Tendintele dietetice ajuta la cresterea industriei proteinelor

0

Sectorul produselor lactate este supus unor schimbari revolutionare datorita dietelor noastre in continua evolutie. Deoarece industria raspunde tendintelor consumatorilor, precum si obiectivelor guvernamentale, asistam la dezvoltarea de noi produse, la schimbarea practicilor de lucru si la crestere in sectoarele ce vand proteine de pe piata globala a alimentelor.

Avand in vedere ca milenialii sunt persoane care frecventeaza salile de gimnastica si care se preocupa de sanatate, ei prefera dietele bogate in proteine, fapt care constituie o perspectiva pozitiva pentru sectorul produselor lactate, cererea globala de lapte fiind estimata sa creasca cu 2,5% pe an pana in 2020. Cercetarile au descoperit ca indivizii tind sa primeasca mai mult din caloriile zilnice din proteine (care includ laptele) decat din carbohidrati (cum ar fi cerealele).

Lindsey Ormond manager de dezvoltare a afacerii pentru sanatate si performanta nutritionala la Arla Foods

Lindsey Ormond, manager de dezvoltare a afacerii pentru sanatate si performanta nutritionala la Arla Foods Ingredients, a declarat ca proteinele lactate reprezinta o atractie pentru consumatorii care cauta o modalitate mai naturala, mai hranitoare si pe termen lung pentru a-si gestiona greutatea, in loc de o metoda rapida.

Obiectivele de dezvoltare durabila ale ONU imbunatatesc practicile de lucru ecologice. Cererea suplimentara din industria laptelui este insotita si de o nevoie tot mai mare de transparenta in lanturile alimentare. Consumatorii cauta acum sa acceseze informatii despre companiile ale caror produse le cumpara, cum ar fi informatii nutritionale, precum si unde au fost obtinute ingredientele.

Organizatiile recunosc valoarea increderii consumatorilor in companie si marca si iau masuri pentru imbunatatirea trasabilitatii lantului de aprovizionare.

Multe intreprinderi producatoare de lactate iau masuri suplimentare si incep sa utilizeze alimentatia durabila (alimente sanatoase care au fost produse intr-un mod ecologic), in conformitate cu Obiectivele ONU de Dezvoltare Durabila din 2030. Obiectivele de dezvoltare durabila stabilite de ONU includ, de asemenea, realizarea unui management durabil si utilizarea eficienta a resurselor naturale, precum si reducerea la jumatate a deseurilor alimentare globale pe cap de locuitor la nivelul comerciantilor cu amanuntul si al consumatorilor pana in 2030.

Aceasta acopera, de asemenea, reducerea pierderilor alimentare de-a lungul lanturilor de productie si furnizare. Aceste obiective ofera o imagine de ansamblu asupra modului in care viitorul se va manifesta in sectorul produselor lactate.

Obiectivele ONU, precum si consumatorii cu constiinta ecologica sugereaza trecerea la practici de lucru ecologice, iar transparenta in randul marcilor va constitui o caracteristica cheie in viitor.

Cresterea nevoii de confort
Consumatorii preocupati de sanatate si care totodata dispun de foarte putin timp influenteaza si tendintele din domeniul industriei lactatelor. Nevoia noastra crescanda de hrana comoda a dus la dezvoltarea de noi produse, de noi formate de ambalare si de solutii de tip „ia si mergi”. Consumul „pe fuga” creste, la fel ca cererea de portii mai mici si de solutii confortabile. Exemplele includ pungi resigilabile pentru branzeturi, snack-branzeturi in portii mici, iaurturi in recipiente de 120 ml (4 oz), bauturi probiotice la sticla si portii de inghetata miniaturale, pentru a numi doar cateva.

Efectul acestei situatii de fapt este ca marcile trebuie sa fie tot mai inovatoare in abordarile lor legate de ambalare, metode de productie si marketing. O astfel de companie care are o abordare puternica si inovatoare este India’s Goodness! Beverages, care a recunoscut un decalaj in piata produselor pentru micul dejun din Marea Britanie. Gama sa de smoothie-uri pentru micul dejun include soiuri cu ovaz si iaurt care au o perioada de depozitare de 90 de zile, fara ingrediente artificiale si care contin cel putin 5 g de proteine.

Viitorul pietei de proteine
Raspunsul industriei produselor lactate la tendintele pietei de proteine, cum ar fi trecerea la portiile mai mici, poate, la randul sau, contracara aspecte precum deseurile alimentare si cresterea nivelului de obezitate.

Legislatia si obiectivele alimentare, precum cele stabilite de ONU, joaca un rol important in schimbarile industriei produselor lactate. Totusi, se pare ca tendintele consumatorilor si preferintele alimentare sunt principala cauza a schimbarii in acest sector.

Pe langa modificarile actuale al pietelor existente de produse lactate si de proteine, pietele emergente – cum ar fi Asia, unde se inegistreaza o popularitate crescanda a produselor lactate – vor insemna o crestere viitoare a sectorului.