Acord intre Lactalis si organizatiile de producatori privind pretul laptelui

0
312

Grupul Lactalis a ajuns marti la un acord cu organizatiile de producatori de lapte pentru majorarea pretului platit furnizorilor, finalizandu-se astfel protestele fermierilor, informeaza Reuters.

In urma negocierilor s-a convenit ca pretul de achizitie platit de Lactalis sa fie majorat, de la 357 euro pe tona de lapte in luna iulie, pana la 290 de euro pe tona pentru ultimele cinci luni ale anului, ceea ce va duce pretul mediu pentru intregul an 2016 la 275 de euro pe tona.

“Este un pret care aduce Lactalis la nivelul competitorilor”, a declarat Dominique Barrau, secretarul general al Federatiei Nationale a Sindicatelor Exploatatiilor Agricole (FNSEA), cel mai mare sindicat al fermierilor francezi.

“Negocierile s-au finalizat cu un acord. Este mult mai bine decat propunea Lactalis pana in prezent”, a declarat, la randul sau, Pascal Clément, presedintele Federatiei Regionale a Sindicatelor Exploatatiilor Agricole (FRSEA).

Lactalis, care produce branza, lapte unt si iaurt sub marci precum President, Bridel, Galbani si Lactel, a confirmat acordul cu organizatiile producatorilor fara a oferi alte detalii.

Premierul francez Manuel Valls a salutat pe contul sau de Twitter “o finalizare cu succes a crizei din sectorul laptelui”.

Lactalis2Intre 2.000 si 3.000 de fermieri protesteaza de aproximativ o saptamana in fata sediului central al firmei Lactalis de la Laval, nord-vestul Frantei, insotiti de sute de tractoare si vaci. De asemenea, fermierii au organizat proteste la supermarketuri si au cerut consumatorilor sa boicoteze produsele Lactalis.

Producatorii europeni de lapte incearca in prezent sa faca fata scaderii pretului, ca urmare a supraproductiei provocate de decizia de anul trecut a UE de a renunta la cotele de productie, la care s-au adaugat embargoul impus de Rusia pentru produsele alimentare occidentale cat si diminuarea importurilor de lactate in China.

Grupul Lactalis are o cifra de afaceri de 17 miliarde de euro si aproximativ 75.000 de angajati in 85 de tari din Europa, cele doua Americi, Asia si Africa.