I

n plus fata de mega-tendintele privind sanatatea, naturaletea, si comoditatea, industria alimentara vine cu o mare varietate de abordari interesante si noi evolutii care influenteaza din ce in ce mai mult piata.

DoehlerDurabilitatea, individualizarea, si “mai bine pentru tine” sunt printre temele de top aici. Consumatorii devin din ce in ce mai exigenti in ceea ce priveste calitatea si impresia de ansamblu a unui produs.

Astazi, un produs este din ce in ce mai mult definit de proprietati multidimensionale, iar consumatorul se asteapta la o experienta multi-senzoriala. Gustul, culoarea, perceptia olfactiva, muscatura si sunetul pe care il face produsul atunci cand este turnat, muscat, sau mestecat trebuie sa fie la fel de perfect coordonat ca si designul ambalajului.

Prin permanenta observare a tendintelor, Doehler demonstreaza oportunitatile multiple  ce se deschid in industria alimentara si a bauturilor, precum si provocarile pe care aceasta le prezinta pentru sectorul respectiv.

Produse transparente si sustenabilitate, in mod natural

Dupa eticheta curata, eticheta clara este acum la moda. Consumatorii doresc produse cat mai curate . Aditional unei declaratii complete de ingrediente, acestia se asteapta ca producatorul sa cunoasca nu numai ingredientele pe care produsul le contine, ci si locul de provenienta.

De exemplu, acestia se asteapta la informatii cu privire la origine, inclusiv trasabilitatea, precum si cultivarea ecologica si durabila. Ei sunt, de asemenea, interesati de comertul echitabil, si de produse si ambalaje care sunt produse in mod ecologic.Numarul de produse noi cu sigilii comerciale corecte sau etichete care prezinta productia regionala este la fel de ridicat. Cererea de arome naturale si concentrate din fructe si legume cu rol de colorare, continua, de asemenea, sa creasca.

Solutiile cu ingrediente naturale inlocuiesc, din ce in ce mai mult, componentele cu produse artificiale. In bauturile nealcoolice, cele mai importante revendicari din 2015 privind produsele au inclus “lipsa aditivilor artificiali” si “lipsa conservantilor artificiali”, conform echipei Market Intelligence a Companiei Doehler.

Retetele folosesc din ce in ce mai mult alternative, cum ar fi colorarea in mod natural si aromele din extracte de malt.

 “Mai bine pentru tine” – „free from”…

Doehler_4Tema sanatatii este una dintre cele mai importante in industria alimentara de mult timp, iar acum primeste, totodata, un sprijin suplimentar prin prisma masurilor specifice luate de catre guvernele din intreaga lume.

Grasimea, sarea si zaharul fac obiectul unor discutii deosebit de intense. Cateva tari au implementat deja o taxa pe zahar, pentru a face alimentele si bauturile bogate in zahar mai putin atractive. Industria lucreaza de ani de zile la noi concepte pentru a reduce cota de zahar din produse – insa provocarea reala este aceea de a reduce continutul de zahar fara a compromite gustul.

Un gust prea diferit poate anula avantajele majore ale reducerii zaharului. In functie de produs, Doehler ofera concepte de indulcire diferite si la comanda, concepte care permit reducerea zaharului si caloriilor fara sacrificarea gustului. Este momentul in care, pe langa diferitii indulcitori, intra in joc aromele naturale care sporesc perceptia de dulce. Impreuna cu stevia, sunt folosite din ce in ce mai mult extractele de malt pentru indulcirea naturala.

Cu toate acestea, tema sanatatii nu se mai limiteaza doar la reducerea grasimii si a zaharului. Cresterea brusca observata la produsele fara lactoza sau chiar fara gluten este, practic, o tendinta de stil de viata – mai ales cea din urma, deoarece doar un numar mic de consumatori de fapt, trebuie sa evite in mod constant glutenul din motive de sanatate. Industria reactioneaza de asemenea aici cu produse corespunzatoare. Doehler ofera atat industriei alimentare cat si a celei a bauturilor, extracte de malt fara gluten cu aplicatii specifice, care pot fi folosite ca o componenta specifica gustului si ca ingrediente naturale pentru o varietate de produse pentru colorarea naturala si indulcire. A fost, de asemenea, dezvoltata o tehnologie care permite producerea de bere fara gluten.Dohler_6

Produsele cu eticheta “vegetariene”, “vegane” sau “fara lactoza”, sunt, de asemenea, in crestere. Gama de produse variaza de la bauturi din soia si orez la inghetata de migdale. Cu un portofoliu diversificat de ingrediente naturale, fara lactate, pe baza de migdale, orez, ovaz si soia, Doehler deschide calea pentru dezvoltarea unor mancaruri cu gust extraordinar, si bauturi fara lactoza sau lapte de vaca. Folosind proteine “verzi” pe baza de plante, Doehler poate oferi produse vegane, cu o valoare adaugata. Un amestec atent realizat de proteine pe baza de plante, de exemplu, poate fi folosit pentru a crea produse cu proprietati senzoriale deosebite si adaptate in mod individual pentru a se potrivi oricarei retete.

