facebook
Legislatie„Un portofoliu puternic de brevete este un atu valoros”:...

„Un portofoliu puternic de brevete este un atu valoros”: Cererile de brevete se disting în cadrul tendințelor ce se manifestă în inovarea microbiană

-

Microbii sunt folosiți de companiile de produse alimentare pentru o varietate de funcții – de la obținerea unei eficiențe îmbunătățite a procesului până la termenul de valabilitate mai mare și la dezvoltarea aromelor. Dar o examinare a cererilor de brevete din ultimii 20 de ani arată că industria alimentară acordă prioritate unui domeniu mai presus de toate celelalte – sănătatea intestinală.

George James și Monika Rai, care lucrează la firma de avocatură în domeniul proprietății intelectuale (PI), au realizat recent un studiu privind tendințele din peisajul alimentar și al băuturilor. Folosind instrumentul de căutare și analiză al PI, brevetat, au examinat cererile pentru obținerea de brevete depuse între 2009 și 2019.

“Microbii prezenți în sistemul nostru digestiv, care formează microbiomul intestinal, au fost din ce în ce mai importante în produsele alimentare și băuturi în ultimii 20 de ani” , au concluzionat experții în domeniul proprietății intelectuale.

Acest lucru reflectă o conștientizare crescândă a importanței sănătății digestive asupra bunăstării generale. În ultimul deceniu, eforturi precum Proiectul Microbiomului Uman au evidențiat „diversitatea enormă” a microbilor benefici care trăiesc în corpul nostru – iar inovația în domeniul microbiomului se bucură acum de un „interes enorm” în sectoarele nutriției, agriculturii, sănătății și îngrijirii personale.

Astfel de produse, care au un efect funcțional asupra sănătății tractului digestiv, au devenit populare în rândul consumatorilor și sunt acum ceva obișnuit pe rafturile supermarketurilor”, au remarcat James și Rai. „Sectorul nutrițional, influențat de cererea consumatorilor, recunoaște valoarea dezvoltării și comercializării produselor care sunt benefice pentru microbiomul intestinal. Aceste produse includ pe cele care conțin microbi benefici specifici, cunoscuți sub denumirea de probiotice, și pe cele care conțin ingrediente, cunoscute ca prebiotice, care promovează creșterea și menținerea microbiomului intestinal sănătos.“

Chefirul și fermentația sunt la modă

Microbii au fost folosiți la coacere, fabricarea berii și fabricarea brânzeturilor de generații. Dar, mai recent, produse precum kefirul – un produs fabricat din lapte de capră fermentat – au cunoscut o creștere a popularității pe măsură ce consumatorii devin mai conștienți de beneficiile menținerii unui microbiom sănătos.

Popularitatea sa a fost reflectată de tendințele de depunere a brevetelor, în care numărul familiilor de brevete din întreaga lume care conțin cuvântul„ kefir ”a crescut în 2016; o familie de brevete fiind un grup de brevete conexe ”, au explicat James și Rai.

Fermentarea continuă să fie un subiect fierbinte, producătorii folosind tot mai mult bacteriile sau drojdiile pentru a converti carbohidrații în alcool sau acizi organici. Acest lucru poate spori gustul, textura sau aroma alimentelor. De asemenea, poate îmbunătăți durata de valabilitate prin inhibarea creșterii microbilor nedoriti.

Aceste calități, pe lângă viteza și randamentul procesului, sunt de cea mai mare importanță pentru producătorii de alimente, care la rândul lor se bazează adesea pe brevete pentru a-și proteja invențiile legate de aceste aspecte. De exemplu, un solicitant a reușit să obțină protecție cu succes în Europa pentru o compoziție utilizată în timpul fermentației care cuprinde bacterii lactice specifice, despre care se spune că inhibă creșterea microorganismelor patogene în produsele alimentare pentru perioade mai lungi de timp. Alte astfel de invenții includ tulpinile de Lactobacillus fermentum care cresc pH-ul unui produs din lapte fermentat, cum ar fi iaurtul, pentru a preveni post-acidifierea care duce la tulburarea produsului, precum și metodele pentru reducerea timpului de reacție la fermentația unei culturi.“

Dar depunerile de brevete pentru produsele care au un impact pozitiv asupra microbiomului intestinal par să fi atras cea mai mare atenție.

La nivel global, au dezvăluit datele EIP, în ultimii cinci ani a existat o creștere a numărului de depuneri de brevete legate de pro și prebiotice.

Interesant, subliniază cercetătorii, este și faptul că oficiile de brevete, inclusiv Oficiul European de Brevete, nu s-au confruntat cu o creștere a activității de depunere. Mai degrabă, saltul global a fost alimentat de o accelerare în China. Acest lucru, cred James și Rai, ar putea sugera că China va ajunge în „avangarda” cercetărilor în domeniu.

Pentru a săpa un pic mai adânc, experții în PI și-au concentrat cercetările pe categorii comune de alimente care conțin probiotice benefice, focusându-se pe lactate, cereale și muesli.

Datele noastre sugerează cu siguranță că, pentru perioada 2009-2019, lactatele au fost cea mai vizată categorie de alimente în legărtură cu probioticele”, au declarat James și Rai pentru FoodNavigator.

Pentru 2009-2019, am identificat peste 70 de brevete europene special direcționate către produsele lactate care conțin bacterii probiotice vii și care au un efect asupra tractului digestiv, care protejează compozițiile, tulpinile bacteriene și utilizările acestora în tratarea tulburărilor și menținerea unui intestin sănătos. Aceasta include, de exemplu, brevetul Danone pentru un produs lactat fermentat care cuprinde o tulpină Streptococcus thermophilus, pentru creșterea sau menținerea unei populații de Faecalibacterium prausnitzii, cea mai abundentă bacterie din intestinul unui adult sănătos, care joacă un rol vital în microbiota intestinală. Un alt exemplu este patentul Nestle pentru mioinozitol și o combinație de probiotice pentru utilizarea în prevenirea excesului de greutate corporala la sugari”.

Cu toate acestea, au insistat ei, există o mulțime de oportunități în categoriile de alimente uscate, cum ar fi cerealele.

Probioticele se găsesc acum frecvent în alimentele uscate, cum ar fi cerealele și muesli-urile, iar o varietate de astfel de produse este disponibilă pe rafturile supermarketurilor. Datele noastre au arătat că, în ciuda cererii în creștere, au existat foarte puține brevete special direcționate către probiotice în cereale și muesli în perioada 2009-2019 ”, ni s-a spus.

Acestea fiind zise, deși numărul brevetelor cu clasificări atât pentru probiotice, cât și pentru alimentele uscate a fost scăzut, acest lucru nu înseamnă că invențiile în sfera probioticelor care pot fi utilizate în astfel de produse nu sunt protejate de brevete. De exemplu, un probiotic poate fi revendicat într-un brevet și poate fi utilizat în mod adecvat într-o mare varietate de tipuri de alimente. De exemplu, brevetul în sine nu se referă nici măcar la cereale. Dacă ar fi cazul, brevetului nu i s-ar acorda neapărat o clasificare specifică a categoriei de alimente și, prin urmare, ar putea să nu apară într-o căutare vizată. Acest lucru se aplică în mod egal și altor clasificări alimentare specifice. De exemplu, o aplicație identificată în căutarea noastră se referă la o nouă bacterie, folosită în scop profilactic pentru a preveni infecțiile monocitogene în produsele alimentare, de la cereale la iaurt.“

Sănătatea intestinului este o afacere mare

Majoritatea aplicațiilor de PI pentru obținerea brevetelor, în perioada de studiu au fost realizate de mari organizații multinaționale, care folosesc brevete pentru a-și proteja drepturile de proprietate intelectuală și interesele comerciale.

