Standarde impuse de UE alimentelor importate din tari terte

0
167

Aproximativ 13% din produsele consumate in UE sunt importate si este posibil ca standardele in materie de siguranta aplicate in afara Uniunii sa fie diferite, se arata in Raportul special al Curtii Europene de Conturi “Pericolele chimice din hrana noastra: politica UE in materie de siguranta alimentara ne protejeaza, dar se confrunta cu provocari”.

Impreuna cu 188 de tari, UE proiecteaza Codex Alimentarius, set de standarde, practici si coduri. Standardizarea Codex aduce limitari, chiar daca o serie de tari il aplica. Spre exemplu, tarile membre pot aplica in continuare limite legale diferite in ceea ce priveste o anumita substanta sau limitele substantelor chimice incluse in Codex nu pot fi exhausive.

Comisia sustine ca aproximativ jumatate din nivelurile maxime stabilite in ultimii ani privind reziduurile de pesticide erau similare in legislatia UE si in Codex. In cel mai recent raport anual EFSA privind reziduurile de pesticide se mentioneaza ca importurile sunt de doua ori mai susceptibile pentru a fi supuse testelor, fata de productia interna.

Se remarca doua moduri prin care UE intretine relatii comerciale cu tarile terte: prin acorduri bilaterale specifice sau in absenta acestora. In ambele situatii, tarile terte sunt obligate sa respecte legislatia Uniunii cand exporta catre acest spatiu.

comert_statisticiPrintr-un mecanism denumit “toleranta la import”, tarile terte pot solicita UE, in cazuri justificate, sa modifice anumite limite. Cererea si documentele transmise de o tara terta vor fi evaluate de un stat membru desemnat, urmand ca EFSA sa emita ulterior un aviz. Prin acest demers se stabileste ca siguranta consumatorului nu este periclitata, Comisia putand sa acorde toleranta tarii terte solicitante o toleranta la import, modificand cadrul juridic al UE, astfel incat sa raspunda cererii tarii terte.

Totodata, tarile terte pot cere toleranta la import pentru alimente ce contin substante active neautorizate in UE. Concluzia este ca UE a creat un cadru juridic, privind toleranta la import, impus tarilor terte, prin obligatia de a respecta standardele de siguranta alimentara impuse produselor din Uniunea Europeana.