Home Evenimente Evenimente RO.aliment Adevărul științific despre imunitate | Imunitatea mucoaselor respiratorie și digestivă menține sănătatea...

Adevărul științific despre imunitate | Imunitatea mucoaselor respiratorie și digestivă menține sănătatea organismului | CONFERINȚĂ LIVE

0

Imunitatea de orice fel este subiectul cel mai „consumat” în această perioadă, un fenomen firesc atunci când tot ce auzim și oriunde mergem se vorbește despre viruși ca de un inamic invizibil.

Adevărul științific, însă, nu ajunge întotdeauna la consumatori, care sunt înșelați cu formule propagandistice precum „imunitate garantată de la prima înghițitură”.

De aceea, noi, specialiștii de la agenția RO.aliment, ne-am asumat rolul de a da pe față cărțile și de a vă aduce, într-un maraton al nutriției și imunității, speakeri prestigioși la nivel național și internațional. Prin înscrierea la conferința online, la care aveți acces doar în baza înscrierii prealabile, veți putea să-i întrebați pe specialiști despre aspectele care vă frământă legate de sănătate, imunitate, nutriție etc.

Astfel, pe 3 iunie, începând cu ora 14, vă invităm la o discuție deschisă pe tema „Rolul imunității mucoaselor în menținerea sănătății organismului”, cu Mariana Carmen Chifiriuc, prorector al Universității București.

CĂTRE ÎNSCRIERI, TEME SI PROGRAM  – MARATONUL DE NUTRITIE SI IMUNITATE

Adevărul științific despre sistemul imunitar

Sistemul imunitar (SI) este esenţial pentru supravieţuirea organismului uman şi animal, asigurând protecţia faţă de agenţii patogeni invadatori. SI este unul dintre cele mai complexe sisteme ale organismului, prezentând o structură de reţea de comunicaţii intercelulare, distribuită difuz în întreg organismul, fiind considerat un adevărat „creier mobil”. Datorită contactului direct cu antigenele, mucoasele, mai ales cea respiratorie și digestivă, constituie structurile cele mai vulnerabile ale organismului uman şi animal. 

SI al mucoaselor este o reţea integrată, formată din efectori celulari și umorali cu funcţie imunitară, care prin cooperare, asigură protecția mucoaselor faţă de invazia agenţilor patogeni şi a toxinelor care pot traversa epiteliul. Alterarea SI al mucoaselor conduce la creșterea susceptibilității la infecții transmise pe calea mucoaselor, dar și la apariția unor patologii de tipul bolilor inflamatorii cronice, reacțiilor de hipersensibilitate sau maladiilor autoimune.

Despre speaker

Mariana Carmen Chifiriuc (Balotescu) și-a început cariera de cercetare în 1997, ca biolog în cadrul laboratorului Vibrio din INCDMI „I. Cantacuzino”, din București. A fost bursier al Rețelei Internaționale a Institutelor Pasteur (IP) (IP Bangui- 1999, IP Paris -2000), iar în prezent este profesor de Microbiologie și Imunologie, conducător de doctorat în domeniul Biologie (abilitare OM nr. 166/07.04.2014), director al Școlii doctorale de Ecologie și coordonator al secțiunii Științele Vieții, Mediului și Pământului– Institutul de Cercetări al Universității din București.

Teza de doctorat a fost realizată pe tema „Parazitismul şi statutul imunitar al gazdei. Paraziţi oportunişti” (Universitatea din București, 2005), însă a avut alte peste 200 de lucrări ISI, indice Hirsch 30 (Scopus), 27 (WOS), >3500 de citări de-a lungul carierei.

Principalele direcții de cercetare: investigarea rezervoarelor de virulență și rezistență la antibiotice din sectorul clinic și din mediu; studiul interrelațiilor gazdă-agent infecțios și al rolurilor microbiotei în diferite patologii; dezvoltarea unor metode rapide de diagnostic microbiologic; dezvoltarea și evaluarea unor noi strategii antimicrobiene, cu aplicații în domeniul biomedical și în ecologie. 

CĂTRE ÎNSCRIERI, TEME SI PROGRAM  – MARATONUL DE NUTRITIE SI IMUNITATE

 

Skip to toolbar