facebook
Thursday, December 1, 2022
Legislatie„Un portofoliu puternic de brevete este un atu valoros”:...

„Un portofoliu puternic de brevete este un atu valoros”: Cererile de brevete se disting în cadrul tendințelor ce se manifestă în inovarea microbiană

-

Microbii sunt folosiți de companiile de produse alimentare pentru o varietate de funcții – de la obținerea unei eficiențe îmbunătățite a procesului până la termenul de valabilitate mai mare și la dezvoltarea aromelor. Dar o examinare a cererilor de brevete din ultimii 20 de ani arată că industria alimentară acordă prioritate unui domeniu mai presus de toate celelalte – sănătatea intestinală.

George James și Monika Rai, care lucrează la firma de avocatură în domeniul proprietății intelectuale (PI), au realizat recent un studiu privind tendințele din peisajul alimentar și al băuturilor. Folosind instrumentul de căutare și analiză al PI, brevetat, au examinat cererile pentru obținerea de brevete depuse între 2009 și 2019.

“Microbii prezenți în sistemul nostru digestiv, care formează microbiomul intestinal, au fost din ce în ce mai importante în produsele alimentare și băuturi în ultimii 20 de ani” , au concluzionat experții în domeniul proprietății intelectuale.

Acest lucru reflectă o conștientizare crescândă a importanței sănătății digestive asupra bunăstării generale. În ultimul deceniu, eforturi precum Proiectul Microbiomului Uman au evidențiat „diversitatea enormă” a microbilor benefici care trăiesc în corpul nostru – iar inovația în domeniul microbiomului se bucură acum de un „interes enorm” în sectoarele nutriției, agriculturii, sănătății și îngrijirii personale.

Astfel de produse, care au un efect funcțional asupra sănătății tractului digestiv, au devenit populare în rândul consumatorilor și sunt acum ceva obișnuit pe rafturile supermarketurilor”, au remarcat James și Rai. „Sectorul nutrițional, influențat de cererea consumatorilor, recunoaște valoarea dezvoltării și comercializării produselor care sunt benefice pentru microbiomul intestinal. Aceste produse includ pe cele care conțin microbi benefici specifici, cunoscuți sub denumirea de probiotice, și pe cele care conțin ingrediente, cunoscute ca prebiotice, care promovează creșterea și menținerea microbiomului intestinal sănătos.“

Chefirul și fermentația sunt la modă

Microbii au fost folosiți la coacere, fabricarea berii și fabricarea brânzeturilor de generații. Dar, mai recent, produse precum kefirul – un produs fabricat din lapte de capră fermentat – au cunoscut o creștere a popularității pe măsură ce consumatorii devin mai conștienți de beneficiile menținerii unui microbiom sănătos.

Popularitatea sa a fost reflectată de tendințele de depunere a brevetelor, în care numărul familiilor de brevete din întreaga lume care conțin cuvântul„ kefir ”a crescut în 2016; o familie de brevete fiind un grup de brevete conexe ”, au explicat James și Rai.

Fermentarea continuă să fie un subiect fierbinte, producătorii folosind tot mai mult bacteriile sau drojdiile pentru a converti carbohidrații în alcool sau acizi organici. Acest lucru poate spori gustul, textura sau aroma alimentelor. De asemenea, poate îmbunătăți durata de valabilitate prin inhibarea creșterii microbilor nedoriti.

Aceste calități, pe lângă viteza și randamentul procesului, sunt de cea mai mare importanță pentru producătorii de alimente, care la rândul lor se bazează adesea pe brevete pentru a-și proteja invențiile legate de aceste aspecte. De exemplu, un solicitant a reușit să obțină protecție cu succes în Europa pentru o compoziție utilizată în timpul fermentației care cuprinde bacterii lactice specifice, despre care se spune că inhibă creșterea microorganismelor patogene în produsele alimentare pentru perioade mai lungi de timp. Alte astfel de invenții includ tulpinile de Lactobacillus fermentum care cresc pH-ul unui produs din lapte fermentat, cum ar fi iaurtul, pentru a preveni post-acidifierea care duce la tulburarea produsului, precum și metodele pentru reducerea timpului de reacție la fermentația unei culturi.“

Dar depunerile de brevete pentru produsele care au un impact pozitiv asupra microbiomului intestinal par să fi atras cea mai mare atenție.