Produsul potrivit pentru oricine: Tendinta catre individualizare

Consumatorii erau impartiti in grupuri tinta clare, dar astazi ei sunt mult mai exigenti. Acestia sunt in cautarea unor produse care indeplinesc in mod perfect asteptarile lor individuale. Toata lumea doreste sa fie unica si sa iasa in evidenta – si acest lucru se exprima mai ales in comportamentul de consum. Oamenii se asteapta din ce in ce mai mult ca industria sa ii recunoasca ca si indivizi. Gama de produse personalizate si personalizabile este in crestere corespunzatoare.

In acest context, amplificatorii pentru alimente si lichide sunt din ce in ce mai populari. Ideea care sta la baza produsului este la fel de simpla, pe cat de ingenioasa: consumatorii pot transporta aroma lor preferata oriunde se duc, sub forma unui sirop foarte concentrat continut intr-o mica sticla PET “Squeezy” in buzunarul lor de la pantaloni, sau intr-o geanta. Acest lucru le permite sa creeze propria lor bautura personalizata intr-o clipa – acasa, la locul de munca sau in deplasare.

In linii mari, tendinta spre individualizare indica o fragmentare in crestere a pietelor, si mai multe eforturi directe pentru a ajunge la consumatorii individuali sau, mai degraba, la nevoile lor. Doehler utilizeaza informatii complete din tendintele globala si cercetarea efectuata la nivelul consumatorilor pentru a-si sprijini clientii in mai multe moduri: croind produse pentru fiecare grup tinta si tinand cont de preferintele regionale, specifice genului si specifice varstei.

 Tendinte de gust: Lumea devine vegetariana!

Doehler_3In primul rand, marul si portocala raman cele mai populare arome pentru noile produse din gama bauturilor nealcoolice. Cu toate acestea, exista o tendinta care poate fi observata in toate categoriile: legumele ca gust sau ingredient sub forma de arome naturale, sucuri sau piureuri, devin din ce in ce mai populare in bauturi – de exemplu, ca bauturi-gustare din fructe si legume, bauturi izotonice pentru sportivi ce contin sfecla rosie, sau bauturi Aqua plus cu gust de castravete.

Cu toate acestea, importanta legumelor este, de asemenea, in crestere si la alte categorii de produse alimentare, cum ar fi iaurturile, inghetatele, si produsele de cofetarie. De multe ori acestea nu sunt utilizate ca o singura aroma, sau gust cu nota dominanta, dar in schimb sunt ideale pentru rotunjirea notelor fructate si oferirea acelui ceva special. In acelasi timp, ele dau produselor o imagine sanatoasa, naturala. Cu portofoliul sau cuprinzator de ingrediente de fructe si legume, Doehler dezvolta continuu concepte care contribuie la aceasta tendinta si ofera solutii personalizate pentru fiecare categorie de produse.

Toate simturile: Experienta multi-senzoriala

Doehler_8Gustul nu este totul! Un produs trebuie sa fie capabil sa impresioneze cu o experienta coordonata multi-senzoriala. Trebuie sa ofere gust, textura, perceptie olfactiva, comportament de topire, muscatura si chiar sunet – nu doar in armonie – dar cu rasfat maxim. Tendinta se indreapta spre produse care combina diferite texturi – fie in concepte cu mai multe straturi sau cu componente incorporate, cum ar fi incluziuni, sosuri sau bucati de fructe sau legume. Fructele liofilizate, oferite de Doehler pentru o gama larga de produse, pot juca, de asemenea, un rol interesant aici. Cum suna de exemplu, o pralina cu ciocolata cu mijloc crocant de zmeura?

In conformitate cu mottoul companiei “We Bring Ideas To Life”, Doehler isi sustine clientii, de la ideea initiala pana la produsul finit, cu o solutie integrata. Cu un portofoliu cuprinzator de produse si cu o experienta consistenta in dezvoltarea de produse, Doehler ofera toate serviciile dintr-o sursa unica: de la cercetarea de piata si a consumatorilor, dezvoltarea de concepte si retete, la consiliere cu privire la reglementari, si la sprijinirea promovarii si comercializarii produselor. Doehler isi extinde continuu portofoliul de produse si, prin urmare, poate oferi o gama completa de produse si servicii in segmentul alimentar, alaturi de toate aplicatiile sale pentru bauturi.

 

Pentru mai multe informatii:

Doehler Romania SRL

Str. Industriilor nr 23, Com. Chiajna, Jud Ilfov, CP 077040

+4021.206.07.60

www.doehler.com