Studiu: Consumul de probiotice conduce la o imbunatatire a sanatatii imunitare

0
Chr., produse bio, traditionale

Un studiu finantat de Chr Hansen dezvaluie beneficiile pe care consumul de probiotice il are asupra evolutiei unor boli asemanatoare gripei, deoarece rezultatele sugereaza ca un regim zilnic poate fi justificat pentru anumite populatii cu risc, cum ar fi copiii.

Firma daneza din domeniul biostiintei, impreuna cu colegii din Olanda si Franta analizat datele obtinute din 22 de tulpini probiotice, inclusiv Lactobacillus rhamnosus si Bifidobacterium animalis. Ei au ajuns astfel la concluzia ca administrarea de probiotice poate reduce numarul de zile de boala cu peste 54 de milioane de zile pe an.

“Probioticele sunt deja recunoscute in industria sanatatii, iar numeroase studii au evidentiat potentialul terapeutic al tulpinilor probiotice specifice, pentru a ajuta la mentinerea unui sistem imunitar sanatos si in sprijinirea apararii impotriva bacteriilor daunatoare”, spune Andrew Scorey, vicepresedinte senior la divizia pentru sanatate umana de la Chr. Hansen .

“In afara de beneficiile pentru sanatatea individuala, acest studiu demonstreaza ca un consum de probiotice contribuie, de asemenea, la reducerea costurilor cu sanatatea pentru societate si la diminuarea consumului de antibiotice. Credem ca impactul probioticelor asupra domeniului medical va continua sa creasca in anii urmatori, deoarece continuam sa deblocam potentialul bacteriilor bune.”

YHEC si Cochrane
Interesul pentru impactul potential al probioticelor asupra sanatatii publice a crescut in ultimii ani, odata cu investigatiile care au fost initiate in mai multe zone de interes terapeutic, inclusiv in ceea ce priveste domeniul infectiilor tractului respirator (RTI).

Conform unui sondaj recent efectuat in randul furnizorilor de servicii medicale care prescriu in mod obisnuit medicamente, 61% au recomandat pacientilor lor alimente probiotice sau suplimente.

Mai multe studii clinice au evaluat eficacitatea probioticelor atunci cand sunt administrate subiectilor sanatosi in reducerea incidentei si a duratei afectiunilor respiratorii infectioase.

Datele de baza utilizate in studiu au provenit de la doua recenzii independente. Rezultatele de la The York Health Economics Consortium (YHEC) arata ca probioticele au redus semnificativ durata episodului RTI.

Colaborarea cu Cochrane evalueaza eficacitatea probioticelor, comparativ cu placebo, in prevenirea RTI superioare acute la persoanele sanatoase de toate varstele si s-a raportat ca probioticele au redus incidenta RTI si rata de prescriere a antibioticelor.

digitalizareMetode de studiu
Echipa a inceput prin utilizarea unui model de microsimulare pentru a reproduce o populatie de studiu reprezentativa pentru structura demografica nationala a SUA pentru varsta si sex. Incidenta RTI s-a bazat pe rata de consultare in ambulatoriu a unor boli asemanatoare gripei, raportata de Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) FluView.

In plus, au fost obtinute date despre vaccinare, despre factorii care au un impact negativ asupra rezultatelor RTI, despre utilizarea resurselor si despre pierderile de productivitate. Informatiile au fost extrase din bazele de date nationale americane.

Analiza a aratat ca aportul generalizat de probiotice in populatia SUA pentru 2017-2018 ar fi permis economii de costuri pentru platitorii de asistenta medicala de 4,1 milioane EUR pe baza scenariului YHEC. Scenariul Cochrane a generat economii de 335 milioane EUR, evitandu-se cresterea cu 19 milioane si, respectiv, cu 54,5 milioane de zile RTI, comparativ cu situatia in care nu ar fi existat niciun aport de probiotice. Analiza ulterioara releva ca absentele de la munca au scazut cu 3,58-4,2 milioane de zile la aplicarea datelor YHEC si, respectiv, Cochrane.

“Probe solide in favoarea probioticelor”
“Stim deja ca utilizarea excesiva a antibioticelor poate determina rezistenta bacteriilor, ceea ce inseamna ca tratamentele actuale nu vor mai functiona”, adauga Scorey. “Acest studiu ofera dovezi suplimentare cu privire la modul in care probioticele si “bacteriile bune” pot raspunde la unele dintre cele mai mari provocari ale lumii. Studiul se bazeaza pe studii clinice independente si traduce rezultatele clinice in costuri si impact asupra asistentei medicale primare”, a declarat Adam Baker, manager principal, la divizia de imbunatatire a sanatatii umane la Chr. Hansen.

“Rezultatele prezinta un caz foarte puternic pentru probiotice. In urma acestui studiu, avem acum un nou model de simulare care ne va oferi noi modalitati de a lucra cu date in studiile viitoare.”


Sursa: Front. Pharmacol, publicat online: doi: 10.3389 / fphar.2019.00980, articolul “Probiotics Reduce Health Care Cost and Societal Impact of Flu-Like Respiratory Tract Infections in the USA: An Economic Modeling Study.” Autori: Lenoir-Wijnkoop I, Merenstein D, Korchagina D , Broholm C, Sanders ME si Tancredi D