Dublarea optiunilor vegetariene din meniu a dus la reducerea cu pana la 80% a comenzilor de preparate pe baza de carne

0
vegan

Un studiu efectuat de oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge a relevat ca prin dublarea numarului de optiuni vegetariene din meniuri s-a redus cu 40% – 80% numarul portiilor din preparate cu carne achizitionate, fara a fi afectate vanzarile totale, informeaza Agerpres.

Concluzia cercetatorilor a fost ca meniurile care contin o varietate mai mare de optiuni vegetariene si vegane pot constitui un imbold pentru ca oamenii sa aleaga astfel de alimente in locul preparatelor care contin peste sau carne, conform studiului efectuat in Marea Britanie.

Studiul s-a desfasurat in trei colegii britanice, pe baza analizei a 94.000 de optiuni din meniurile furnizate de scoli.

Cercetarea a evidentiat ca oamenii care aleg in numar foarte mare portiile vegetariene sunt cei care anterior optau frecvent pentru feluri de mancare pe baza de carne sau peste.

“Trecerea la o dieta care include in proportie mai mare plante este una dintre cele mai eficiente modalitati de reducere a amprentei asupra mediului prin alimentatie”, a explicat autoarea principala a studiului, Emma Garnett, de la Departamentului de Zoologie al Universitatii Cambridge.

“Inlocuirea unui procent din carne sau peste cu mai multe optiuni vegetariene poate parea ceva evident insa, din cate cunoastem, nimeni nu a testat-o anterior. Solutii ce par evidente nu functioneaza intotdeauna, insa se pare ca aceasta da. Nu spunem ca toate localurile si restaurantele ar trebui sa devina vegane peste noapte. Insa, daca mancarea ar fi (comparata cu) industria filmului, preparatele vegetariene si vegane trebuie sa primeasca rolurile principale, iar cele din carne ar trebui sa nu mai acapareze lumina reflectoarelor”, a spus Garnett.

Carnea de vita si de miel, eliminata din meniul cantinelor
Studentii Universitatii Cambridge nu mai au optiunea de a alege preparate pe baza de carne de vita si de miel din meniul cantinelor, dupa ce acestea au fost eliminata pentru protejarea mediului. In acest mod, universitatea a redus cu 10,5% emisiile de carbon ale departamentului de alimentatie din cadrul Cambridge si cu 33% emisiile de carbon per kilogram de materie prima.

abator, carne, nitritiCarnea de vita a fost interzisa incepand din acest an scolar si in campusul Universitatii Goldsmiths din Londra in contextul luptei contra schimbarilor climatice. Masura a determinat o reactie din partea Uniunii Nationale a Fermierilor (National Farmers Union – NFU) din Marea Britanie, care a denuntat „abordarea excesiv de simplista” a Goldsmiths si a incurajat organizatiile private sau publice, inclusiv universitatile, sa sprijine agricultura britanica si sa se aprovizioneze la nivel local.