Studiu controversat care „scot basma curata” cerealele rafinate

0

Un nou studiu sustine ca cerealele rafinate nu sunt asociate cu bolile cronice care le sunt atribuite de obicei si chiar afirma ca recomandarile actuale privind intregul consum de cereale determina, din neatentie, consumatorii sa treaca cu vederea nutrientii cruciali.

Studiul – publicat in Advances in Nutrition, o revista medicala a Societatii Americane de Nutritie – a demonstrat ca recomandarile dietetice actuale pentru reducerea consumului de cereale rafinate intra in conflict cu dovezi stiintifice substantiale publicate.

Potrivit autorului studiului, Glenn Gaesser – profesor de educatie fizica si de promovare a sanatatii si director al Centrului de cercetare a stilului de viata sanatos de la Universitatea de Stat din Arizona – cerealele rafinate nu sunt responsabile pentru o serie de riscuri negative pentru sanatate.

“Pur si simplu, cerealele rafinate nu sunt “individul cel rau””, a spus prof. Gaesser.
“Spre deosebire de credinta populara si de orientarile dietetice actuale, aportul de cereale rafinate nu este asociat cu diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, bolile coronariene, accidentul vascular cerebral, hipertensiunea arteriala si cancerul.”

Vinovatie prin asociere
El teoretizeaza ca cerealele si-au dezvoltat profilul de “tipul cel rau” printr-o asociere cu o “reputatie proasta” a altor alimente.

“Modelul dietetic occidental – care include carne rosie si procesata, alimente si bauturi indulcite cu zahar, cartofi prajiti, produse lactate cu continut mare de grasimi si cereale rafinate – este legat de aparitia multor boli cronice”, explica prof. Gaesser. “Cu toate acestea, atunci cand este analizat ca aliment distinct, consumul de cereale rafinate nu este legat de bolile cronice sau deces.”

Timp de peste un an, prof. Gaesser ar fi efectuat analize ample ale studiilor publicate existente (cuprinzand 11 meta-analize, inclusiv 32 de publicatii cu date din 24 de surse distincte) si a constatat ca aportul de cereale rafinate nu ar avea: nicio corelatie cu bolile cardiovasculare sau bolile coronariene; nicio asociere cu riscul de accident vascular cerebral (un studiu chiar a demonstrat o reducere a riscului cu 10% ); nicio legatura cu riscul de diabet tip 2; niciun risc de cancer rectal sau colorectal (o meta-analiza ar arata o asociere inversa cu decesele datorate cancerului); nicio relatie cu rata mortalitatii cauzale (un studiu a constatat o scadere semnificativa din punct de vedere statistic); nu ar exista nicio relatie consistenta cu indicele de masa corporala (IMC), utilizat pentru a defini obezitatea.

Mancati cereale rafinate
Studiul sugereaza chiar si ca sfaturile profesionistilor din domeniul sanatatii care solicita inlocuirea celor mai multe cereale rafinate cu cerealele integrale ar putea, de fapt, determina consumatorii sa treaca cu vederea beneficiile unor nutrientii critici aflat in cerealele rafinate, cum ar fi vitaminele B, acidul folic, tiamina, niacina, riboflavina si fierul mineral.

Cerealele rafinate sunt de obicei imbogatite, astfel incat eliminarea acestora din dieta ar duce la deficiente de nutrienti, a declarat Sylvia Klinger, dietetician nutritionist, membru in Consiliul consultativ stiintific al Fundatiei pentru Alimente cu Cereale, care a oferit o subventie pentru realizarea studiului.

“De exemplu, cerealele imbogatite sunt cea mai importanta sursa de acid folic din dieta americana. Aceasta este cheia pentru prevenirea defectelor de nastere ale tubului neural, a spus ea.

Cu toate acestea, este important sa retineti ca studiul nu contrazice importanta cerealelor integrale. El recomanda un aport atat de cereale rafinate, cat si de cereale integrale, mai ales ca 90% dintre americani nu respecta recomandarile privind fibrele alimentare.

Importanta a acestui studiu este ca, publicul trebuie sa aiba informatii pertinente inainte de a se apuca sa taie alimente din dieta”, a adaugat Klinger. „La sfarsitul zilei, puteti manca si cereale rafinate,” conchide aceasta.