Au intrat în vigoare noi norme UE menite să sporească protecția consumatorilor

duala, initiatica cetateneasca, centru, Romania

UE spune ,,NU” produselor vândute ca fiind identice cu cele din alte state membre, atunci când este evident că nu e așa. Amenzile pot să ajungă la 4% din cifra de afaceri a companiilor vinovate.

Săptămâna trecută au intrat în vigoare a noile norme UE privind protecția consumatorilor, ca parte a măsurilor adoptate de Comisia Europeană (CE) sub titulatura „Noile avantaje pentru consumatori”, se arată într-un comunicat de presă al CE. Acestea vizează modernizarea și o mai bună aplicare a normelor actuale ale UE privind protecția consumatorilor, în conformitate cu digitalizarea economiei.

Cu această ocazie, Věra Jourová, vicepreședintele pentru valori și transparență, a declarat : „Noile norme vor spori protecția consumatorilor în lumea digitală, protecție pe care o merită cu prisosință. De asemenea, UE spune ,,NU” produselor vândute ca fiind identice cu cele din alte state membre, atunci când este evident că nu e așa. Însă aceste noi norme nu vor proteja consumatorii de comercianții necinstiți și de escrocheriile online, decât dacă sunt implementate în mod strict. Încurajez cu fermitate toate statele membre să se asigure că noile norme sunt puse în aplicare fără întârziere”.

Didier Reynders, comisarul european pentru justiție, a adăugat : „Astăzi transmitem un avertisment puternic comercianților cu privire la faptul că ar trebui să respecte normele, nu să le ocolească. Încălcarea la scară largă a normelor UE privind protecția consumatorilor poate însemna, pentru o companie, o amendă de 4 % din cifra de afaceri anuală. Aceasta va fi o sancțiune suficient de descurajatoare și eficace pentru a preveni fraudele comercianților necinstiți. Salut această nouă legislație, deoarece stabilește standarde cu adevărat europene de protecție a consumatorilor.”

Noile norme vor asigura, printre altele, o mai mare transparență a piețelor online: va deveni mai clar dacă produsele sunt vândute de un comerciant sau de o persoană fizică, iar recenziile false vor fi interzise. În plus, vânzătorii nu vor putea să promoveze în mod fals reduceri de preț, iar site-urile de comparare a prețurilor vor trebui să informeze consumatorii cu privire la criteriile de clasificare. Noile norme vor consolida, de asemenea, drepturile consumatorilor prin: asigurarea de compensații pentru victimele practicilor comerciale neloiale și prin aplicarea de sancțiuni în cazul „unor situații de prejudiciu colectiv” care afectează consumatorii din întreaga UE. Statele membre au acum doi ani să transpună directiva în legislația lor națională pentru a se asigura că consumatorii din UE beneficiază de măsuri de protecție mai solide.

Mai multe informații (în limba engleză) sunt disponibile aici: https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/consumers/review-eu-consumer-law-new-deal-consumers_en.

Sursa: https://ec.europa.eu/