Unele dintre cele mai active companii din acest spațiu pentru acea perioadă au fost multinaționala franceză Danone, împreună cu filiala sa Nutricia, precum și Mead Johnson Nutrition, Nestlé și Nestec ( o companie cu legături puternice cu Nestlé). Fiecare dintre aceste companii deținea un număr semnificativ de familii de brevete atât la nivel global, cât și în Europa în mod specific ”, au remarcat Rai și James.

Nu este surprinzător faptul că Danone deține cele mai multe familii de brevete pentru lactate și probiotice pentru o singură entitate, având în vedere popularitatea produselor sale probiotice, inclusiv Actimel și Activia. Activitatea de brevetare a marilor companii din acest domeniu, inclusiv Danone, Nestle si MJN subliniază valoarea pe care astfel de companii o atribuie drepturilor de PI pentru noi progrese.“

Cu toate acestea, James și Rai consideră că există destul spațiu pentru întreprinderile mai mici și mărcile inovatoare în spațiul de sănătate intestinală.

Deși importanța produselor probiotice nu a scăpat unora dintre cele mai mari companii de nutriție din lume, care par să domine acest domeniu, acest lucru nu înseamnă că firmele mai mici nu pot obține succesul”, ne-au spus ei.

În perioada 2009-2019, Oficiul European de Brevete a primit peste 500 de cereri de brevete referitoare la alimentele care conțin probiotice benefice. Dintre aceștia, Danone, Nutricia, MJN, Nestlé și Nestec au contabilizat 40% din cereri, în vreme ce mai multe alte întreprinderi, mici, mijlocii, dar și mai mari, au fost responsabile pentru aproximativ 60% din depunerile în domeniu la OEB.

Brevetele pot fi active extrem de utile pentru companiile mai mici care doresc să își îmbunătățească poziția, oferind un avantaj competitiv și atrăgând potențiali investitori. Mai mult, un portofoliu puternic de brevete este un activ valoros pe care companiile mai mari ar putea încerca să îl achiziționeze ” , au sugerat experții în PI.

DIN ACTUALITATE

„De ce Europa desclasează bioplasticele? “

Clarificată de Comisia Europeană la sfârșitul lunii mai, definiția materialelor plastice vizate de directiva privind utilizarea unică a materialelor plastice pune polimerii convenționali (PET,...

Coca-Cola investește în BioMilk, un producător de lapte artificial

Coca-Cola Israel a semnat un acord prin care investește până la 2 milioane de dolari în BioMilk, o companie de tehnologie alimentară care dezvoltă...

Ziua Belgiei va fi sărbătorită cu delicii dulci pregătite de Carmela Dragomir, noul Brand Ambassador Belcolade Cacao-Trace

Puratos România, parte a grupului belgian Puratos, unul dintre cei mai importanți producători globali de materii prime inovative pentru industria de panificaţie, patiserie şi...

ANPC continuă campania de supraveghere a pieței, în zonele de vacanță, în Ardeal

Începând de luni, 26 iulie 2021, echipe mixte de control ale Comisariatelor Regionale pentru Protecția Consumatorilor din Regiunile Nord Vest, Vest și Centru vor...

Polonia stabilește nivelurile maxime de calciu și potasiu pentru suplimentele pe bază de plante

Consiliul sanitar și epidemiologic al Poloniei s-a întrunit pentru a determina nivelurile maxime de calciu și potasiu conținute în preparatele Tribulus terrestris L. și...

Din aceiasi categorie

„De ce Europa desclasează bioplasticele? “

Clarificată de Comisia Europeană la sfârșitul lunii mai, definiția materialelor plastice vizate de directiva privind utilizarea unică a materialelor...

Coca-Cola investește în BioMilk, un producător de lapte artificial

Coca-Cola Israel a semnat un acord prin care investește până la 2 milioane de dolari în BioMilk, o companie...

Ziua Belgiei va fi sărbătorită cu delicii dulci pregătite de Carmela Dragomir, noul Brand Ambassador Belcolade Cacao-Trace

Puratos România, parte a grupului belgian Puratos, unul dintre cei mai importanți producători globali de materii prime inovative pentru...

ANPC continuă campania de supraveghere a pieței, în zonele de vacanță, în Ardeal

Începând de luni, 26 iulie 2021, echipe mixte de control ale Comisariatelor Regionale pentru Protecția Consumatorilor din Regiunile Nord...

Polonia stabilește nivelurile maxime de calciu și potasiu pentru suplimentele pe bază de plante

Consiliul sanitar și epidemiologic al Poloniei s-a întrunit pentru a determina nivelurile maxime de calciu și potasiu conținute în...

ANSVSA anunță startul pentru Comandamentul Sezon Estival

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) a lansat „Comandamentul Sezon Estival 2021”. Potrivit comunicatului emis de autoritate, în...

„Lapte de fân”, o posibilă nouă certificare de calitate în România

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) plănuiește să introducă în țara noastră această certificare de calitate - „laptele de...

Rezistența antimicrobiană și mediul de producție a alimentelor: surse și opțiuni de control

Îngrășămintele de origine fecală, irigațiile și apă sunt cele mai semnificative surse de rezistență antimicrobiană (RAM) în alimentația pe...

Stirile ultimelor 7 zile

Coca-Cola investește în BioMilk, un producător de lapte artificial

Coca-Cola Israel a semnat un acord prin care investește...

ANPC continuă campania de supraveghere a pieței, în zonele de vacanță, în Ardeal

Începând de luni, 26 iulie 2021, echipe mixte de...

Polonia stabilește nivelurile maxime de calciu și potasiu pentru suplimentele pe bază de plante

Consiliul sanitar și epidemiologic al Poloniei s-a întrunit pentru...

ANSVSA anunță startul pentru Comandamentul Sezon Estival

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) a lansat „Comandamentul Sezon Estival 2021”. Potrivit comunicatului emis de autoritate, în...

„Lapte de fân”, o posibilă nouă certificare de calitate în România

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) plănuiește să introducă în țara noastră această certificare de calitate - „laptele de...

Rezistența antimicrobiană și mediul de producție a alimentelor: surse și opțiuni de control

Îngrășămintele de origine fecală, irigațiile și apă sunt cele mai semnificative surse de rezistență antimicrobiană (RAM) în alimentația pe...

România a importat mai puțină carne în primul trimestru din 2021

România a importat carne şi organe comestibile în valoare de 203,97 milioane de euro, în primele trei luni din...

Nivelurile „îngrijorătoare” de pesticide găsite în produsele alimentare din Spania

Ecologiștii spanioli solicită o reducere cu 50% a utilizării pesticidelor - în special a celor mai toxice și neautorizate...

Update: oxidul de etilenă, o criză ce nu se mai termină

După produsele cu susan și înghețatele și șerbeturile sunt supuse unei vaste operațiuni de rechemare, în Franța, datorită prezenței...

Prima scădere a prețurilor mondiale la alimente din ultimul an

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut în luna iunie, pentru prima dată în ultimele 12 luni. Informația...

Oamenii de știință salută descoperirea grăsimilor vegetale care scad colesterolul

Cercetătorii de la universitatea KU Leuven din Belgia au obținut un grant pentru inovare de la Agenția Flamandă pentru...

Alergenii – ce sunt și de ce sunt controlați

Fiecare consumator are dreptul să fie informat despre alimentele pe care le cumpără. Alegerile sale pot fi influențate, printre...

EFSA extinde oportunitățile de fortificare a alimentelor cu vitamina D

Lallemand și-a extins cu succes categoriile permise pentru utilizarea drojdiei sale cu vitamina D în UE după ce a...

Alte știri din aceiași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă

Skip to toolbar