“Genbrød” – o colaborare de succes pentru a face fata risipei alimentare

0
55

Colaborarea intre Jacobsen Brewery-ul Carlsberg si firma daneza de panificatie Jalm & B a avut ca rezultat „Genbrød” – un aluat obtinut intr-o maniera sustenabila din alune reciclate.

„Genbrød” reprezinta amalgamarea a doua cuvinte daneze: reciclare (genbrug) si paine (brød). Este, de asemenea, numele dat unui aluat pentru o paine fabricata si vanduta de brutaria daneza Jalm & B. Produsul este obtinut din alunele reciclate furnizate de fabrica de bere Jacobsen de la Carlsberg din Copenhaga.

Alunele sunt un produs secundar al berii iernii 2018 a lui Jacobsen, „A Nutty Ale”. Descrisa ca fiind „mai calda de iarna”, berea bruna respectiva este facuta cu alune prajite pentru a oferi o „dulceata delicioasa de caramel”.

In conditiile in care alunele sunt folosite doar pentru obtinerea aromei specifice, firma de panificatie Jalm & B a vazut in acest aspect o ocazie de a utiliza aceste produse secundare costisitoare, care altfel ar fi fost irosite.

„I-am intrebat daca le putem folosi, pentru ca fermentarea alunelor in bere le da acestora un gust si mai bun”, a declarat pentru FoodNavigator, directorul de marketing si dezvoltare al Jalm & B, Martin Marko Hansen.

pahar1Jacobsen a oferit gratis alunele rezultate in urma procesului de productie al berii si Jalm & B a decis sa faca o paine din ele. Desi gustul berii nu se distinge in produsul final, alunele adauga complexitate painii, a explicat Marko Hansen, caracterizand aroma astfel obtinuta prezenta in produsul finit ca usor amaruie si datatoare de „speranta”.

Este vorba doar despre arome contrastante. Este sarata; usor amaruie din aluat; usor amaruie [din procesul de fermentare]; si un pic dulce din alune. Cand a fost coapta, are si un gust umami.

O platforma colaborativa
Genbrød nu este primul produs care a rezultat dintr-o colaborare Jacobsen-Jalm & B. La Copenhaga Cooking & Food Festival de anul trecut, cele doua companii au lucrat impreuna pentru a produce berea oficiala a festivalului: Brøøl. Aceasta bere in stil Saison a fost obtinuta prin folosirea painii in surplus de la firma Jalm & B si a fost facuta pentru a atrage atentia consumatorilor asupra crizei deseurilor alimentare.

„Acesta a fost inceputul colaborarii noastre. Dar nu doream sa fie doar pentru eveniment – am vrut sa continuam [lucrand impreuna]”, a explicat Marko Hansen. „Am putut vedea ca folosim ingrediente similare: fabricile de bere folosesc cereale, apa si un pic de drojdie si acestea reprezinta, in cea mai mare parte si ceea ce folosim noi in produsele de panificatie. Am putut observa astfel o serie de puncte comune.”

In plus, ambele parti incearca sa reduca risipa alimentara intr-un mod mai creativ si mai deschis, a continuat seful de marketing. „Si sunt produse mai durabile, pentru ca si ele se pot vinde.”

Genbrød a fost oferita la vanzare prin intermediul supermarketului online Nemlig.com. Celelalte produse ale Jalm & B sunt vandute atat pe pietele B2B, cat si pe cele B2C in restaurante, hoteluri, cantine si in supermarketurile daneze din toata tara.

Deseurile alimentare: „Toate companiile producatoare de alimente ar trebui sa se simta responsabile”

risipei, alimenteIn centrul colaborarii se afla ambitia colectiva de a combate risipa alimentara. Aproape o treime dintre alimentele produse pentru consumul uman sunt pierdute in fiecare an, ceea ce echivaleaza cu aproximativ 1,3 miliarde de tone. In acelasi timp, rata saraciei alimentare este in crestere.

Procesul de fabricatie al lui Genbrød si forma sa deliberat rotunda reprezinta „gandirea circulara” a acestei colaborari, a spus Marko Hansen pentru FoodNavigator.com.

„Toate companiile producatoare de alimente ar trebui sa se simta responsabile”, a comentat el despre agenda deseurilor alimentare. Din cand in cand, Jalm & B produce paine in surplus sau realizeaza produse de panificatie cu usoare defecte in procesul de productie si care nu pot fi comercializate, a continuat el.

S-ar putea sa fermenteze prea mult sau sa nu aiba aroma corespunzatoare. Ele contin aceleasi ingrediente bune si au fost facute in continuare de mesteri din brutarie, dar nu pot vandute ca produsul care am dorit sa fie.

Surplusul de paine este o problema si in supermarketuri. In Marea Britanie, surplusul de paine este una dintre cele mai mari probleme legate de deseurile alimentare cu care se confrunta comerciantii cu amanuntul. WRAP estimeaza ca surplusul de produse de panificatie, inclusiv liniile proaspat coapte, reprezinta aproape o treime – sau 67.000 de tone – din totalul deseurilor alimentare din Marea Britanie in 2015.

Totusi, aceste elemente pot fi reutilizate.

„Este posibil sa refolositi lucrurile atunci cand lucrati cu ele intr-un mod mai creativ, la fel cum am facut si cu alunele”, a explicat Marko Hansen.

„Lucram intr-un mod open source pentru a inspira alte companii. Dupa ce am facut aceasta colaborare, o multime de alte companii – inclusiv brutarii, producatori de lactate si producatori de sucuri – [au inceput] sa descopere cum sa isi foloseasca produsele ramase. ”Cheia este„ incercarea de a crea un produs si mai cu gust.“