facebook
Saturday, July 20, 2024
AmbalajeRottaprint la 33 de ani: Investiții de peste 60...

Rottaprint la 33 de ani: Investiții de peste 60 mil. euro, 700 mil. metri liniari tipăriți, prezență în 14 țări din UE, SUA și Asia

-

Anul acesta, Rottaprint, prima tipografie flexografică cu acționat 100% românesc, înființată de familia Nechita-Rotta, împlinește 33 de ani de activitate. În mai bine de 3 decenii, compania care a luat naștere într-o sufragerie din centrul Clujului, a cumulat investiții de peste 60 milioane euro, a introdus în nomenclatorul țării o nouă meserie, a tipărit peste 700 mil. metri liniari și a pus etichete pe produse care s-au regăsit pe rafturile magazinului din 1991 până în prezent, majoritatea brand-uri de top din FMCG, dar și alte industrii.

Ajuns astăzi la o cifră de afaceri de 35 de milioane euro, Rottaprint este cel mai mare business de profil din România, cu o cotă de piață de 30%, care a colaborat în cei 33 de ani de activitate cu peste 2000 de clienți din domenii de top precum industria alimentară și lactate, băuturi răcoritoare, vin și băuturi alcoolice, sănătate și suplimente alimentare, detergenți și îngrijirea casei, cosmetice și îngrijire personală sau logistică.

De la 3 angajați în 1991, la propria școală de tipar flexografic

Rottaprint a luat naștere în 1991, la Cluj-Napoca, la inițiativa celor trei fondatori, soții Arnella și Cristi Nechita-Rotta și mama Arnellei, Melania Rotta. Ei au fost și primii angajați ai proaspătului business, amenajat inițial într-o sufragerie de 20 mp din centrul orașului Cluj-Napoca și dotat cu un utilaj de tipar flexografic second hand, achiziționat cu 100 de mărci, cu care au tipărit 12.000 metri liniari pentru etichetele produse în primul an de activitate.

În 3 ani, tipografia s-a mutat într-un spațiu de 80 de metri pătrați, echipa s-a mărit la 15 angajați, iar producția a ajuns la peste 1,6 milioane de metri liniari. De-a lungul anilor, în ciuda contextului economic instabil din România, începând cu tranziția la economia capitalistă, crize consecutive, schimbări tehnologice, lipsa specializării în tipar flexografic, prin investiții constante și reziliență, compania a ajuns la o echipă sudată, de aproape 240 de angajați.

“Tehnologiile și modalitățile de imprimare se schimbă rapid. În 2008, pentru că am anticipat nevoia de specialiști în domeniu, am început să facem demersurile necesare ca ocupația de tipograf flexograf să fie introdusă în Codul Ocupațiilor din România. Apoi, am pus pe picioare prima școală de tipografi, în care angajații noștri cu experiență sunt profesori pentru următoarele generații, inclusiv acum”, declară Cristi Nechita-Rotta, Co-fondator și Director General Rottaprint.

Începuturi cu etichete autoadezive, prezentul cu soluții inteligente

Compania a început cu etichetele autoadezive în 1991 și an de an a continuat să lărgească portofoliul de produse. Astfel, în 1995 a început să producă hârtie de unt, în 1999 capace de aluminiu, iar în 2000 folie pentru blistere. Trei ani mai târziu, a introdus în portofoliu și manșonul pentru înghețată, Rottaprint fiind inclusiv astăzi singurul producător a acestui tip de ambalaj din România.

În 2008, tipografia a început să producă etichete termocontractibile, iar la 20 ani de la înființare, în 2011, a lansat etichetele innobilate, urmate în 2014 de ambalaje flexibile și etichete wrap around, în 2016 etichete cu strat dublu (peal & seal), iar în 2019 a început comercializarea capacelor smart emboss, cartonașelor înfoliate și inserturilor EAS. În perioada pandemică, Rottaprint a lansat etichetele lenticulare, în 2021 pe cele inteligente și metalice, iar în 2022 a adăugat în portofoliu etichete cast & cure.

Doar în intervalul 2020-2023, business-ul clujean a investit peste 6 milioane euro în tehnologii, echipamente și logistică de ultimă generație, care au permis reduceri de 1-2 zile a termenelor de producție, dar și adopția unei noi tehnologii de tipar, numită digital inkjet, cu care a început să adreseze o ofertă completă unor industrii diverse, precum cea chimică, industria de uleiuri, lubrifianți, automotive, cosmetice și produse de curățenie și igienă personală, precum și pentru industria băuturilor.

Tot în ultimii 3 ani, compania a derulat investiții de 3,7 mil. euro în tehnologii și utilaje pentru producția sustenabilă a produselor din portofoliu.

Astfel, Rottaprint a introdus în portofoliu etichetele activate prin tehnologia NFC, etichete autoadezive cu valoare adăugată ridicată și a reușit o scădere anuală a consumului de energie, de la 3 076 MWH în 2017 la 2 934 MWh în 2022, o scădere anuală estimată a consumului de materiale, de la 188 tone în 2017 la 178 tone în 2022, respectiv reducerea risipei de deșeuri și a consumului de materiale de cca. 10 tone pe an.

Investiții cumulate de 60 mil. euro în 33 de ani, miza pe export și creșteri susținute

Din 1991, până în prezent, Rottaprint a cumulat investiții de peste 60 de milioane euro în dotarea, creșterea și expansiunea business-ului pornit la Cluj-Napoca. Astfel, în 2023 compania a înregistrat cu cca. 7% mai mulți clienți internaționali și a raportat comenzi în 14 țări din Europa, Asia și SUA.

Cu sediul în Apahida, jud. Cluj, Rottaprint deține în prezent alte 2 centre logistice în România: Brașov și Ilfov și 2 centre logistice în Ungaria și Germania. Pentru anul curent, are în plan consolidarea și extinderea prezenței pe anumite piețe din Uniunea Europeană, vizând o creștere de cel puțin 5% față de anul precedent.

”În 2023 ne-am lărgit portofoliul de produse în țările în care exportăm cel mai mult și am reușit să introducem produse consacrate în România și Ungaria pe piața germană. De altfel, pentru anul acesta, ne-am propus să ne consolidăm poziția pe piețele din Germania și Ungaria, unde suntem prezenți din 2009, respectiv, 2013, fiind principalele noastre țări de export, care cresc organic de la an la an”, explică Cristi Nechita-Rotta.

Potrivit acestuia, rețeta unui business matur și competitiv stă în reziliență, investiții constante, o echipă sudată, investită cu încredere, un mediu de lucru echitabil și deschidere permanentă la nou.

”Am creat Rottaprint ca business de familie, bazat pe creativitate, integritate și pasiune și așa ne dorim să rămână și în următorii 33 de ani. Ne-am dorit armonie, relații sănătoase, dorință de cunoaștere, respect față de client, plăcerea de a munci și deschidere permanentă la nou. Noi îmbrățișăm cu același entuziasm, profesionalism și creativitate orice schimbări viitoare, la fel cum am făcut-o de atâtea ori în cei 33 de ani de activitate”, conchide Directorul General Rottaprint.

Despre Rottaprint

Rottaprint este cea mai mare tipografie flexografică românească producătoare de etichete autoadezive și ambalaje flexibile de pe piața locală. Cu o experiență de peste 33 de ani, compania cu sediul în Apahida, jud. Cluj, deține în prezent 2 centre logistice în România: Brașov și Ilfov și 2 centre logistice în Ungaria și Germania. În 2023, Rottaprint a livrat produse în 14 țări din Europa, SUA și Asia.

DIN ACEIAȘI CATEGORIE

Știrile ultimelor zile

Folosirea nanobiotransportorilor ca strategie de funcționalizare a alimentelor 

Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați, partener al RO.Aliment SHOW 2024, eveniment care va avea loc la Iași,...

Peste 3 milioane de lei, amenzi, aplicate de ANPC comercianților de produse lactate din România

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat, în perioada 17 – 28.06.2024, ample acțiuni de control, la nivelul...

Asociația Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL) este partener al RO.aliment SHOW 2024

Asociația Patronală Română din Industria Laptelui - APRIL, unica asociație reprezentativă la nivel național pentru industria de procesare a...

Barentz a anunțat lansarea Raportului de sustenabilitate corporativă pentru anul 2023

Barentz România, partener SILVER al RO.aliment SHOW 2024 - anunță lansarea Raportului de sustenabilitate corporativă pentru anul 2023. Recent, compania...

STUDIU: 224 de participanți au testat percepția consumatorului asupra palatabilității unui aliment: HFSS, UPF și HPF

Cum poți spune că o mâncare este gustoasă? O nouă cercetare utilizează trei metrici - HFSS, UPF și HPF...

Cererea în creștere pentru grăsimi de specialitate: alternative durabile la untul de cacao și uleiul de palmier

În condițiile în care producția de unt de cacao și ulei de palmier este obținută la costuri din ce...

Consumul de alcool în scădere. Ar putea fi o veste bună pentru industria băuturilor

De ce consumatorii beau mai puțin și ce înseamnă acest lucru pentru industria băuturilor? Europa se bucură de o relație...

