Emil Dumitru-ProAgro: “Ma bucur ca producatorii romani sunt discriminati pozitiv prin legea 321”

0
1198

Presedintele ProAgro vorbeste intr-un interviu exclusiv pentru RO.aliment despre controversata lege a supermarketurilor, despre urmatorii pasi pe care federatia sa ii va face in problema reciclarii ambalajelor, dar si despre posibila remaniere a ministrului Irimescu.

Rares Habeanu: Iata ca a fost votat in Comisa pentru Agricultura din Camera Deputatilor si celebrul amendament care impune ca 51% din produsele alimentare din hipermarketuri sa fie autohtone. Au aparut deja voci care il contesta si cea mai importanta este cea a Consiliului Concurentei care vorbeste de o discriminare pozitiva a produselor romanesti. Ce sanse sunt ca acest articol sa treaca in forma actuala de plenul Parlamentului?

Emil Dumitru: Da, sigur, legea 321 din 2009, asa cum este in vigoare, a creat cadru legal prin care au fost aplicate suprataxe catre producatorii romani. Eu ca presedinte de federatie care reprezint interesele legitime ale producatorilor romani cred ca este o lege buna. Este perfectibila, bineinteles, dar trebuie sa va spun ca acel procent de 51% se refera la lantul de aprovizionare, la acordurile interprofesionale pe care organizatiile interprofesionale pe filierele de produs le pot adopta. Deci, cei care comenteaza ar trebui sa se informeze, sa citeasca tot textul actului normativ si sa vada la ce s-a referit legiuitorul atunci cand a introdus acest procent. Nu este neconstitutional si ne bucura aceasta discriminare pozitiva a producatorilor romani.

Trebuie sa va spun ca in Ungaria este prevazut un astfel de act normativ in care procentul este chiar mai mare de 51%. Trebuie sa existe un parteneriat intre producatori si hipermarketuri, nu ca pana acum, o pozitie de forta, o pozitie dominanta. Este adevarat ca este un canal de comercializare modern, dar asta nu inseamna ca tot profitul trebuie sa fie in contul hipermarketului iar fermierul roman sa vanda in pierdere. Trebuie sa existe o impartire echitabila a profitului pe filiera de produs si o astfel de prevedere nu va face altceva decat sa aseze la masa discutiilor si negocierilor pe reprezentantii marilor lanturi de magazine cu reprezentantii organizatilor interprofesionale si acolo unde se va intersecta cererea cu oferta se va stabili exact volumul de produse. Si un pret care sa fie acceptabil in primul rand pentru consumator. Pentru ca in toata ecuatia asta noi am discutat foarte putin de consumator. Consumatorul trebuie sa inteleaga ca produsele romanesti din industria agroalimentara au calitate, trasabilitate si principalul castigator este consumatorul, odata cu adoptarea acestui act normativ.

Rares Habeanu: Cum raspundeti celor care spun ca in OIPA vor putea adera si supremarketurile fara o putere de opozitie din partea membrilor. In plus, decizia in OIPA se ia cu unanimitate de voturi, deci supermarketurile vor avea drept de veto ceea ce ar putea bloca procesul.

food market

Emil Dumitru: Sigur sunt niste opinii pe care eu personal le respect. Dar ar trebui sa vorbeasca cei care au construit la viata lor macar o organizatie interprofesionala. Nu vreau sa intru in polemici, dar nici nu pot accepta lectii din partea unor oameni care in viata lor nu au construit o entitate reprezentativa. Si credem ca si la noi se poate intampla ca in alte state membre in care aceste organizatii pe filiera de produs au un rol intr-adevar economic, de a adapta oferta la cererea pietei, iar cererea pietei nu poate fi indentificata decat prin aceste canale de comercializare moderne cum sunt supermarketurile. Nu este adevarat ca AMRCR o sa intre in aceste organizatii doar ca sa blocheze activitatea, pentru ca este un statut, este o lege, o ordonanta de urgenta 103/2008 si hotararea de guvern 1068/2009 si avem niste reguli foarte clare in baza carora o organizatie interprofesionala poate adopta acordul interprofesional. Cei care se tem de fapt de rolul si locul acestor entitati sunt cei care in viata lor au fugit de o reprezentare legitima si transparenta a intereselor generale ale membrilor si au sustinut sub palaria unei asociatii sau a unui pseudo-patronat interese de grup care nu au nici o legatura cu interesele legitime ale agriculturii romanesti.

