Salariile fermierilor au scazut

0
404

Salariile lucătorilor europeni din sectorul agricol au scăzut în termen real cu 4,3% față de 2014, Germania înregistrând cea mai mare scădere comparativ cu oricare al stat membru al UE.

Datele publicate săptămâna trecută, într-un studiu realizat de Eurostat (Biroul de Statistică al UE), evidențiază o mare parte a problemelor fermierilor din acest an, ce pare să fi fost unul extrem de dezamăgitor pentru mulți producători agricoli. Muncitorii germani din sectorul agricol au suferit cea mai grea scădere a salariilor comparativ cu oricare alt stat european reducerea acestora, comparativ cu 2014 fiind de -37,6%. Polonia (-23,8%), Luxemburg (-20%), Danemarca (-19,7% ), Marea Britanie (-19,3%) și România (-19,2%) au înregistrat de asemenea un declin considerabil al salariilor în termen real între 2014 și 2015.

Eurostat leagă scăderea salariilor agricultorilor de o scădere a valorii producției agricole: în termeni nominali, aceasta s-a redus cu -2,5% și a fost cauzată în principal de o diminuare la nivelul UE, a valorii producției animale, care a scăzut cu -5,9 % anul acesta.

Datele Eurostat au sugerat că criza din domeniul sectorului de producere și prelucrare a cărnii de porc, în curs de desfășurare și la acest moment, a jucat un rol important în acest sens. Valoarea producției de carne de porc a scăzut cu -8,9% în comparație cu 2014 și, împreună cu laptele (-14,9%), au determinat declinul general al valorii producției animale, care ar fi putut să fie și mai accentuată. Motivul pentru care scăderea valorii producției animale nu a fost așa de accentuată s-a datorat faptului că respectiva diminuare a fost compensată de alte sectoare: creșterea producției de carne de vita (4,3%), de carne de ovine și caprine (3,2%) și de carne de pasare (1,1%), potrivit Eurostat.

Încredere “redusă”

salariile_fermierilorUn studiu separat, publicat pe 15 decembrie și realizat de Copa-COGECA (organism european ce apără interesele fermierilor) sugerează că încrederea agricultorilor cu privire la piața UE a “scăzut”. Acest lucru a fost rezultatul prețurilor dezamăgitoare și al “unor distorsiuni ale pieței care se manifestă și în prezent,” arată Pekka Pesonen secretar general al Copa-Cogeca.

“Rezultatele demonstrează clar scepticism existent în rândul fermierilor cu privire la politica agricolă a UE. Prețurile materiilor prime nu au revenit la nivelul anterioare, mai mari, iar scăderea generală a veniturilor agricole a fost atenuată doar prin reducerea forței de muncă în agricultură. Sondajul a arătat că în opt state membre [UE], mulți fermieri se confruntă cu dificultăți și sunt îngrijorați de buna funcționare a PAC, în special în Germania și Marea Britanie,”  a adăugat el.

Cinci dintre statele membre UE cu cele mai mari scăderi ale veniturilor per lucrător agricol

Țara Modificare 2015/2014 Modificare 2015/2010
Germania -37,6% -35,3%
Finlanda -7,2% -53,7%
România -19,2% -34,7%
Polonia -23,8% -31,2%
Malta -4% -31%