Schimbări în clasamentul celor mai importate alimente în România în 2019

0
484

Cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS) au plasat produsele de panificație pe poziția a doua în topul celor mai importate produse agroalimentare de țara noastră în primele nouă luni ale anului trecut, informează Economica.net.

Potrivit datelor INS, în primele nouă luni ale anului trecut, produsele de panificație, brutărie, patiserie, biscuiți etc au generat importuri în valoare totală de 253,9 milioane de euro, ceea ce plasează această categorie pe locul doi în topul celor mai importate produse agroalimentare, după carnea de porc.

De asemenea, din datele Rompan, exporturile de produse de panificaţie au crescut cu 20% în 2019, cu o prevalență crescută pentru cozonacii tradiţionali româneşti şi produsele congelate. Conform estimărilor patronatului, anul trecut au fost exportate aproape 50.000 de tone de produse procesate, cam 10% din producţia totală.

În datele INS, sunt incluse 38 de produse de panificație printre care produse de brutărie, de patiserie și biscuiți, chiar cu adaos de cacao; ostii, cașete goale de tipul celor utilizate pentru medicamente, vafe cu capac, paste uscate din făină, din amidon sau din fecule în foi și produse similare, pâine crocantă denumită Knäckebrot, pâine, pâine prăjită, turtă dulce, biscuiți, pesmet, produse extrudate sau expandate, pizza, quiche, tarte croissant, etc.

De altfel, la capitolul produse ale industriei morăritului, datele INS indică importuri în valoare totală de 86,4 milioane de euro, față de exporturi de 12,2 milioane de euro.

Carnea de porc, lider la importuri 

În ceea ce privește celelalte categorii de produse care au generat cele mai multe importuri în 2019, pe primul loc rămâne carnea de porc, cu 420,9 milioane de euro și un deficit comercial de 414 milioane de euro. Valoarea este similară cu cea din aceeași perioada a lui 2018. Urmează produsele de brutărie, patiserie pe locul doi. Concentratele de proteine și substanțele proteice texturate; alte preparate alimentare în valoare totală de 235,9 milioane de euro și deficit de 142,6 milioane de euro sunt pe locul trei. Pe locul patru, cu importuri totale în valoare de 220,6 milioane de euro, este ciocolata și alte preparate care conțin cacao, iar pe cinci, cu importuri de 215,1 milioane de euro, figurează preparatele de tipul celor folosite pentru hrana animalelor.

Din total importuri, care s-au cifrat în primele nouă luni ale anului trecut la peste 6 miliarde de euro, primele cinci categorii au reprezentat 22%.

La ultimul clasament, ordinea în top a fost următoarea: carne de porc, preparatele de tipul celor folosite pentru hrana animalelor, cafeaua, brânza și cașul și ciocolata.