Vanilie cu origini diverse, pentru limitarea dependenței de Madagascar

0
322

Aprovizionarea cu vanilie și din alte surse de origine, în afara celei consacrate, nu este doar o modalitate de a limita dependența de Madagascar, ci și o posibilitate de diversificare a aromelor.

De exemplu, Mamie Nova a lansat un desert cu vanilie de proveniență indiană, în gama Gourmand, informează Process Alimentaire.

Crescând de 20 de ori în doar doi ani, prețul păstăilor de vanilie a atins niveluri record în 2017. Situația complexă de pe insula Madagascar, lovită de ciclonul Enawo în martie, a afectat 20% dintre plantații. Această țară realizează 80% din producția mondială, ceea ce crează pe piața internațională o dependență puternică de această sursă de aprovizionare. Speculațiile sunt în plină desfășurare, ceea ce determină în continuare o creștere a prețurilor vaniliei, la cel mai mic anunț de scădere a producției.

Pentru a ieși din această capcană a unui unic furnizor, mulți comercianți din domeniu au început să ofere pieței vanilie cu alte origini, din țări precum Indonezia, Papua Noua Guinee, Mexic, Insulele Comore, Uganda, India și Tahiti, deși cantitățile disponibile rămân limitate.

„Încercăm să deschidem apetitul clienților noștri pentru vanilia provenită și din alte surse în afară de Madagascar, din două motive: primul este reintroducerea unei concurențe sănătoase între diferitele bazine de producție și ruperea monopolului care susține speculațiile, iar celălalt motiv este că, din ce în ce mai mult consumatorii își doresc să aibă trasabilitate, autenticitate și originalitate, pentru produsele pe care le aleg. Oferindu-le vanilie și din alte surse de proveniență, considerăm că este o modalitate bună de încuraja inovarea și apariția de produse noi”, susține Alessandra Ognibene-Lerouvillois, director de marketing și comunicare la Prova.

Vanilie din India, Comore, Tahiti…

Producătorii au început să vină pe piață cu lactate în care sunt evidențiate și diferite alte surse de proveniență a ingredientelor, ca o modalitate de a oferi consumatorilor și alte gusturi, dar și de a testa piața. De exemplu, Mamie Nova a lansat un desert cu vanilie din India (cu aromă naturală de vanilie) în gama Gourmand. Marca se mândrește cu un produs „delicat parfumat, cu note delicate”. Poziționarea mizează pe exotism și călătorie, valori sigure.

La rândul său, Michel și Augustin au dorit să ofere pieței iaurturile lor, în ediții limitate. Primul este cel în care infuzia de vanilie din Madagascar se combină cu siropul de arțar. O altă recomandare este cea care conține vanilie din insulele Comore și miere din Pirinei, completată cu gama de iaurturi ce combină vanilia tahitiană și laptele de migdale. Firma utilizează extracte naturale de vanilie pentru aceste două produse.