La nivel global, au dezvăluit datele EIP, în ultimii cinci ani a existat o creștere a numărului de depuneri de brevete legate de pro și prebiotice.

Interesant, subliniază cercetătorii, este și faptul că oficiile de brevete, inclusiv Oficiul European de Brevete, nu s-au confruntat cu o creștere a activității de depunere. Mai degrabă, saltul global a fost alimentat de o accelerare în China. Acest lucru, cred James și Rai, ar putea sugera că China va ajunge în „avangarda” cercetărilor în domeniu.

Pentru a săpa un pic mai adânc, experții în PI și-au concentrat cercetările pe categorii comune de alimente care conțin probiotice benefice, focusându-se pe lactate, cereale și muesli.

Datele noastre sugerează cu siguranță că, pentru perioada 2009-2019, lactatele au fost cea mai vizată categorie de alimente în legărtură cu probioticele”, au declarat James și Rai pentru FoodNavigator.

Pentru 2009-2019, am identificat peste 70 de brevete europene special direcționate către produsele lactate care conțin bacterii probiotice vii și care au un efect asupra tractului digestiv, care protejează compozițiile, tulpinile bacteriene și utilizările acestora în tratarea tulburărilor și menținerea unui intestin sănătos. Aceasta include, de exemplu, brevetul Danone pentru un produs lactat fermentat care cuprinde o tulpină Streptococcus thermophilus, pentru creșterea sau menținerea unei populații de Faecalibacterium prausnitzii, cea mai abundentă bacterie din intestinul unui adult sănătos, care joacă un rol vital în microbiota intestinală. Un alt exemplu este patentul Nestle pentru mioinozitol și o combinație de probiotice pentru utilizarea în prevenirea excesului de greutate corporala la sugari”.

Cu toate acestea, au insistat ei, există o mulțime de oportunități în categoriile de alimente uscate, cum ar fi cerealele.

Probioticele se găsesc acum frecvent în alimentele uscate, cum ar fi cerealele și muesli-urile, iar o varietate de astfel de produse este disponibilă pe rafturile supermarketurilor. Datele noastre au arătat că, în ciuda cererii în creștere, au existat foarte puține brevete special direcționate către probiotice în cereale și muesli în perioada 2009-2019 ”, ni s-a spus.

Acestea fiind zise, deși numărul brevetelor cu clasificări atât pentru probiotice, cât și pentru alimentele uscate a fost scăzut, acest lucru nu înseamnă că invențiile în sfera probioticelor care pot fi utilizate în astfel de produse nu sunt protejate de brevete. De exemplu, un probiotic poate fi revendicat într-un brevet și poate fi utilizat în mod adecvat într-o mare varietate de tipuri de alimente. De exemplu, brevetul în sine nu se referă nici măcar la cereale. Dacă ar fi cazul, brevetului nu i s-ar acorda neapărat o clasificare specifică a categoriei de alimente și, prin urmare, ar putea să nu apară într-o căutare vizată. Acest lucru se aplică în mod egal și altor clasificări alimentare specifice. De exemplu, o aplicație identificată în căutarea noastră se referă la o nouă bacterie, folosită în scop profilactic pentru a preveni infecțiile monocitogene în produsele alimentare, de la cereale la iaurt.“

Sănătatea intestinului este o afacere mare

Majoritatea aplicațiilor de PI pentru obținerea brevetelor, în perioada de studiu au fost realizate de mari organizații multinaționale, care folosesc brevete pentru a-și proteja drepturile de proprietate intelectuală și interesele comerciale.

Unele dintre cele mai active companii din acest spațiu pentru acea perioadă au fost multinaționala franceză Danone, împreună cu filiala sa Nutricia, precum și Mead Johnson Nutrition, Nestlé și Nestec ( o companie cu legături puternice cu Nestlé). Fiecare dintre aceste companii deținea un număr semnificativ de familii de brevete atât la nivel global, cât și în Europa în mod specific ”, au remarcat Rai și James.

