Reprogramare a datei pentru transmiterea opiniilor legate de cantitatea de zaharuri dietetice din alimente

0

EFSA a reactualizat calendarul pentru emiterea unei opinii stiintifice privind zaharurile dietetice, datorita volumului mare de date si studii care trebuie colectate, analizate si evaluate.

EFSA a convenit o prelungire a termenului cu cele cinci tari europene care au solicitat acest aviz stiintific si isi propune sa aiba un proiect pregatit pentru consultare publica la sfarsitul anului 2020, in vederea finalizarii lucrarilor din 2021.

EFSA a fost invitata sa isi exprime o opinie stiintifica cu privire la zaharurile adaugate in alimente, in cursul anului 2017 si a elaborat un protocol stiintific care include un plan detaliat pentru desfasurarea evaluarii.

In urma unei consultari publice privind protocolul, din 2018, amploarea studiilor pentru a fi incluse in evaluare a fost extinsa. S-au inregistrat progrese semnificative, dar numeroase studii suplimentare necesita evaluare si unii proprietari de date sunt contactati pentru a solicita informatii suplimentare.

Expertii in nutritie ai EFSA vor incerca sa stabileasca un nivel de admisibilitate tolerat pentru zaharuri totale / adaugate / existente in mod natural, daca datele disponibile o permit. In caz contrar, alte valori ar putea fi utilizate pentru a caracteriza riscul. Acest lucru va ajuta autoritatile nationale sa stabileasca recomandari privind consumul de zaharuri dietetice si sa planifice orientari dietetice bazate pe alimente.