Alergenii si alergiile alimentare – descriere si etichetare, partea I

D-na Dr. Ing Dana Pop, ne prezinta intr-un articol amplu, o descriere detaliata a alergenilor si exceptiile pentru care etichetarea acestora nu este necesara.

0
11760

Există 14 tipuri de alergeni, legiferaţi la nivel mondial, dintre care 8 sunt responsabili de 90% dintre alergiile alimentare, iar aici enumerăm: laptele, ouăle, peștele, fructele de mare, grâul, arahidele, nucile și soia.

 

allergyDeclararea alergenilor pe etichetele produselor alimentare este obligatorie începând din 13 decembrie 2014, în conformitate cu cerinţele Regulamentului UE 1169/2011 și se aplică pentru toate produsele alimentare, fie ele ambalate sau neambalate, altfel spus atât pentru produsele alimentare fabricate industrial și vândute prin magazine specializate, cât și pentru produsele alimentare preparate și vândute imediat în: restaurante, fast-food-uri, cofetării, etc.

 

Astfel, toţi operatorii din domeniul alimentar (producători, vânzători, distribuitori, restaurante, cantine, spitale, fast-food-uri, cofetării, patiserii, etc) au obligaţia să informeze consumatorul final despre substanţele sau produsele care pot provoca alergii sau intoleranţe alimentare.

Lista alergenilor, așa cum este ea prezentată în regulamentul european mai sus amintit, precum și excepţiile pentru care etichetarea alergenilor nu este necesară, este descrisă în tabelul de mai jos:

 Nr. Grupa alergeni Excepţii
1 Cereale care contin gluten (grâu, secară, orz, ovăz, grâu spelt, grâu mare sau hibrizi ai acestora) și produse derivate a) siropurile de glucoză obţinute din grau, inclusiv dextroza;

b) maltodextrinele obţinute din grau;

c) siropurile de glucoză obţinute din orz;

d) cerealele folosite la producerea de distilate sau alcool etilic de origine agricolă pentru băuturi spirtoase și alte băuturi alcoolice.

2 Crustacee și produse derivate
3 Ouă și produse derivate
4 Peste și produse derivate a) gelatina de pește folosită ca suport pentru preparatele de vitamine sau carotenoide;

b) gelatina de pește sau ihtiocolul folosit la limpezirea berii sau a vinului.

5 Arahide și produse derivate
6 Soia și produse derivate a) uleiul și grăsimile de soia, complet rafinate;

b) amestecul natural de tocoferoli (E306), tocoferolul D-alfa natural, acetatul de tocoferol D- alfa natural, succinatul de tocoferol D-alfa natural, obţinuţi din soia;

c) fitosteroli și esteri de fitosterol derivaţi din uleiuri vegetale extrase din soia;

d) esterul de stanol vegetal produs din sterolii obţinuţi din uleiuri vegetale extrase din soia.

7 Lapte și produse derivate (inclusiv lactoza) a) zerul folosit la producerea de distilate sau alcool etilic de origine agricolă pentru băuturi spirtoase și alte băuturi alcoolice;

b) lactitolul.

8 Fructe cu coajă, de exemplu migdale (Amygdalus communis L.), alune de padure (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), anacarde (Anacardium occidentale), nuci Pecan [Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch], nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de macadamia și nuci de Queensland (Macadamia ternifolia) și produse derivate Nucile folosite la producerea de distilate sau alcool etilic de origine agricolă pentru băuturi spirtoase și alte băuturi alcoolice.

 

 

9 Telina și produse derivate
10 Muștar și produse derivate
11 Seminţe de susan și produse derivate
12 Dioxid de sulf și sulfiţi in concentraţii de peste 10 mg/kg sau 10 mg/litru, exprimate in SO2
13 Lupin și produse derivate
14 Moluște și produse derivate