Nu este surprinzător faptul că Danone deține cele mai multe familii de brevete pentru lactate și probiotice pentru o singură entitate, având în vedere popularitatea produselor sale probiotice, inclusiv Actimel și Activia. Activitatea de brevetare a marilor companii din acest domeniu, inclusiv Danone, Nestle si MJN subliniază valoarea pe care astfel de companii o atribuie drepturilor de PI pentru noi progrese.“

Cu toate acestea, James și Rai consideră că există destul spațiu pentru întreprinderile mai mici și mărcile inovatoare în spațiul de sănătate intestinală.

Deși importanța produselor probiotice nu a scăpat unora dintre cele mai mari companii de nutriție din lume, care par să domine acest domeniu, acest lucru nu înseamnă că firmele mai mici nu pot obține succesul”, ne-au spus ei.

În perioada 2009-2019, Oficiul European de Brevete a primit peste 500 de cereri de brevete referitoare la alimentele care conțin probiotice benefice. Dintre aceștia, Danone, Nutricia, MJN, Nestlé și Nestec au contabilizat 40% din cereri, în vreme ce mai multe alte întreprinderi, mici, mijlocii, dar și mai mari, au fost responsabile pentru aproximativ 60% din depunerile în domeniu la OEB.

Brevetele pot fi active extrem de utile pentru companiile mai mici care doresc să își îmbunătățească poziția, oferind un avantaj competitiv și atrăgând potențiali investitori. Mai mult, un portofoliu puternic de brevete este un activ valoros pe care companiile mai mari ar putea încerca să îl achiziționeze ” , au sugerat experții în PI.

DIN ACTUALITATE

Știrile ultimelor zile

Meda participă la Gustul Ales, ediția a 7-a cu patru dintre produsele sale

Compania Meda Prod 89 S.A. a înscris în competiția celor mai bune produse alimentare românești "Ora de bun gust" -...

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI din 30 august 2022, de modificare a Regulamentului delegat (UE)...

Gust, textura, sănătate pentru consumator, dar și costuri mai mici pentru producător. Cum le putem avea pe toate?

Oamenii doresc ca produsele lor de panificație și patiserie să aibă un gust și o textură grozave, fiind în...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul etic ia decizii în actul de cumpărare și informațiile care...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară conservele, dar și cum sunt păstrate alimentele în gospodărie, în...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Știrile ultimelor 7 zile

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Secretul Bunicii s-a înscris la Gustul Ales 2022 cu „Șprițați – digestivi cu merișoare”

Produsul „Șprițați - digestivi cu merișoare” comercializat de firma Tual Fast Chance sub marca Secretul Bunicii - Bunătăți ca odinioară...

Toneli s-a înscris în Concursul „Ora de Bun Gust 2022” cu Ovital Omega 3

Peste🔔40 de produse înscrise deja în concursul „Ora de Bun Gust”- Gustul Ales 2022, competiția celor mai gustoase produse...

Teste de compostabilitate certificate de DIN CERTCO și TÜV AUSTRIA – WESSLING GreenLab

WESSLING GreenLab este primul laborator al grupului international WESSLING care a obținut certificarea DIN CERTCO pentru testarea compostabilității în...

Energie verde -din paie- ignorată. România este singura țară din lume care are tehnologia pentru ea

Inventatorul Horneț: „Anual, se pot produce peste 300 de milioane de megawați din biomasă”. Acesta își exprimă speranța că...

Metode de reducere a costurilor folosind tehnologii de măsurare portabile și staționare

Echipamentele Testo combinate cu un software specific vă pot oferi informații relevante despre procesele proprii, precum și pentru realizarea...

Inovație SIAL Paris 2022- Tartinabile realizate din alge albastre-verzi

Motivul pentru care spirulina uscată este cel mai comun format este că în formă proaspătă ea este dificil de...

Premixurile potrivite pentru o dietă sănătoasă

Una din cinci persoane va dezvolta o afecțiune cardiacă gravă în timpul vieții. Aflați despre ingredientele cu potențialul de...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă