Home Siguranta Dioxinele si PCB-urile de tip dioxina, produse care se numara printre cei...

Dioxinele si PCB-urile de tip dioxina, produse care se numara printre cei mai toxici compusi existenti. Cum determinam prezenta acestora?

0
dioxine2, dioxinele

Dioxinele si furanii sunt cancerigene si unii dintre cei mai reglementati contaminanti ai mediului.

Produse din neatentie, in anumite procese industriale precum incinerarea deseurilor, producerea substantelor chimice si albirea hartiei, dioxinele si furanii pot fi gasite in aer, in apa si in solul contaminat. Pe masura ce se acumuleaza, acestea pot deveni nocive pentru sanatatea umana. Mai ales in randul copiilor dioxina poate provoca daune considerabile, avand efecte nocive asupra dezvoltarii copiilor si asupra sistemului nervos. Dioxina poate provoca si ciroza.

In 2008, spre exemplu, dupa ce autoritatile de resort irlandeze au descoperit in cateva probe efectuate, cantitati de dioxina intre 80 si 200 de ori mai mari decat era permis, guvernul irlandez a trebuit sa ia masura retragerii tuturor alimentelor din carne de porc de pe piata, produse dupa data de 1 septembrie a acelui an; magazinele alimentare si restaurantele au fost chemate sa returneze producatorilor toate alimentele care contineau carne de porc, inclusiv mezelurile sau chiar pizza congelata, iar consumatorilor li s-a recomandat sa nu mai manance carne de porc de productie indigena. Substanta a ajuns in carne prin intermediul furajelor din hrana animalelor.

Dioxinele si PCB-urile de tip dioxina se numara printre cei mai toxici compusi si trebuie determinati la cel mai mic nivel rezidual. Pentru acest scop laboratoarele WESSLING au cea mai moderna aparatura si pot determina si cele mai mici cantitati.

Dioxinele includ dibenzo-p-dioxinele policlorurate (PCDD) si dibenzofuranii policlorurati (PCDF).

Exista in total 75 PCDD si 135 PCDF clorurati. Din acesti 210 compusi, 17 sunt deosebit de toxici, deoarece acestia pot – dupa principiul “cheie si lacat” –  sa aiba acces precis in organism acolo unde isi desfasoara intreg potentialul lor toxic.

Pentru a putea masura tinand cont de nivelurile diferite de toxicitate ale acestor 17 compusi si pentru a obtine o valoare limita succinta, rezultatele pentru compusii individuali se inmultesc cu factorii corespunzatori de toxicitate aferenti fiecarui compus si apoi se face suma lor. Factorii au valori intre 1 – pentru compusul cel mai toxic – si 0,001.

Cantitatea ingerata zilnic cu hrana trebuie sa fie cat se poate de mica, deoarece dioxinele se acumuleaza in organism si au o perioada de injumatatire de peste 20 de ani. Bifenilii policlorurati de tip dioxina au o structura asemanatoare cu dioxinele si de ceea sunt deasemenea, foarte toxici.

Determinari analitice si consultatii
Masurarea unor concentratii atat de mici necesita o tehnica de masurare foarte sensibila. In laboratoarele WESSLING va stau la dispozitie cele mai bune aparate de pe piata, care pot determina si un gram de dioxina din 50.000 de incarcaturi de camion. Acesti compusi sunt analizati din toate matricile lor precum alimente, furaje, ape potabile si reziduale, namoluri din statii de epurare, soluri, emisii si imisii.

Laboratoarele WESSLING ofera o gama larga de servicii incepand cu colectarea probelor, terminand cu evaluarea profesionala a rezultatelor.

Calitatea determinarilor este dovedita de participarea la teste de comparare interlaboratoare (proficiency test) in circuit national si international. Numarul mare de acreditari in domeniul dioxinelor sunt de asemenea o confirmare a faptului ca rezultatele WESSLING sunt recunoscute oficial.

Spectrul de servicii:

  • Determinarea dibenzo-p-dioxinelor si a dibenzofuranilor policlorurati prin GC-HRMS.
  • Determinarea bifenililor policlorurati de tip dioxine prin GC-HRMS.dioxine1
  • Determinari la nivel de urme din toate matricile, cum sunt soluri, ape, deseuri, emisii, imisii, alimente si furaje.
  • Evaluarea rezultatelor si cautarea cauzelor.
  • La cerere, alte substante precum PBDE (difenileteri polibromurati) pot fi analizate prin GC-HRMS.

Avantajele dumneavoastra:

  • Timpi scurti de prelucrare/evaluare
  • Experienta indelungata in aproape toate matricile.
  • Control continuu al calitatii analiticii prin participarea la teste de comparare interlaboratoare (proficiency test = test de performanta) in circuit national si international.
  • Acreditat conform EN ISO/IEC 17025.
  • Acreditat conform § 26 BImSchG (legea germana pentru reglementarea imisiilor), AbfKlärV (lege germana referitoare la namoluri din statii de epurare) si listat la FEDIOL

Aveti intrebari sau doriti mai multe informatii despre alte servicii oferite de WESSLING ? Asteptam sa ne contactati la + 40 (0) 265 212 953. Sau ne puteti trimite un e-mail la adresa food@wessling.ro Informatii despre noi gasiti si pe paginile noastre de Internet www.wessling.ro, www.wessling.de.