Este timpul să regândim etichetarea nutrițională, spun oamenii de știință

0
284

Este timpul să trecem dincolo de perspectiva unidimensională care arată doar individual conținutul de grăsimi, zahăr sau proteine, spun oamenii de știință, transmite Food Navigator.

Mai multe informații pe acest subiect, referitor la suplimentele alimentare și produse ale stupului, puteți afla de la specialiștii români în domeniu la Seminarul SAPS (suplimente alimentare și produsele stupului), organizat de revista RO.aliment la începutul lunii iulie. Pentru înscrieri și alte detalii, accesați această pagină.

Alimentele sunt consumate în integralitatea lor și, astfel efectul lor asupra sănătății trebuie să fie luat în considerare, de asemenea, într-o manieră mai cuprinzătoare, integratoare.

Bazându-și concluziile pe datele strânse în cadul unor prezentări, discuții și concluzii prezentate în cadul unui workshop legat de elaborarea matricii produselor lactate, cercetătorii susțin că natura structurii alimentului și a nutrienților dintr-un aliment determină gradul de digestie al nutrienților și absorbția lor, modificându-se astfel per ansamblu proprietățile nutriționale ale produselor alimentare. Astfel, matricea alimentară poate prezenta un alt raport nutrițional cu privire la indicatorii de sănătate, în comparație cu nutrienții unici ce sunt studiați în mod izolat.

Ei ajung la concluzia că valoarea nutrițională a produselor lactate ar trebui să fie luată în considerare pe baza biofuncționalității a nutrienților din cadrul structurilor alimentare ale lactatelor.

Bune și rele

Produsele lactate fermentate, cum ar fi brânza și iaurtul, în general, arată asocieri inverse cu bolile cardiovasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral și bolile cardiace coronariene. Ele sunt, de asemenea, benefice într-o măsură mult mai mare pentru menținerea sănătății și a greutății corporale (mulțumită culturilor probiotice care au un impact pozitiv asupra sensibilității la insulină) decât ar fi de așteptat pe baza conținutului lor de grăsimi saturate și calciu.

Ei dau, de asemenea, ca exemplu și migdalele, „care conțin o mulțime de grăsimi, dar care eliberează mai puțină grăsime decât era de așteptat, în timpul digestiei, chiar si atunci când sunt mestecate foarte bine,” a spus Tanja Kongerslev Thorning de la departamentul de nutriție, exerciții fizice și sport la Universitatea din Copenhaga, și primul autor al raportului.

„Efectele unui produs alimentar asupra sănătății sunt, probabil, o combinație a relației dintre nutrienții săi și metodele utilizate în prepararea sau producerea lor. Acest lucru înseamnă că unele alimente pot fi mai bune pentru noi, sau mai puțin sănătoase decât am crezut până acum.”

Autorii au solicitat realizarea unui număr mai mare de cercetări pe această temă, pentru a se da un răspuns mai precis.

Profesorul de nutriție a lanțului alimentar Jan Givens de la Universitatea din Reading a declarat: „Sunt necesare mai multe studii, dar în cele din urmă se pare că anumite domenii ale științei nutriției trebuie să fie regândite. Nu ne putem concentra pe un nutrient fără a ne uita la modul în care se consumă acel nutrient și ce altceva este consumat în același timp.”

Geometrie nutrițională

Autorii studiului, publicat în revista americană Journal of Clinical Nutrition, nu sunt primii care au sugerat că perspectiva unică, ce a fost folosită de către guvernele din întreaga lume pentru a dezvolta orientări naționale de alimentație, are severe limitări.

Profesorii de la Universitatea din Sydney – Charles Perkins Center, David Raubenheimer și Stephen Simpson, au dezvoltat anul trecu în lupta împotriva obezității un cadru de lucru pe care l-au numit „geometria nutrițională” și „care analizează modul în care amestecurile de nutrienți și alte componente dietetice influențează sănătatea și boala, față de abordarea tradițională care se concentrează pe un singur nutrient luat izolat”.

Unele țări fac deja acest lucru. Eticheta nutrițională din Franța calculează un scor pentru întregul profil de nutrienți din fiecare aliment sau băutură și atribuie o singură culoare pe baza acestei.

Eticheta semafor din Marea Britanie se bazează pe perspectiva unică, ceea ce înseamnă că un produs, cum ar fi brânza ar putea primi roșu pentru sare și grăsimi, dar verde pentru zahăr.