Studiu: Culoarea si forma alimentelor influenteaza apetitul

0
1454

Numeroase cercetări privind tehnologia alimentară sugerează că experiența noastră generală cu alimentele în mod special aroma este o fuziune a simțurilor noastre, iar felul cum arată mâncarea joacă un rol important în apetitul nostru.

Potrivit Jurnalului Scientific American, deși impactul vizual nu face parte din gustul mâncării, influențează cu siguranță percepția noastră asupra aromei și apetitul, adică pofta de mâncare. Studii recente privind percepția gustului oferă o modalitate mai gustoasă de reducere a caloriilor, în consumul de alcool, precum și în luarea deciziilor privind consumul de alimente.

Culoarea alimentelor este considerată cel mai important factor pentru percepția aromei; stabilește așteptările consumatorilor despre ce gust vor avea acele produse alimentare, precum și plăcerea sau dezgustul de a experimenta acele produse.

Cercetătorii au aflat că nu doar culoarea influențează apetitul, ci și forma mâncării și unde este servită influențează cantitatea de alimente consumată. Deserturile rotunde sau cele servite în farfurii sau recipiente rotunde sunt percepute a fi mai dulci decât cele de alte forme.

Verdele mai sănătos, galben mai puțin sănătos

flexitarieni2

Ia aminte la următoarele etichete de culori: alimentele sanatoase sunt “verzi”, cele mai puțin sănătoase sunt “galben”, precum si cele cu valoare nutritiva mica sunt “roșu”. Specialiștii ne sfătuiesc sa atribuim un loc desemnat pentru fiecare categorie în frigider, astfel ca alimentele ecologice verzi să fie mai accesibile decât cele roșu.

Potrivit cercetătorilor de la Massachusetts General Hospital, acest obicei poate ajuta la reducerea consumului de produse nedorite în dieta noastră, deoarece aceștia au fost capabili să pună în aplicare cu succes un sistem similar în cantina spitalului.

alimente artificiale

Culorile artificiale pot reduce apetitul

Potrivit expertilor în sanatate, culoarea albastră pe produsele alimentare, pe ambalaje sau farfurii ne face să mâncăm mai puțin. Faptul că alimentele sunt plasate pe farfurii sau recipient albastre, precum și zugravirea bucătăriei în albastru vă va face să mestecați mai încet.

Culorile în contrast sugerează creierului rația alimentelor

mancare

Cercetătorii de la Universitatea Cornell au constatat că oamenii au tendința de a mânca aproximativ 20 la suta mai mult paste cu sos Alfredo atunci când este servit pe o farfurie alba, decât pe o farfurie cu roșu, prin urmare, diferența de culoare ajută creierul să devină mai conștient de portiile si dimensiunile alimentelor.