Rares Habeanu: Pe cealalta parte avem si problema etichetarii la lapte. Legea a fost votata in Parlament si trimisa la promulgare. Etichetarea carnii este cuprinsa in legea 321. In ambele domenii asociatiile reprezentative spun ca deja conform Regulamentului European avem trasabiliate si ca nu ar trebui sa incarcam si mai mult eticheta.

lactate1

Emil Dumitru: Sigur ca legea etichetarii laptelui este o lege foarte buna, in care consumatorul va sti exact ce cumpara de la raft, daca vrea sa finanteze agricultura si cresterea vacii de lapte a altui stat membru sau vrea sa dezvolte agricultura Romaniei. Iar legat de etichetarea carnii, cel putin la carnea proaspata, daca ma intrebati pe mine, este un pas foarte important in a sti clar daca noi avem o carne proaspata, care este procesata pe un lant scurt de aprovizionare si o carne care este adusa congelata din comertul intracomunitar. Eu spun ca nu am cum sa nu sustin aceste prevederi pentru ca este in interesul productiei romanesti si fermierul roman, prin tot felul de intertipuri inclusiv in modul de omisiune in etichetare, este perdant in relatie directa cu o concurenta neloiala a carnii sau a laptelui din comertul intracomunitar. Trebuie, odata pentru totdeauna, consumatorul sa fie liberul sau arbitru si odata ce citeste toate informatiile pe eticheta sa aleaga in cunostinta de cauza si sa nu-l inducem in eroare, asa cum se intampla de multe ori, sa prezentam tot felul de produse care duc cu gandul catre un produs romanesc care de fapt nu este din Romania si nu are nici o legatura cu productia agricola romaneasca.

Rares Habeanu: Dar s-a mai pus si problema ca ANSVSA-ul si ANPC-ul nu au instrumentele necesare si forta de a-i verifica pe toti acesti producatori care pun pe piata astfel de produse. Cei din industrie spuneau ca aceasta lege nu face nimic altceva decat sa le ingreuneze si mai mult procesul de productie celor care fac deja acest lucru corect, sunt la vedere, iar cei care sunt in zona gri sau neagra raman acolo bine mersi si pot pune pe piata produse de o calitate indoielnica.

Emil Dumitru: Adica cu alte cuvinte daca vom eticheta si vom avea trasabilitate la lapte sau la carne le vom crea un impact anti-concurential celor care sunt corecti? Nu ar trebui sa se teama cei care sunt corecti pentru ca au sistemele de trasabilitate si nu cred ca se pune in discutie in vreun fel impiedicarea activitatii economice. Mai degraba este o explicitare a materiilor prime utilizate in procesul de fabricatie si la lapte si la carne. Vreau sa va spun ca discutam cu presedintele Holstein.RO, Nicusor Serban, care vinde lapte din Romania in Bulgaria si spunea ca de doua saptamani vecinii nostri bulgari fac controlul laptelui din comertul intracomunitar in proportie de 100%. Deci procesatorul nu are voie sa desigileze cisterna si sa intre in tehnologia de procesare a laptelui pana nu se ridica probe si nu se fac analize. Iata un exemplu ca se poate iar lamentarile acestea legate de faptul ca nu avem capacitate institutionala suficienta in anul 2016 nu isi mai au locul. Pentru ca oamenii care detin functii publice de conducere in statul roman si sunt platiti din bani publici trebuie sa-si faca treaba corect si sa inteleaga ca prin activitatea de verificare si control nu fac altceva decat sa respecte principiile regulamentului 182/2004. Daca Bulgaria reuseste, de ce nu ar reusi si Romania? Eu personal cred ca a venit vremea ca cei care accepta functii de conducere in statul roman sa-si asume obligatia de a respecta fermierul roman.

Rares Habeanu: Din legea 321 a fost retras un amendamentul care stipula ca supermarketurile prezente in Romania care au filiere si in alte tari europene trebuie sa promoveze produsele romanesti si in acele state. Inteleg ca acest lucru a fost eliminat din cauza faptului ca nu avem forta necesara de a face acest lucru. Stiu ca sunt bani pentru promovarea produsului romanesc peste hotare. Ce se intampla cu el, cand o sa putem sa iesim cu adevarat la export cu produsele noastre?

produsele romanesti

Emil Dumitru: Intotdeauna am folosit un termen care se numeste parteneriat. Practic aceasta promovare trebuie sa fie finantata din fonduri europene. Promovarea trebuie sa vina din parteneriatul dintre producator si retelele de supermarketuri si atunci sigur ca putem realiza un impact major. Pana una alta trebuie sa ne facem curatenie in curtea noastra, cu relatiile comerciale din Romania, dupa care vom trece la o alta etapa, vom incerca sa intram si pe alte piete comunitare sau extra- comunitare. Este o masura buna dar nu putem printr-un articol de lege sa obligam supermarketurile sa ne faca noua promovare in alte state membre. Mai degraba ar trebui sa facem noi o campanie de promovare in acele state membre si sa aratam ca Romania, din punct de vedere al productiei agroalimentare, este competitiva si are produse de calitate.

Rares Habeanu: Cum ati caracteriza discutiile din Comsia pentru Agricultura pe aceasta lege? S-a pus problema, asa usor ironic, din partea AMRCR ca in cazul in care nu se vor intelege toate partile aceasta lege sa fie abrogata si sa se reia discutiile de la 0. Sunt piedici in acest moment din parte unor actori?

magazine1

Emil Dumitru: Sigur, nu imi este indiferent. Din fericire nu supermarketurile voteaza legea. Noi suntem intr-o Comisie de Agricultura in care breasla fermierilor, unde reprezint si eu interesele industriei agroalimentare romanesti, a venit si a sustinut cu puncte de vedere scrise. Din pacate colegii nostri de la supermarketuri nu au venit cu nici un document si data statistica scrisa. Este o demagogie ieftina sa vii si sa afirmi ca legea, daca este in forma asta, este mai bine sa o abrogam. Asta inseamna ca legea este buna si imi intareste convingerea ca odata adoptata poate rezolva anumite aspecte in functionarea corecta a relatiilor contractuale intre producator si supermarketuri. Imi exprim increderea ca cel putin pe mandatul acesta al Comisiei de Agricultura am gasit deschidere totala din partea deputatilor. Indiferent de coloratura politica am gasit sprijin si sustinere si credem noi ca va fi adoptata in cel mai scurt timp. Iar daca sunt presiuni de orice fel si probabil sunt, nu stiu si nu am cunostinta, ar trebuie sa se faca publice aceste aspecte pentru ca, de ce nu, consumatorul trebuie sa cunoasca care este pana la urma pozitia unor lanturi de magazine care incearca intr-un fel sau altul sa-si impuna pozitia de forta. Eu cred ca Romania a trecut de momentul impunerii cu forta si trebuie sa revenim la normalitatea unei negocieri pe poziti de egalitate in care profitul sa fie impartit echitabil pe filiera de produs.

Dumitru: Noi deja am demarat toate procedurile legale, inclusiv de a face o sesizare la DNA

Rares Habeanu: Ce se mai intampla cu legea reciclarii? Se ajunge la un rezultat? Pentru ca toata lumea, atat din mediul politic cat si din mediul asociativ, pare ca a ajuns la concluzia ca in Ministerul Mediului fie nu se vrea, fie oamenii sunt depasiti de situatie.

ambalaje_19

Emil Dumitru: Este un grup de interese in Ministerul Mediului format din functionari pe care noi nu reusim sa-i indentificam, care in mod voit au modificat o cifra la articolul 16, alineatul 4, in care au exonerat acele vestite OTR-uri de raspunderea reciclarii si implicit aplicarii acelei suprataxe de 2 lei catre acestea. Eu unul imi exprim dezamagirea profunda fata de un ministru care s-a vrut a fi venit din randul Comisiei Europene.Un ministru tehnocrat care neavand niciun fel de obligatie politica ar fi trebuit sa faca o analiza foarte clara a modului in care functioneaza sistemul sau a modului cum nu functioneaza sistemul. Pentru ca, dupa cum bine stiti, toate acele Organisme de Transfer al Responsabilitatii sunt anchetate penal de catre parchet si astfel sistemul nu functioneaza la momentul acesta. Este grav ca la Comisia de Agricultura doamna Palmer, intr-un mod aproape cinic, discuta despre cat de multi bani a strans din reciclare la Agentia Fondului de Mediu, fara sa inteleaga de fapt ca menirea ministrului Mediului nu este aceea de a strange bani din industria alimentara romaneasca ci aceea de a atinge tintele de reciclare. Toti cei din industria alimentara sunt foarte tristi pentru ca nici pana astazi nu s-a rezolvat problema acelei suprataxe de 2 lei. Cred ca acel grup de interese care este netransparent si care, din punctul meu de vedere, este acoperit de o umbra penala, mai devreme sau mai tarziu, va raspunde in fata organelor de ancheta asupra modului in care au gestionat timp de 10 ani acest sistem care se dovedeste a fi unul falimentar.

Rares Habeanu: Se mai pune problema unui protest din partea ProAgro sau va veti indrepta spre justitie?

Emil Dumitru: Noi deja am demarat toate procedurile legale, inclusiv de a face o sesizare la DNA. Sa ne spuna odata pentru totdeauna cei care pot face o cercetare penala foarte serioasa, cine se face vinovat din Ministerul Mediului de modificarea intempestiva, de abrogarea hotararii de guvern 621/2005 si adoptarea legii 249/2015 si exonerarea OTR-urilor si bineinteles ca vom da in judecata Agentia Fondului de Mediului pentru ca aceasta suprataxa de 2 lei ar trebuie sa cada in sarcina OTR-urilor si nu in sarcina producatorilor. Vom face o sesizare si la Comisia Europeana in care sa explicam ca Romania, in loc sa se concentreze cu adevarat pe obiectivul pe care il are inca din 2012 de atingerea tintelor de reciclare, se ocupa sa incaseze bani de la producatorii din industria alimentara care nu au nicio legatura cu atingerea tintelor de reciclare.

Rares Habeanu: Deci, fara protest?

Emil Dumitru: Nu exclud protestul. Am zis ca dupa ce vom avea din partea avocatilor nostri toate sesizarile si toate actiunile legale gata si inclusiv sesizarea DNA, vom stabili foarte clar cand vom organiza protestul. In momentul de fata este o perioada atipica pentru un protest, in conditiile in care avem foarte mult de lucru in fermele noastre si pe angajatii nostri din industria alimentara nu-i putem lua de la activitatea lor ca sa-i scoatem in piata Dar, ca o ultima solutie si apel pe care il putem face, sigur o sa organizam si un protest.

Dumitru: Irimescu a aratat o stare de fapt si nu este de condamnat pentru lucrul acesta

Rares Habeanu: Pe lista posibilor remanieri s-ar afla si Achim Irimescu. LAPAR si ROMOVIS si-au exprimat deja dorinta de-al sustine cu orice pret pe actualul ministru. Care este pozitia ProAgro?

Emil Dumitru: Sigur nu am un mandat din partea colegilor, dar in general incerc sa armonizez toate puncetele de vedere. Este prematur sa pot sa analizez un ministru al agriculturii intr-o perioada atat de scurta si cu foarte multe provocari, daca ne gandim doar la plata subventiilor. Constat cu surprindere ca se vehiculeaza numele ministrului Achim Irimescu, care din punctul meu de vedere ar trebui lasat sa-si duca mandatul pana la final. A inceput o treaba destul de grea in minister care trebuie sa aiba continuitate. Eu nu ma transform intr-un avocat al ministrului Achim Irimescu dar am constatat ca exista deschidere la minister, o deschidere clara si transparenta. Lucrurile s-au facut asa cum s-au putut, astea au fost circumstantele in care a preluat dumnealui mandatul. Cred eu ca ar trebui sa ni se explice si noua fermierilor, partenerilor de dialog ai ministrului agriculturii care ar fi eventualele motive pentru care ministrul sa fie remaniat. Noi am dat si un comunicat de presa la momentul la care ministrul a facut afirmatiile legate de calitatea indoielnica a produselor provenite din comertul intracomunitar. Am sustinut clar ca ANSVSA, ANPC si directia de inspectie din cadrul ministerului ar trebui sa fie cei care sa verifice 100% aceste produse. Ministrul a aratat o stare de fapt si nu este de condamnat pentru lucrul asta. Un ministru al agriculturii este un ministru care isi apara interesele fermierilor romani si a procedat corect. Cred ca Achim Irimescu trebuie mentinut in structura guvernamentala pentru ca este o persoana echidistanta, neinrolata politic, care incearca sa faca politici publice in interesul fermierilor. Este adevarat ca sunt niste mici sincope in comunicare in aparatul tehnic de lucru, care sper ca in viitorul apropiat sa fie reglate. Cred ca este o masura gresita ca astazi sa discutam de remaniere in cazul unei persoane care a preluat un mandat si a incercat sa reduca cat mai mult timpul pentru alocarea subventilor, sa debirocratizeze masurile din PNDR. Se pare ca, astazi, in Romania, cand doresti sa faci ceva probabil deranjezi niste grupuri de interese si atunci automat se discuta de remaniere.