mare oportunitate pentru furnizorii de amidon, care ofera agenti de umplutura si indulcitori de intensitate ridicata”, a spus el. „Intre timp, investiti in cercetare si dezvoltare, deoarece sustenabilitatea este esentiala pentru a ramane competitivi – 15% din costurile industriei provin din costurile cu energia”, a adaugat Dufait. „O alta cale potentiala pentru inovare este bioeconomia. Investitiile ar putea sa nu aduca profituri imediate, dar acesta este inca un domeniu in care merita ca industria sa investeasca”, a spus el. „Exista si alte aspecte, cum ar fi cesterea reglementarii privind pesticidele sau noua PAC. Va fi foate important ca industria noastra sa aiba acces la materii prime de calitate.”