facebook
Wednesday, November 30, 2022
LegislatieUE dă liber la implementarea TVA-ului de 0% la...

UE dă liber la implementarea TVA-ului de 0% la produsele esențiale

-

Consiliul Uniunii Europene a adoptat Directiva care oferă statelor membre flexibilitate în stabilirea cotelor TVA. Țările UE pot implementa zero TVA pentru produsele esenţiale (alimente, produse farmaceutice sau produse de uz medical).

Informația vine de la specialiştii EY România, citați de Agerpres.

Noile prevederi au intrat în vigoare pe 6 aprilie 2022, la publicarea în Monitorul Oficial al Uniunii Europene.

Astfel, statele membre vor putea aplica două cote reduse de cel puţin 5% la maxim 24 din categoriile de articole cuprinse în lista din anexa III la Directiva TVA – de exemplu apă, medicamente, produse farmaceutice, produse de sănătate şi igienă, transport de persoane, cărţi, ziare şi periodice.

În plus, fiecare stat membru poate stabili o cotă super-redusă (mai mică de 5%) şi o scutire cu drept de deducere (cota 0%) pentru produsele care să acopere nevoile de bază, precum alimente, medicamente, produse farmaceutice, dar şi panouri solare.

„Veştile bune trebuie însă tratate cu atenţie – o structură fragmentată a cotelor de TVA nu va face decât să crească complexitatea, atât pentru companii, cât şi pentru administraţia fiscală, care trebuie să fie gardianul aplicării corecte a Legii. Ori, aşa cum vedem din exemplele anterioare, scăderile cotelor de TVA nu au adus o reducere a evaziunii sau fraudei şi nici o creştere a veniturilor bugetare”, se menţionează într-un articol scris de Georgiana Iancu, Partener, Coordonatorul Departamentului de Impozite Indirecte, EY România.

Conform analizei, experienţa arată că preţurile răspund mai mult la majorările de TVA decât la scăderi.

Potrivit unui studiu privind incidenţa modificărilor de cote de TVA asupra preţurilor, citat de EY România, preţurile sunt de două ori mai sensibile la o creştere de TVA, decât la o scădere a cotei – pentru aceleaşi produse, cu acelaşi procent de creştere/scădere.

Totodată, asimetria preţurilor este reflectată şi în profiturile operatorilor economici. Concret, firmele cu rate mai mici de profitabilitate tind să transfere mai mult creşterile de cote de TVA prin preţul către consumatori, comparativ cu scăderile. Apoi, acelaşi studiu mai arată că asimetria persistă pe termen lung, chiar la câţiva ani după eliminarea unei reduceri de cote de TVA.

Cu alte cuvinte, reducerile cotelor de TVA nu au întotdeauna chiar efectele scontate, cel puţin nu la nivelul consumatorului final.

Diversificarea structurii de cote reduse de TVA poate să ridice probleme şi din punctul de vedere al neutralităţii TVA, atunci când produse similare aflate în concurenţă unele cu altele, pot fi subiectul unor cote diferite de TVA. Toate acestea fac ca soluţia succesului noii Directive să stea în modul în care statele vor înţelege să acceseze beneficiile unor structuri flexibile ale cotelor reduse de TVA şi cum le vor transpune în legislaţiile naţionale.

„Cutia Pandorei a fost deschisă. Statelor le va reveni responsabilitatea găsirii acelui echilibru fin între atingerea obiectivelor de politică socială, care să ofere avantaje concrete contribuabililor, consumatori finali sau firme, sau în atingerea obiectivelor de politici verzi şi neafectarea veniturilor bugetare sau respectarea neutralităţii TVA. Nu trebuie pierdut din vedere nici faptul că gestionarea mai multor cote creează complexitate şi potenţează litigiile privind corectitudinea aplicării cotelor de TVA şi variaţiile lor în limitele aceluiaşi sector, mai ales când se pune problema unor diferenţe de cotă pentru produse aflate în concurenţă. Iar aici, noile instrumente de audit fiscal în timp real (SAF-T, E-Factura) în curs de implementare la nivelul administraţiei fiscale creează pârghiile unei detectări mai rapide ale diferenţelor de cote şi tratament de TVA aplicabile pentru produse similare sau identice, la nivel de sector, sau cel puţin aceasta pare să fie direcţia”, se mai precizează în articol.

Prima reformare a cotelor TVA din ultimii 30 de ani

Conform sursei citate, revizuirea cotelor de TVA este un proiect la care se lucrează de multă vreme la nivelul Consiliului UE, intenţia forurilor europene fiind aceea de a oferi guvernelor mai multă flexibilitate în stabilirea şi adoptarea cotelor reduse de TVA, dar şi în îndeplinirea priorităţilor generale ale Uniunii Europene (în principal rezilienţa sistemului de sănătate, Pactul verde european şi tranziţia digitală). Practic, vorbim despre prima reformare a cotelor de TVA într-o istorie de aproape 30 de ani.

Noua Directivă a actualizat şi modernizat lista bunurilor şi serviciilor pentru care sunt permise cote reduse de TVA (anexa III la Directiva de TVA), pentru a ţine cont şi de transformarea digitală a economiei. Actualizarea listei a fost determinată de o serie de principii, cum ar fi interesul consumatorului final şi interesul general.

Toate derogările existente, care au permis anumitor state membre să aplice cote preferenţiale pentru anumite produse sunt deschise acum tuturor statelor, cu condiţia respectării unor condiţii similare.

Directiva conţine şi o nouă dispoziţie, care va da statelor membre permisiunea de a reacţiona rapid în circumstanţe excepţionale, cum ar fi pandemiile, crizele umanitare sau dezastrele naturale.

Tot Directiva stipulează că produselor dăunătoare mediului, cum ar fi combustibilii fosili şi îngrăşămintele, nu li se vor mai putea aplica cote reduse, începând cu 1 ianuarie 2030 şi, respectiv, 1 ianuarie 2032.

SourceAgerpres

DIN ACTUALITATE

Știrile ultimelor zile

Meda participă la Gustul Ales, ediția a 7-a cu patru dintre produsele sale

Compania Meda Prod 89 S.A. a înscris în competiția celor mai bune produse alimentare românești "Ora de bun gust" -...

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI din 30 august 2022, de modificare a Regulamentului delegat (UE)...

Gust, textura, sănătate pentru consumator, dar și costuri mai mici pentru producător. Cum le putem avea pe toate?

Oamenii doresc ca produsele lor de panificație și patiserie să aibă un gust și o textură grozave, fiind în...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul etic ia decizii în actul de cumpărare și informațiile care...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară conservele, dar și cum sunt păstrate alimentele în gospodărie, în...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Știrile ultimelor 7 zile

Cerințe noi privind lipidele și magneziul pentru înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/2182 AL COMISIEI...

Studiu MKOR: Consumatorul Etic din România în 2022 vs. 2021

Pentru a reliefa relația dintre modul în care consumatorul...

Avertisment ANSVSA: Botulismul – o boală extrem de rară – a făcut deja două victime în Olt

Autoritățile sanitare avertizează consumatorii asupra modului în care prepară...

Ce opțiuni au cramele pentru a-și diversifica portofoliul? Vermut, cocktail-uri și brandy cu distilat din vin

Producția de vin din România a atins anul trecut o valoare de 4.451,1 mii de hl, nivel în creștere...

ANSVSA: Controale în comerțul cu produse lactate și bulion

În cinci cazuri, la produsele lactate s-a constatat substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de...

Ambalaj comestibil setat pentru a rezolva dintr-un foc problema deșeurilor alimentare și a plasticului

Bio2Coat din Spania speră să rezolve problema dublă a deșeurilor alimentare și a celor de plastic care provin de...

Secretul Bunicii s-a înscris la Gustul Ales 2022 cu „Șprițați – digestivi cu merișoare”

Produsul „Șprițați - digestivi cu merișoare” comercializat de firma Tual Fast Chance sub marca Secretul Bunicii - Bunătăți ca odinioară...

Toneli s-a înscris în Concursul „Ora de Bun Gust 2022” cu Ovital Omega 3

Peste🔔40 de produse înscrise deja în concursul „Ora de Bun Gust”- Gustul Ales 2022, competiția celor mai gustoase produse...

Teste de compostabilitate certificate de DIN CERTCO și TÜV AUSTRIA – WESSLING GreenLab

WESSLING GreenLab este primul laborator al grupului international WESSLING care a obținut certificarea DIN CERTCO pentru testarea compostabilității în...

Energie verde -din paie- ignorată. România este singura țară din lume care are tehnologia pentru ea

Inventatorul Horneț: „Anual, se pot produce peste 300 de milioane de megawați din biomasă”. Acesta își exprimă speranța că...

Metode de reducere a costurilor folosind tehnologii de măsurare portabile și staționare

Echipamentele Testo combinate cu un software specific vă pot oferi informații relevante despre procesele proprii, precum și pentru realizarea...

Inovație SIAL Paris 2022- Tartinabile realizate din alge albastre-verzi

Motivul pentru care spirulina uscată este cel mai comun format este că în formă proaspătă ea este dificil de...

Premixurile potrivite pentru o dietă sănătoasă

Una din cinci persoane va dezvolta o afecțiune cardiacă gravă în timpul vieții. Aflați despre ingredientele cu potențialul de...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă