Beneficii si proprietati ale pudrei proteice de zer

Proteina aflata in lapte, zerul, contine trei tipuri de suplimente principale: concentrate (WPC), izolate (WPI) si hidrolizate. Ultimele sunt absorbite mai usor, motiv care il face folositor pentru sugari si suplimentele premium. Fiecare dintre tipuri insa, sustine cresterea masei musculare a sportivilor, pierderea grasimilor si aduce beneficii sistemului imunitar.

Proteina din zer praf este folosita, de asemenea, in amestecul bauturilor suplimentare si inlocuirea meselor in dieta urmata cu scopul de a reduce grasimea corporala, simultan cu o crestere a masei musculare slabe.

In fapt, proteina din zer neprelucrat reprezinta lichidul ramas in urma branzeturilor, iar deshidratarea acestuia il transforma in pudra de zer. Nedenaturata, pudra de zer este este lasata, in cea mai mare parte, in aceasta forma cu un continut aproximativ de 25-40% proteina. Filtrata in continuare, pentru indepartarea unelor grasimi si compusi lactoizi, pudra de concentrat de zer poate sa contina, la final, proteine in proportie de 50-89%. O forma si mai prelucrata de pulbere, Whey isolate, detine cel putin 90% proteina in greutate, avand majoritatea grasimii si lactozei indepartate.

Adesea mai usor de digerat de catre persoanele cu intoleranta usoara la lactoza, pudrele concentrate din zer praf contin mai putina lactoza decat laptele. Trebuie subliniat insa ca nu este recomandat a fi consumate de cei cu intoleranta la lactoza severa.

zerDin alt punct de vedere, este mai putin probabila responsabilizarea zerului puternic hidrolizat, de alergiile aparute dupa consum. Evaluarile arata ca zerul puternic hidrolizat nu produce efecte negative la mai mult de 90% dintre subiectii alergici la laptele de vaca, potrivit unui studiu clinic prezentat de publicatia “Pediatric Allergy and Immunology”.

Alta diferentiere importanta intre zerul hidrolizat si zerul obisnuit consta in posibilitatea organismului de a digera mai rapid si usor zerul hidrolizat. Pulberea obisnuita a zerului este catalogata drept proteina “cu actiune rapida”, oferind posibilitatea organismului sa o digere la o jumatate de ora dupa consum. Cu toate acestea, zerul hidrolizat actioneaza mult mai rapid.

Imbunatatirea dimensiunii musculare, recuperarea si rezistenta fizica pot fi sustinute de toate pulberile din zer, daca sunt consumate dupa antrenamentul de forta. Trebuie retinut ca marirea disponibilitatii aminoacizilor pentru a stimula mai eficient sinteza proteinelor pentru musculatura este data de zerul hidrolizat.


Pentru a discuta despre nutritia personalizata impreuna cu nutritionisti, cercetatori, medici, va invitam sa participati la conferinta

NNS – Nutritie.Nutrienti.Sanatate

un nou eveniment marca RO.aliment adresat industriei alimentare si suplimentelor, in  data de 4 aprilie 2019, la Bucuresti.

Mai multe detalii si inscrieri, AICI