Prelucrarea orezului ar putea ajuta productia de probiotice

0
118

Fractiile de tarate de orez, un produs secundar din productia de orez, ar putea fi utile in productia de probiotice comerciale si ar putea oferi un potential pentru formularile sinbiotice, spun cercetatorii.

Un subprodus “major” al productiei de orez ar putea fi folosit pentru a sustine cresterea bacteriilor probiotice, potrivit cercetatorilor care au publicat o serie de rezultate ale cercetarilor proprii in revista Innovative Food Science & Emerging Technologies (Stiinta alimentara inovatoare si tehnologiile emergente).

“Taratele de orez sunt un subprodus major obtinut in prelucrarea orezului”, a remarcat echipa condusa de Premsuda Saman din cadrul Institutului de Cercetari Stiintifice si Tehnologice din Thailanda.

Echipa internationala de cercetare – formata din oameni de stiinta din institute de cercetare din Thailanda, Spania, Portugalia si Regatul Unit – remarca faptul ca, deoarece taratele reprezinta o fractie de aproximativ 8-10% din intregul bob de orez, iar date recente ale Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) , sugereaza ca productia globala anuala de orez este de aproximativ 680 milioane de tone, rezulta ca aproximativ 60 milioane de tone de subproduse de tarate de orez sunt produse in fiecare an.

“In prezent, taratele de orez sunt folosite in principal in hrana animalelor”, au spus ei. “Totusi, aceasta utilizare nu este considerata a fi productiva din punct de vedere economic, iar cercetari suplimentare sunt necesare pentru gasirea de produse cu valoare adaugata, din tarate de orez.”

Detalii ale studiului
Saman si colegii au pregatit fractiuni de tarate de orez. Folosind tehnologia de extractie, au fost produse sase fractiuni de orez cu grade de extractie crescatoare – toate acestea au fost lasate sa fermenteze si au fost evaluate apoi, pentru sustinerea cresterii a doua tulpini probiotice, Lactobacillus plantarum NCIMB 8826 si Lactobacillus reuteri NCIMB 8821 .

“Capacitatea fermentativa a fractiilor de orez obtinute prin tehnologia de extractie arata o dependenta puternica de bacteriile probiotice specifice de acid lactic”, a subliniat echipa.
“De fapt, in toate fractiunile, L. plantarum a avut o performanta mult mai buna decat L. reuteri, deoarece a fost obtinuta o mai mare cantitate de biomasa celulara, o mai buna utilizare a substratului (TRS si FAN) si o productie mai mare de acid lactic.”

Analiza a aratat ca un grad de extractie de 3,7% a determinat o stimulare optima si o crestere a tulpinilor probiotice selectate – ca atare, echipa a sugerat ca aceasta fractiune ar putea fi potrivita pentru producerea de formulari potentiale sinbiotice.

Acest lucru sugereaza faptul ca, folosind extractia controlata ar putea fi pus in aplicare un proces usor si ieftin pentru a obtine ingrediente functionale care ar putea fi utilizate pentru productia de produse alimentare cu potential sinbiotic, au adaugat ei.

In plus, Saman si colegii sai au sugerat ca studii suplimentare ar trebui sa se concentreze, de asemenea, pe analiza in vivo a potentialului prebiotic a fractiilor de orez.


Sursa: Stiinta alimentara inovatoare si tehnologiile emergente, publicat online inainte de tiparire, doi: 10.1016 / j.ifset.2018.05.009, articolul “Produsele secundare ale prelucrarii orezului obtinute prin extractii controlate ca substraturi pentru producerea de bacterii probiotice”, autori: Premsuda Saman, si altii /