Republica Moldova interzice importul produselor lactate, care nu sunt adaptate la noile cerinte. Vizata direct: Ucraina

0
59

Republica Moldova va interzice, incepand cu 1 octombrie 2019, importurile de produse lactate din Ucraina, care nu se supun noilor cerinte privind etichetarea lactatelor comercializate pe teritoriul moldovenesc, informeaza Agora.md.

Agentia Nationala pentru Siguranta Alimentelor de la Chisinau a notificat in repetate randuri Ucraina cu privire la neconcordantele dintre produsele lactate ucrainene si prevederile legislatiei etichetarii aflate in vigoare in Republica Moldova.

DuPont1Guvernul de la Chisinau argumenteaza masura interdictiei importurilor, prin faptul ca produsele in cauza nu respecta normele de siguranta alimentara si de protectie a consumatorilor. Printre neregulile identificate, se numara lipsa denumirii produsului alimentar in limba nativa, lipsa indicarii importatorului produselor alimentare si nerespectarea dimensiunii scrisului de pe eticheta, dar si absenta de pe lista ingredientelor a informatiilor despre prezenta sau absenta substantelor sau produselor care produc reactii alergice sau intoleranta.

Noile cerinte, aprobate de autoritatile de profil din Republica Moldova, intra in vigoare pe 29 septembrie 2019, prin Hotararii cu privire la aprobarea cerintelor de calitate pentru lapte si produsele lactate. Documentul reglementeaza cerintele privind etichetarea produselor alimentare, atat a produselor lactate interne, cat si a celor importate.