facebook
Sunday, June 26, 2022
spot_imgspot_imgspot_img
Siguranta„O mișcare dură pentru industrie”: UE stabilește limitele MOAH...

„O mișcare dură pentru industrie”: UE stabilește limitele MOAH în alimente cu efect imediat

-

Sub presiunea organizației de consumatori Foodwatch, Comisia Europeană a stabilit limite pentru prezența MOAH în produsele alimentare. Nu a fost oferită nicio perioadă de tranziție întreprinderilor… Este corect?

Săptămâna trecută, Comitetul permanent european pentru plante, animale, alimente și hrana pentru animale a publicat o declarație comună care stabilește limitele prezenței hidrocarburilor aromatice din uleiuri minerale (MOAH) în alimente.

În loc să opteze pentru limite maxime, Comitetul a stabilit limite mai stricte de cuantificare (LOQ), separând categoriile de alimente în trei niveluri.

Pentru alimentele uscate cu un conținut scăzut de grăsimi/ulei, egal sau mai mic de 4%, este permisă o limită de 0,5 mg/kg MOAH; pentru alimentele cu un conținut mai mare de grăsimi/ulei, mai mare de 4%, este permisă o limită de 1 mg/kg MOAH; și de 2 mg/kg de MOAH pentru grăsimi și uleiuri.

Noile niveluri, în vigoare imediat, nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic. Depinde de statele membre să pună în aplicare noile cerințe.

Fodwatch trage alarma

Declarația vine după o campanie a organizației de consumatori Foodwatch care îndeamnă Comisia să stabilească limite obligatorii din punct de vedere juridic pentru MOAH în produsele alimentare.

Contaminarea alimentelor cu MOAH poate apărea prin materialele de ambalare a alimentelor, aditivii alimentari, auxiliarii de procesare sau prin contaminanți de mediu, cum ar fi lubrifianții.

Organismul pentru protecția consumatorilor susține că MOAH sunt contaminanți toxici suspectați a fi cancerigeni și genotoxici și, ca atare, adoptă o atitudine de toleranță zero – considerând „orice prezență detectabilă” într-un produs alimentar ca „inacceptabilă”.

Anul trecut, Foodwatch a publicat rezultatele unei analize a 152 de produse din Austria, Belgia, Germania și Olanda. Rezultatele au arătat că unul din opt produse testate a fost contaminat.

Ca răspuns, Comisia a solicitat analizarea acestor categorii de produse. Monitorizarea s-a concentrat în principal pe cuburile de supe, ciocolata tartinabilă, biscuiți și alimente bogate în grăsimi. Alte categorii de alimente expuse riscului ar putea include formulele pentru sugari, sosurile și produsele de panificație.

Avizul EFSA nu a fost încă publicat, dar Comisia a decis să nu aștepte. Începând de pe 17 mai, toate produsele alimentare din Europa trebuie să respecte noile LOQ-uri. Produsele care nu se conformează riscă să fie retrase de pe piață, în funcție de cât de riguros aplică statele membre regula Comisiei.

Potrivit avocatului în domeniul alimentar și specialistului în reglementare Cesare Varallo, decizia Comisiei de a se „mișca în regim urgență” și „fără un set complet de date” este neobișnuită. Avizul EFSA este așteptat până la sfârșitul anului.

Deși intra în vigoare imediat, Varallo se așteaptă ca noile niveluri să fie „provizorii”, sugerând că, în funcție de opinia EFSA, nivelurile s-ar putea schimba.

Fără perioadă de tranziție… Este corect?

În absența unei perioade de tranziție, operatorii din sectorul alimentar sunt sub presiune pentru a se asigura că respectă LOQ-urile.

Dacă noile niveluri sunt aplicate „imediat și consecvent” în întreaga industrie, avocatul alimentar Varallo este îngrijorat de faptul că impactul asupra producătorilor ar putea fi „devastator”: „Este o mișcare grea pentru industrie”, a spus el, „mai ales în situația economică catastrofală pe care o avem chiar acum, cu costuri de producție în creștere și deficit de ulei alimentar. ”

Expertul în reglementare a continuat: „Nu este ușor să obțineți uleiuri vegetale în general, dar este și mai dificil să găsiți uleiuri vegetale fără MOAH în acest moment, deoarece aprovizionarea cu ulei este în suferință în acest moment. ”

Foodwatch, pe de altă parte, consideră că decizia Comisiei de a stabili imediat noi limite efective a fost „absolut” corectă pentru industrie.

