Comisia a inregistrat o noua initiativa a cetatenilor UE privind “Etichetarea obligatorie a alimentelor cu sigla non-vegetarian / vegetarian / vegan”

0
195

Comisia Europeana a decis in urma cu o luna sa inregistreze o initiativa europeana a cetatenilor intitulata “Etichetarea obligatorie a alimentelor cu una dintre siglele: non vegetarian / vegetarian / vegan”.

Initiativa afirma ca: “Vegetarienii si veganii se confrunta pe intreg teritoriul UE cu probleme in a identifica alimentele adecvate. Trebuie sa studiem lista ingredientelor unui produs alimentar pentru a determina daca este adecvata pentru cumparare, lucru dificil mai ales in cazul ingredientelor ambigue care ar putea proveni fie din plante, fie din prelucrarea unor materii prime de origine animala”.

Organizatorii invita Comisia Europeana sa propuna etichete picturale obligatorii pe toate produsele alimentare, indicand daca acestea sunt no-vegetariene, vegetariene sau vegane.
Decizia Comisiei de a inregistra initiativa se refera doar la admisibilitatea juridica a propunerii. Comisia nu a analizat fondul cererii in acest stadiu.

Inregistrarea acestei initiative a avut loc la 12 noiembrie 2018, data de la care incepe sa curga termenul de un an pentru colectarea de semnaturi de sustinere de catre organizatorii acesteia. In cazul in care initiativa va primi un milion de semnaturi de sustinere in termen de un an, din cel putin sapte state membre diferite, Comisia va trebui sa reactioneze in termen de trei luni. Comisia poate decide fie sa urmeze cererea, fie nu, iar in ambele cazuri ar trebui sa isi explice rationamentul.

comert1Initiativele cetatenilor europeni au fost introduse prin Tratatul de la Lisabona si lansate ca instrument de stabilire a ordinii de zi a decidentilor UE, instrument aflat in mainile cetatenilor incepand cu aprilie 2012, odata cu intrarea in vigoare a Regulamentului privind initiativa cetatenilor europeni, care pune in aplicare dispozitiile tratatului.

In anul 2017, ca parte a adresei presedintelui Juncker al Uniunii, Comisia Europeana a prezentat propuneri de reforma pentru Initiativa cetatenilor europeni pentru a o face mai usor de utilizat.

Odata inregistrat oficial, o initiativa cetateneasca europeana permite unui milion de cetateni din cel putin un sfert din statele membre ale UE sa invite Comisia Europeana sa propuna un act juridic in domeniile in care Comisia are competenta de a face acest lucru.

Conditiile de admisibilitate, astfel cum se prevede in Regulamentul privind initiativa cetatenilor europeni, constau in faptul ca actiunea propusa nu se afla in mod vadit in afara competentei Comisiei de a prezenta o propunere de act juridic, nu este vadit abuziva, frivola sau vaga si ca nu este in mod vadit contrara valorilor Uniunii.