Activitatea apei în produsele de panificație

Oricât de gustoase ar fi produsele de panificație, procesul de fabricare a acestora rămâne o artă în măsura în...

Funcționează legea „shrinkflation” în Franța?

Au trecut zece zile de la punerea în aplicare...

Ar trebui uleiul de măsline extravirgin să primească Nutri-Score „A”?

Deoarece uleiul de măsline extravirgin are multiple beneficii pentru...

Fructul călugărului nu mai este un aliment nou în Marea Britanie. Dar în UE?

Decocturile din fructul călugărului nu mai sunt clasificate ca aliment din perspectiva Agenției pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie....

USV Iași – un pilon puternic al activității de cercetare din partea de NE a țării

USV Iași, partener al RO.Aliment SHOW 2024, eveniment, care va avea loc la Iași, în perioada 23-​​​septembrie 2024, este...

ANPC: Aproape un sfert din cantitatea de produse controlate au fost retrase de la comercializare

ANPC a controlat circa 1.000 de operatori economici din morărit și panificație: 745 din domeniul panificației și 184 din...

Cum reduc marii producători de alimente cantitatea de deșeuri alimentare

Producătorii de alimente acordă prioritate reducerii risipei alimentare în toate etapele producției și, prin aceasta, reduc și costurile. Risipirea alimentelor...

PwC: Românii estimează că vor cheltui mai mult în următoarele şase luni, din cauza inflaţiei

Aproape trei sferturi dintre români (74%) percep inflaţia ca principalul motiv pentru care vor cheltui mai mult în următoarea...

Liant pe bază de grâu pentru alternativele de carne cu etichetă curată

Specialistul în ingrediente Loryma a lansat o soluție de legare pe bază de grâu care poate fi folosită pentru...

De ce rămân angajații români în IMM-uri: cultură organizațională, oportunități de avansare în carieră și dezvoltare profesională.

Pluxee România, partenerul global pentru beneficii extrasalariale şi soluţii pentru creşterea implicării angajaţilor la locul de muncă, dezvăluie rezultatele...

RO.aliment SHOW, ediția 8 dedicată științei alimentelor și avantajelor competitive prin tehnologie, calitate și sustenabilitate

Eveniment de referință pentru industria alimentară și a suplimentelor alimentare din România, RO.aliment SHOW 2024 reunește procesatorii, furnizorii, asociațiile,...

Consiliul Concurenţei a actualizat ”Monitorul preţurilor” cu o secţiune dedicată produselor cu preţuri plafonate

Consiliul Concurenţei a actualizat platforma online Monitorul Preţurilor, oferind utilizatorilor o secţiune dedicată produselor cu adaos comercial plafonat, pe...

Impactul Kaufland în economia românească: 0,9% din PIB-ul României

Kaufland își menține poziția în topul celor mai mari companii de retail din România, după cifra de afaceri, și...

Raportul Sweet Trends 2024: Valoarea mai importantă decât prețul – iar organicul a revenit

Ce determină comportamentul de cumpărare al consumatorilor atunci când decid ce alimente și băuturi procesate să cumpere? Acest lucru...

Toate părțile fructelor Jerivá sunt promițătoare ca ingrediente în „super-alimente”

Coaja, pulpa și semințele fructului Jerivá au beneficii nutriționale importante, iar fructul ar putea servi ca ingredient promițător într-o...

Ambalaje care se compostează la temperatura mediului ambiant

Un start-up spaniol nu încurajează deloc aruncarea gunoiului, ci vrea să creeze ambalaje care vor dispărea în câteva săptămâni,...

La Solina Romania facem ca mâncarea să conteze pentru oameni și pentru planetă

Industria alimentară se află într-o perioadă plină de provocări. De la preocuparea pentru resursele Planetei, la starea de sănătate...

Consultare europeană cu privire la recunoașterea reciprocă

Jucătorii din sectorul nutraceutic sunt invitați să își exprime părerea cu privire la implementarea regulamentului de recunoaștere reciprocă, ca...

Îndulcitor „Keto-Fructoză” dezvoltat pentru consumatorii care urmează o dietă ketogenă

Cu profilul său scăzut de calorii și carbohidrați, un nou îndulcitor dezvoltat în Țările de Jos vizează un segment...

Alte 76 de decese legate probabil de scandalul suplimentelor alimentare, în Japonia

Compania japoneză Kobayashi Pharmaceutical a anunţat vineri că a identificat 76 de decese suplimentare potenţial legate de suplimentele sale...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă