Probioticele cunosc o concentrare a pietei

0
316

In lumea probioticelor, preluarile se multiplica. In luna iunie, compania suedeza Probi a anuntat achizitionarea Nutraceutix, un furnizor american de probiotice. In luna septembrie, Chr.Hansen a cumparat divizia de tulpini probiotice LGG de la Valio, care sunt printre cele mai bine documentate din lume.

Microbiota intestinala a starnit un interes in creștere printre consumatori. “In cel mai bun caz, ne putem aștepta la o creștere pe modelul american, de aproape 16,2% in 2016 și o continuare in acest ritm, pana in 2020,” a declarat Elizabeth Sloan, președinte al firmei de prognoza și prospectare a pietei Sloan Trends, la Congresul BÉNÉFIQ 2016.
In industria europeana, situatia este complexa: exista cerere, dar cadrul legislativ impiedica mentionarea prezentei microorganismelor cu proprietati probiotice benefice in microbiota. Pana cand situatia din Europa legata de suprareglementare va evolua, industria se confrunta cu un val de concentrari.

Preluari și investitii
In lumea probioticelor, preluarile se multiplica. In luna iunie 2016, compania suedeza Probi a anuntat achizitionarea Nutraceutix, un furnizor american de probiotice. Acest lucru va permite Probi sa se extinda pe piata nord-americana, unde exista o foarte mare cerere pentru acest tip de produs, dand astfel posibilitatea firmei suedeze sa obtina un loc de jucator de clasa internationala, la nivel mondial.

La randul sau, Chr. Hansen a facut o mutare frumoasa in septembrie. Grupul a cumparat divizia de probiotice a Valio, și in particular tulpinile Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), care sunt printre cele mai bine documentate probiotice din lume (250 studii clinice, 800 de articole in publicatii știintifice). Per total, Chr. Hansen a intrat in posesia a aproximativ 3.200 de tulpini pentru o suma de 73 milioane €. “Una dintre ambitiile noastre este de a extinde activitatile noastre privind solutiile microbiene benefice pentru sanatatea umana. Tulpinile LGG BB-12, pe care le avem deja, sunt printre cel mai bine documentate in lume. Aceasta achizitie ne va permite sa ne consolidam pozitia noastra pe piata suplimentelor alimentare și a nutritiei pentru sugari, dar, de asemenea, ne va oferi noi oportunitati de dezvoltare in domeniul produselor lactate”, spune Cees de Jong, CEO al Chr. Hansen.

Pentru DuPont Nutrition & Health, domeniul probioticelor este, de asemenea, un domeniu de preocupare majora. La inceputul lunii noiembrie, grupul a anuntat investitii de 94 de milioane de euro pentru a creste cu 70% capacitatea de productie a fabricilor sale de probiotice din SUA; pe ordinea de zi: noi fermentatoare și alte echipamente pentru a satisface cererea tot mai mare pe piata. “Consumatorii doresc sa aiba grija de sanatatea lor, in mod proactiv și de aceea ei iși concentreaza atentia tot mai mult și mai mult spre probiotice. Studiile noastre de piata ne-au aratat ca aceștia simt ca probioticele le ofera o oportunitate de a-și imbunatati sanatatea. Ei vad probioticele ca pe o modalitate de a compensa efectele unei viete agitate și stresante”, a declarat John Rea șeful diviziei de probiotice, culturi și conservarea alimentelor la DuPont Nutrition & Health (DuPont Nutritie și Sanatate).

Cercetarea in domeniul probioticelor
probioticelor12Cautarea de noi produse nu este lasata la o parte, in special, in ceea ce privește conservarea probioticelor. INRA, de exemplu, a dezvoltat un nou proces de uscare prin pulverizare direct pe mediul de cultura (zerul, in cazul respectiv). Spre deosebire de pulverizarea conventionala, care necesita o prima etapa de cultivare a microorganismului pe un mediu optimizat (adesea nealimentar), urmata de curatare și recultivare in noi medii, in temperaturi ridicate, inainte de uscare, noul proces include o uscare efectuata direct in mediu de cultura de tip alimentar. Aceasta metoda are doua avantaje: creșterea productivitatii și reducerea riscului de contaminare in etapele intermediare.

De asemenea, in august anul trecut, cercetatorii din Chile (Universidad de la Frontera) și Canada (Pacific Agri-Food Research Centre) au publicat in revista Food Chemistry (Chimie alimentara) un mijloc de a proteja probioticele prin incapsulare in extracte de plante și maltodextrina.