ANSVSA: Nu există dovezi că virusul se transmite prin alimente

0
332

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că nu există studii care să ateste că alimentele sunt o cale de transmitere a coronavirusului, potrivit unei informări publicate pe site-ul propriu.

Comunicatul emis este menit să limiteze manifestările nejustificate în rândul populației, precum teama și stările de panică generate de suspiciunea că alimentele de origine animală și nonanimală ar putea constitui o sursă de transmitere pentru coronavirus.

În conformitate cu publicațiile Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și a altor instituții la nivel mondial (FAO, OMS) care monitorizează răspândirea coronavirusului, nu există studii care să ateste că alimentele sunt o cale de transmitere a coronavirusului.

Reglementările legislative europene și naționale în domeniul siguranței alimentelor se aplica la fel ca și până în prezent, iar implementarea adecvată a procedurilor și bunelor practici de fabricație și igienă de către operatorii economici din toate etapele de producție, manipulare, transport și comercializare a alimentelor către consumatorul final, garantează punerea pe piață a unor alimente sigure.

De asemenea, respectarea cu strictețe de către personalul lucrător din sectorul alimentar, a bunelor practici de igienă personală elimină posibilitatea ca acesta să contamineze produsele alimentare pe care le manipulează sau suprafețele din cadrul unității.

Practicile utilizate pentru comercializarea alimentelor cum ar fi porționarea, felierea, expunerea spre comercializare, etc. realizate cu respectarea condițiilor de igienă nu constituie un pericol în ceea ce privește posibilitatea de transmitere a coronavirusului.

Operatorii din sectorul alimentar și-au stabilit ghiduri de bune practici, iar ANSVSA desfășoară activități de control pentru a verifica modalitatea în care cerințele privind siguranța alimentelor sunt respectate.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), prin Paul Anghel, directorul general al instituției, susține, de asemenea, că nu s-a dovedit ipoteza transmiterii coronavirusului prin consumul de alimente.

„Directorul pentru cercetare al Agenţiei Europene pentru Siguranţa Alimentelor, Marta Hugas, a declarat că precedentele epidemii provocate de un coronavirus – SARS-CoV şi MERS-CoV – au arătat că transmiterea prin consumul de alimente nu a avut loc. Așadar vânzarea vrac a produselor din carne și lapte este conformă tuturor normelor de siguranţă naționale și UE”, a transmis Anghel, potrivit Adevărul.ro.