Până în 2020 EFSA va stabili care este doza maximă admisibilă de zaharuri adăugate

0
495

Ca urmare a solicitării venite din partea unor țări precum Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia, EFSA va emite un aviz cu privire la cantitatea maximă recomandată de zaharuri adăugate în produsele alimentare.

Obiectivul său este de a stabili un prag maxim de expunere zilnică pentru toate sursele (zaharoză, fructoză, glucoză sau siropuri din fructoză, etc.), care să nu producă efecte adverse asupra sănătății. Obiectivul studiat va fi în principal populația sănătoasă de orice vârstă. Două consultări publice vor avea loc la începutul anului 2018 și sfârșitul anului 2019.

Acest aviz ar trebui să ajute statele membre ale Uniunii Europene să elaboreze sfaturi și recomandări nutriționale pentru adaosul de zahăr, având în vedere că OMS a recomandat o sursă de zaharuri libere (zaharurile adăugate + zaharuri prezente în mod natural în miere, siropuri, sucuri de fructe și concentrate sucuri de fructe ) de până la 10% din totalul consumului de energie.

În Franța, un studiu realizat în colborare de INRA, Danone Nutricia Research, MS-Nutritie, INSERM si Universitatea Aix-Marseille a evaluat valorile medii de zaharuri libere, la 9,5% din aportul energetic.