În ultimul nostru set de teste, am testat 152 de produse, 19 au fost contaminate (12,5%). Aceasta înseamnă că marea majoritate a producătorilor de alimente știu cum să se asigure că alimentele lor nu prezintă MOAH detectabil”, a declarat pentru FoodNavigator Matthias Wolfschmidt, director de strategie internațională la Foodwatch.

Cei care nu se ocupă corect de această problemă sunt companiile care încearcă să economisească bani în loc să implementeze standardele de siguranță necesare pentru consumatori. Aceasta nu este o problemă nouă – au fost conștienți de o posibilă contaminare de mulți ani și acum trebuie luate măsuri imediate.”

Asociația comercială FoodDrinkEurope (FDE), care reprezintă producătorii de alimente și băuturi, nu a putut oferi comentarii specifice, deoarece „încă evaluează această măsură pe plan intern și își consultă membrii”.

Cu toate acestea, FDE a declarat anterior pentru FoodNavigator că se angajează să reducă contaminarea și apariția MOAH în alimente: „Experții din industrie încearcă să identifice și să elimine sursele zilnic.”

Aplicat de statele membre, nu de Comisie

Concluzia pentru operatorii din sectorul alimentar, potrivit expertului în legislația alimentară Varallo, este că punerea în aplicare este responsabilitatea statelor membre, mai degrabă decât a Comisiei însăși. Există șansa ca declarația să nu fie susținută de autoritățile naționale de aplicare.

M-aș aștepta, desigur, la aplicare, [dar] nu putem spune momentan în ce țări am putea vedea primele măsuri de aplicare. ”

Foodwatch este nemulțumită de această abordare mai blândă, spunând că dorește limite legale obligatorii ale MOAH în alimente.

Foodwatch cere ca singura modalitate de a asigura siguranța consumatorilor de a consuma alimente care nu sunt contaminate de MOAH este dacă LOQ, inclusiv principiul nedetectabilității oricărui MOAH, sunt obligatorii din punct de vedere juridic”, a explicat Wolfschmidt.

În general, desigur, Foodwatch salută „recunoașterea urgenței” de către Comisie de a avea reguli în vigoare și de a „nu aștepta pur și simplu până când raportul EFSA este publicat”.

Dar, din moment ce organul de reglemenatere are toleranță zero față de MOAH, nu are nicio problemă cu LOQ-urile stabilite.

Tehnologia există pentru a detecta 1 mg de MOAH chiar și în uleiurile vegetale”, a spus Wolfschmidt. „Regulile ar trebui să spună că niciun MOAH detectabil nu poate fi prezent în niciun produs alimentar din Uniunea Europeană

Prin urmare, nivelul de 2 mg din uleiurile vegetale este prea mare. Când vorbim de contaminanți periculoși, orice detecție prin metodologie analitică validă trebuie să însemne că alimentele trebuie scoase de pe rafturi.”

DIN ACTUALITATE

Ce vor face consumatorii în următoarele luni din cauza creșterii prețurilor

Consumatorii intenționează să reducă mesele luate în oraș în următoarele șase luni, din cauza cheltuielilor mai mari, arată sondajul Global Consumer Insights Pulse 2022...

150 de operatori au fost amendați de ANSVSA în luna mai

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că inspectorii au aplicat 150 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 865.800 de...

Din aceeași categorie

Distribuția Familiei Safir: produse sigure în magazinele din România

De la an la an Safir crește, iar cum într-un lanț de producție fiecare depinde de celălalt, atunci când...

România, ajutată de Vest pentru asigurarea transporturilor din Ucraina

România și Polonia vor fi sprijinite de Germania pentru adaptarea căilor ferate ale celor două ţări pentru a permite...

