Norme noi in UE privind alimentele dietetice

Noul regulament al UE 609/2013, adoptat in iunie 2013, privitor la alimentele dietetice, devine aplicabil de la 20 iulie 2016.

0
987

Domeniul de aplicare al prezentului regulament se limiteaza la hrana pentru sugari si la formulele de continuare, la alimentele prelucrate pentru copii si alimentele pentru copii pe baza de cereale, la alimentele destinate unor scopuri medicale speciale si la inlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutatii. Articolul 11 din Regulamentul 609/2013 impunea Comisiei Europene sa adopte pana la 20 iulie 2015 un numar de acte delegate cu privire la cerintele specifice privind compozitia si informarea.

Acest nou regulament a fost propus pentru remedierea inconsistentelor in interpretarea de catre statele membre a Directivei 2009/39/CE privind “Hrana pentru alimentatii speciale” si pentru a complini lacunele juridice. Evaluarea care a insotit propunerea Comisiei Europene a aratat ca unii operatori economici abuzau de legislatia in vigoare privind alimentele dietetice pentru a eluda respectarea unor reglementari mai stricte, cum ar fi Regulamentul CE 1924/2006 privind mentiunile nutritionale si de sanatate.

Alimente care nu vor mai intra in domeniul de aplicare al Regulamentului 609/2013 – cum ar fi batoanele cu proteine pentru sportivi, batoanele de cereale cu un continut scazut de calorii, alimentele fortifiante potrivite pentru persoanele in varsta, suplimentele pentru femei gravide, produsele de slabire si alimentele pentru dieta – vor fi considerate ca fiind “alimente normale” si vor fi reglementate in conformitate cu Regulamentul CE 1169/2011, cu exceptia cazului in care au o mentiune nutritionala sau mentiuni de sanatate.

Cerinte specifice privind compozitia si de etichetarea

eticheta_lapteCa regula generala, cerintele de etichetare stabilite in Regulamentul CE 1169/2011 – “Food Information to Consumers” (FIC) se aplica, de asemenea, si la categoriile de alimente reglementate in temeiul Regulamentului 609/2013. Totusi, avand in vedere natura specifica a produselor acoperite de Regulamentul 609/2013, acesta prevede introducerea unor cerinte suplimentare de etichetare si derogari de la Regulamentul 1169/2011. In scopul de a pune in aplicare principiile stabilite in Regulamentul 609/2013, Comisia Europeana a fost obligata sa adopte norme detaliate sub forma unor acte delegate cu privire la urmatoarele:
– cerinte specifice privind compozitia pentru toate produsele care intra sub incidenta Regulamentului 609/2013;
– cerinte specifice privind utilizarea pesticidelor in productia de alimente reglementate in temeiul Regulamentului 609/2013 si privind reziduurile de pesticide din astfel de produse alimentare;
– etichetare specifica, cerinte specifice de prezentare si publicitate, inclusiv nutritionale si de sanatate;
– cerinte de notificare;
– cerinte specifice pentru alimentele destinate unor scopuri medicale speciale.

Hrana pentru scopuri medicale speciale

siguranta_alimentaraRegulamentul delegat al Comisiei 128/2016, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la 2 februarie 2016, stabileste cerinte specifice pentru alimentele destinate unor scopuri medicale speciale. Din cauza diversitatii largi de produse alimentare destinate acestor scopuri, reglementarile Reg. Comisiei 128/2016 stabilesc seturi de principii si cerinte specifice acestora, mai degraba decat cerinte detaliate privind compozitia.

Denumirea produsului alimentar
Anexa IV la Regulamentul 128/2016 enumera traducerea in toate limbile oficiale ale UE ale termenului “produse alimentare destinate unor scopuri medicale speciale.”
Prezenta mentiunilor nutritionale si de sanatate nu sunt permise pe etichetele sub care sunt comercializate alimentele destinate unor scopuri medicale speciale.

Etichetare
Alimentele destinate unor scopuri medicale speciale trebuie sa respecte reglementarea FIC 1169/2011. Articolul 5 din Regulamentul CE 128/2016 introduce cerinte suplimentare de etichetare obligatorii ,,referitoare la proprietatile si caracteristicile, cum ar fi procesarea speciala si formula, compozitia nutritionala si motivatiile pentru utilizarea produsului. Articolul 6 stabileste cerinte specifice privind declaratia nutritionala. Declaratia este obligatorie pentru toate produsele alimentare destinate unor scopuri medicale speciale, indiferent de dimensiunea pachetului sau containerului. Indicarea valorii energetice si cantitatea de nutrienti ca un procent din aportul zilnic de referinta stabilit in reglementarea FIC 1169/2011 nu este permisa pe produsele alimentare destinate unor scopuri medicale speciale. Articolul 8 prevede ca etichetarea, prezentarea si publicitatea produselor alimentare destinate unor scopuri medicale speciale dezvoltate pentru a satisface cerintele nutritionale ale sugarilor trebuie sa fie proiectate astfel incat consumatorii sa poata face cu usurinta distinctie intre aceste produse si formulele regulate pentru sugari si formulele de continuare. Imaginile cu sugari sau alte imagini sau texte ce idealizeaza utilizarea acestor produse nu sunt permise.

Compozitie
Produsele dezvoltate pentru a satisface cerintele nutritionale ale sugarilor trebuie sa contina vitaminele si mineralele in cantitatile minime/maxime specificate in tabelul 1 din anexa I a regulamentului. Tabelul 2 din anexa I stabileste valorile acestor substante pentru alte alimente destinate unor scopuri medicale speciale.

Notificare
Operatorii din sectorul alimentar trebuie sa trimita un model de eticheta, precum si orice alte informatii care sa demonstreze conformitatea cu reglementarea 128/2016 catre autoritatea competenta din fiecare stat membru in care produsul este comercializat.

Pesticide
Nivelurile de reziduuri de pesticide din produsele dezvoltate pentru a satisface cerintele nutritionale ale sugarilor si copiiilor nu trebuie sa depaseasca 0,01 mg / kg per substanta activa. Anexa II prevede o derogare de la aceasta regula. Anexa III enumera substantele active interzise in productia de alimente in scopuri medicale speciale pentru sugari si copii de varsta mica.

Perioada de tranzitie
Cerintele stabilite prin Regulamentul 128/2016 devin aplicabile de la 22 februarie in 2019 cu exceptia normelor privind alimentele destinate unor scopuri medicale speciale dezvoltate pentru a satisface cerintele nutritionale ale sugarilor, care se vor aplica incepand cu 22 februarie 2020.
Regulamentul delegat al Comisiei 127/2016 publicat, de asemenea, in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la data de 2 februarie 2016, stabileste cerinte specifice privind compozitia si informarea in privinta hranei pentru sugari si a formulei de continuitate. Acesta introduce, de asemenea, conditii pentru adaugarea voluntara a ingredientelor care nu sunt incluse in cadrul regulamentului 128/2016.

Denumirea produsului alimentar
Anexa VI, partea A, enumera traducerea in toate limbile oficiale ale UE ale termenilor “formula pentru sugari” si “formula de continuare.” Anexa VI, partea B, enumera traducerile termenilor “lapte pentru sugari” si “lapte pentru continuare”. Mentiunile nutritionale si de sanatate nu sunt permise in cazul alimentelor pentru sugari

Etichetarea
Hrana pentru sugari si formulele de continuare trebuie sa se conformeze reglementarii FIC 1169/2011. Articolul 6 din regulamentul 127/2016 introduce cerinte suplimentare obligatorii de etichetare. Utilizarea termenilor “umanizat”, “maternizat”, “adaptat” sau a unor termeni similari, nu sunt permise. Pentru a evita orice risc de confuzie, etichetarea si prezentarea trebuie sa fie proiectate astfel incat consumatorii sa poata face cu usurinta distinctia intre formula pentru sugari si formulele de continuare.

Articolul 7 stabileste cerinte specifice referitoare la declaratia nutritionala. Declaratia nutritionala obligatorie pentru formula pentru sugari si formula de continuare trebuie sa precizeze cantitatea prezenta din fiecare vitamina si substanta minerala (cu exceptia molibdenului) enumerate in anexa I sau din anexa II la Regulamentul 127/2016, precum si cantitatea de colina, inozitol si carnitina. Informatiile incluse in declaratia nutritionala obligatorie nu pot fi repetate pe eticheta. Declaratia nutritionala este obligatorie, indiferent de ambalaj sau marimea containerului. Valoarea energetica si cantitatile de nutrienti trebuie sa fie exprimate per 100 ml de produs alimentar gata pentru utilizare dupa preparare si, acolo unde este cazul, informatiile pot, in plus, sa se refere la 100 g din produsele alimentare vandute. Valoarea energetica si cantitatile de nutrienti nu pot fi exprimate ca procent din aporturile alimentare de referinta stabilite in anexa III la Regulamentul FIC 1169/2011. Cu toate acestea, in cazul formulei de continuare, declaratia cu privire la continutul de vitamine si substante minerale enumerate in anexa VII la reglementarea 127/2016 pot fi declarate ca procent din aporturile alimentare de referinta stabilite in respectiva anexa.

Articolul 7.2 prevede, de asemenea, informatiile ce pot fi furnizate in mod voluntar.
Articolul 9 stabileste conditiile pentru declaratiile legete de sintagmele “numai lactoza” si “fara lactoza.” Afirmatiile “Contine acid docosahexaenoic” sau “contine DHA” po fi utilizate numai pentru formulele pentru sugari introduse pe piata inainte de 22 februarie 2015.

Compozitie

lapte_praf_degresat_1Formula pentru sugari si formula de continuare trebuie sa respecte cerintele privind compozitia stabilite in Anexa I si anexa II la Regulamentul 127/2016, respectiv, luand in considerare valorile pentru aminoacizi prevazute in anexa III. Utilizarea ingredientelor care nu sunt incluse intr-una din anexe este permisa numai atunci cand pentru produsele alimentare respective, operatorii economici pot demonstra caracterul adecvat al acestora.

Notificare
Pentru formulele de inceput si formulele de continuare fabricate din hidrolizate proteice sau pentru formulele de continuare care contin si alte ingrediente decat cele enumerate in anexa II la Regulamentul 2016/127, operatorii din sectorul alimentar trebuie sa trimita un model de eticheta, precum si orice alte informatii care sa demonstreze conformitatea cu reglementarea 127/2016, autoritatii competente din fiecare stat membru in care produsul este comercializat.

Pesticide
Nivelurile de reziduuri in formula pentru sugari si in formula de continuare nu trebuie sa depaseasca 0,01 mg / kg per substanta activa. Anexa IV la Regulamentul 127/2016 prevede o derogare de la aceasta regula. Formula pentru sugari si formulele de continuare pot fi realizate numai din produse agricole, fabricate fara utilizarea de substante active enumerate in anexa V.

Perioada de tranzitie
Reglementarea 127/2016 se aplica de la 22 februarie 2020. Normele existente stabilite in prezent in Directiva 2006/141 vor fi abrogate la 22 februarie 2020, cu exceptia dispozitiilor referitoare la formula pentru sugari si formulele de continuare fabricate din hidrolizate proteice, care va continua sa se aplice pana la 21 februarie 2021.

Alimente prelucrate pe baza de cereale si alimente pentru copii
In cazul Regulamentului delegat al Comisiei privind produsele alimentare si produsele alimentare pentru copii pe baza de cereale s-a folosit dreptul de veto in Parlamentul European la data de 22 ianuarie 2016. Membrii Parlamentului European (MPE) au obiectat cu privire la cerintele privind compozitia respectivelor produse, care ar permite ca pana la 30% din energia din alimentele pentru copii sa fie furnizate de zahar. Conform declaratiilor deputatilor europeni, regulamentul delegat ar trebui sa diminueze in mod substantial nivelul maxim permis de zahar, in conformitate cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru a proteja sugarii si copiii de varsta mica impotriva obezitatii. Recomandarile OMS limiteaza aportul de zaharuri libere la 10% din aportul total de energie. De asemenea, rezolutia se opune, invocand principiul precautiei, la utilizarea OMG-urilor si a nanotehnologiilor si invita Comisia sa interzica utilizarea de noi tehnologii in alimente si produse alimentare pentru copii pe baza de cereale. Cu acest veto, reglementarea nu ar putea intra in vigoare, ceea ce inseamna ca CE trebuie sa prezinte un nou regulament cu privire la aceste produse. Pana atunci, normele existente stabilite in Directiva 125/2006 se vor aplica in continuare.