Semaforul alimentar i-ar ajuta pe romani sa manance mai sanatos

Semaforul alimentar este, de fapt, un sistem care semnalizeaza, pe intelesul tuturor, calitatea alimentelor, potrivit unui serial publicat de Ziare.com, ca parte dintr-o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

Fiecare aliment primeste un numar de puncte, in functie de cantitatea de grasimi, zaharuri si sare din compozitie. Cu cat aceste substante se gasesc in cantitati mai mari, cu atat punctajul alimentului creste.

De ce este important acest punctaj? Pentru ca, in baza lui, alimentul este incadrat intr-o categorie semnalizata cu o culoare si o litera (pentru consumatorii discromati, care n-ar recunoaste culorile – n.red.).

Astfel, alimentele cu cel mai mare continut de grasimi, sare si/sau zahar sunt semnalizate cu rosu (si litera E), indicand faptul ca au un efect nociv asupra sanatatii consumatorului.

Pe masura ce cantitatile de nutrienti nocivi scad, alimentele sunt semnalizate cu culori mai blande: portocaliu (si litera B), galben (si litera C), vernil (si litera B) si verde (si litera A) .

Potrivit acestui sistem, alimentele semnalizate cu verde sunt, deci, cele mai sanatoase de la raft.

In cazul bauturilor, incadrarea intr-una dintre aceste categorii se face tinand cont si de alte criterii, cum ar fi cantitatea de fruct din compozitie. Clasele in care se incadreaza bauturile sunt, insa, aceleasi: rosu (E), portocaliu (B), galben (C), vernil (B) si verde (A).

Una peste alta, alimentele si bauturile pot acumula punctaje intre – 15 (pentru produsele cele mai sanatoase, semnalizate cu verde) si 40 (pentru cele mai nocive, semnalizare cu rosu).

Fara a intra in detalii tehnice, legate de modul de calcul al fiecarul punctaj, iata, in linii mari, cam cum se face incadrarea unui aliment, potrivit presei medicale straine: in Franta, pe buna parte dintre ambalajele alimentelor figureaza deja acest semafor. Doar vazandu-l, omul stie daca alimentul e periculos si ar trebui consumat cu masura sau daca, dimpotriva, poate fi adaugat din belsug in cosul cu cumparaturi.

In aparenta, sistemul pare simplu. In realitate, insa – pentru ca el se bazeaza pe studii stiintifice – a fost creat cu greu in mai mult de un deceniu si jumatate. Cu alte cuvinte, inca de prin 2001, cercetatorii francezi au inceput sa stranga date. Apoi, prin 2014, au propus semaforizarea alimentelor, printr-un proiect de lege a sanatatii. Si abia in 2017 au si implementat sistemul. Ulterior, spaniolii si belgienii au adoptat semaforizarea alimentelor, cu rezultate bune.

Articolul in intregime este disponibil pe ziare.com: http://www.ziare.com/social/consumatori/semaforul-alimentar-i-ar-ajuta-pe-romani-sa-manance-mai-sanatos-dar-cum-statului-putin-ii-pasa-sistemul-nu-se-aplica-1562306Despre campania „Sa intelegem mai bine alimentele”
O campanie cu un scop similar a demarat si revista de specialitate RO.aliment, care organizeaza o caravana in mai multe orase din tara.

OBIECTIVELE CAMPANIEI
1. Clarificarea ideilor gresite despre alimente, oferind publicului acces la informatii reale, verificate, singurele care pot sta la baza unor alegeri corecte. Ajutandu-i pe consumatori sa cunoasca mai bine produsele reprezinta un avantaj atunci cand in piata/media apar informatii negative, chiar false despre compania sau produsele alimentare.

2. Consolidarea imaginii companiilor producatoare de alimente. A fi vazut ca un furnizor de produse sanatoase este un deziderat pe care orice firma din industria alimentara ar trebui sa-l aiba ca obiectiv.

3. Este cunoscut de specialistii din marketing si psihologi ca o imagine deja formata si solid fixata in mintea consumatorului este greu de schimbat, chiar daca uneori informatiile negative ulterioare tin de evidenta (este vorba de asa numitul fenomen al disonantei cognitive, care ne face sa dam o importanta redusa sau chiar sa inlaturam informatiile care vin in contradictie cu ceea ce stim deja).

4. Imbunatatirea cunostintelor consumatorilor si a reprezentantilor presei despre procesul de productie sau despre ingredientele folosite si beneficiile acestora.

5. Demontarea miturilor false despre continutul alimentelor (a fake news-urilor in cazul de fata) prin organizarea mai multor workshop-uri, incepand cu ziua de 7 iunie, pe tema „Demontam miturile false despre alimente” la care consumatorii pot participa activ si la care nutritionistii, procesatorii, reprezentantii asociatiilor de profil vor fi prezenti pentru a da raspunsuri avizate.

La eveniment vor fi invitati sa participe si reprezentanti ai presei – cei care de multe ori publica stiri fara a cunoaste detalii corecte legate de ingrediente sau tehnologii de procesare cat si de siguranta a alimentului.

Primul eveniment va avea loc in zilele de 7 si 8 iunie, in Mall Promenada (estimam un numar 10.000 de vizitatori), acolo unde dorim sa facem cunoscute calitatile produselor dumneavoastra prin standuri de degustare sau/si vanzare si printr-un workshop pe tema „Demontam miturile false despre alimente!” la care sunt invitati sa participe reprezentanti ai presei, consumatori, reprezentanti ai procesatorilor, nutritionisti, cercetatori.

SUNTETI PRODUCATOR? AFLATI DE CE ESTE BINE SA VA ALATURATI CAMPANIEI