România a colectat cu 14 mii de tone mai puțin lapte de vacă

Institutul Naţional de Statistică (INS) informează că unitățile procesatoare au colectat cu 14.108 tone mai puțin lapte de vacă...

Ce vor face consumatorii în următoarele luni din cauza creșterii prețurilor

Consumatorii intenționează să reducă mesele luate în oraș în următoarele șase luni, din cauza cheltuielilor mai mari, arată sondajul...

150 de operatori au fost amendați de ANSVSA în luna mai

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că inspectorii au aplicat 150 de sancțiuni contravenționale, în...

Reformularea forțată de deficitul de floarea soarelui din Ucraina va face alimentele mai nesănătoase?

Profilurile nutriționale ale produselor alimentare au fost influențate negativ de înlocuirea uleiului de floarea soarelui – în prezent insuficient...

O nouă tehnică de procesare ar putea face cartofii mai sănătoși, susțin oamenii de știință

Cercetătorii au anunțat rezultatele oferite de testele timpurii ale unei noi tehnici de procesare a cartofilor concepute pentru a...

Schimbările climatice ar putea perturba lanțurile trofice de apă dulce

Cercetătorii cred că paraziții pot câștiga un avantaj față de gazdele în care trăiesc în interior. Cercetătorii de la Institutul...

Știrile ultimelor 7 zile

România, ajutată de Vest pentru asigurarea transporturilor din Ucraina

România și Polonia vor fi sprijinite de Germania pentru...

România a colectat cu 14 mii de tone mai puțin lapte de vacă

Institutul Naţional de Statistică (INS) informează că unitățile procesatoare...

Ce vor face consumatorii în următoarele luni din cauza creșterii prețurilor

Consumatorii intenționează să reducă mesele luate în oraș în...

150 de operatori au fost amendați de ANSVSA în luna mai

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA)...

Reformularea forțată de deficitul de floarea soarelui din Ucraina va face alimentele mai nesănătoase?

Profilurile nutriționale ale produselor alimentare au fost influențate negativ de înlocuirea uleiului de floarea soarelui – în prezent insuficient...

O nouă tehnică de procesare ar putea face cartofii mai sănătoși, susțin oamenii de știință

Cercetătorii au anunțat rezultatele oferite de testele timpurii ale unei noi tehnici de procesare a cartofilor concepute pentru a...

Schimbările climatice ar putea perturba lanțurile trofice de apă dulce

Cercetătorii cred că paraziții pot câștiga un avantaj față de gazdele în care trăiesc în interior. Cercetătorii de la Institutul...

Cum ar putea reduce codurile QR și inovația digitală risipa de lactate

Laptele de băut este irosit frecvent. Poate ajuta digitalizarea? Datele limită tipărite pe cutiile de lapte ar putea deveni...

Proteine alternative: inerția guvernamentală face ca Regatul Unit „să rămână în urmă Chinei și UE”

Marea Britanie riscă să rămână în urmă Chinei și UE în ceea ce privește fabricarea și vânzarea înlocuitorilor de...

Andreea Cioromela preia rolul de Administrator și de Director General Adjunct Kaufland România

București, 15 iunie 2022 Andreea Cioromela a preluat, începând cu luna iunie 2022, rolul de Administrator al Kaufland România, după...

Tehnologiile de secvențiere de ultimă generație (NGS) pentru detectarea agenților patogeni

Industria alimentară de astăzi se concentrează pe transparență și pe o mai bună înțelegere a focarelor de origine alimentară...

EFSA suspendă aprobarea CBD pentru alimente noi din cauza lipsei datelor: „Am identificat mai multe pericole”

EFSA nu poate progresa cu aprobarea alimentelor noi pentru CBD din cauza lipsei de date. EFSA a anunțat că...

Potențialul drojdiei oleaginoase să înlocuiască sursele nesustenabile de grăsime

Ce este uleiul microbian, cum este produs și are acesta potențialul de a înlocui grăsimea convențională în biocombustibil, furaje...

Centralizarea stocurilor pentru produsele agroalimentare (MADR)

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va implementa o platformă de baze de date, actualizată periodic, dedicată centralizării stocurilor de...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă