facebook
Home Actualitate Consiliul Concurenţei a actualizat ”Monitorul preţurilor” cu o secţiune dedicată produselor cu...

Consiliul Concurenţei a actualizat ”Monitorul preţurilor” cu o secţiune dedicată produselor cu preţuri plafonate

0
171

website builder

Consiliul Concurenţei a actualizat platforma online Monitorul Preţurilor, oferind utilizatorilor o secţiune dedicată produselor cu adaos comercial plafonat, pe listă aflându-se 41 de produse, potrivit unui comunicat remis AGERPRES. Astfel, pe pagina principală a secţiunii “Produse alimentare” este disponibil un meniu nou, “Produse cu adaos plafonat”.

În funcţie de criteriile de selecţie ale utilizatorilor, de localizare şi de disponibilitate, aplicaţia va returna preţurile practicate de fiecare magazin, aşa cum sunt ele încărcate de fiecare retailer în platformă.

“Continuăm acţiunile noastre de a veni în sprijinul consumatorilor şi am creat în Monitorul Preţurilor o secţiune dedicată produselor cu adaos comercial plafonat. În acest fel, se asigură o mai bună transparenţă a respectării reglementărilor în vigoare, iar consumatorii vor putea să verifice mult mai uşor preţurile produselor pe care vor să le achiziţioneze”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Platforma online Monitorul Prețurilor poate fi accesată la nivelul întregii ţări de pe orice computer, iar în perioada următoare va fi actualizată şi varianta pentru dispozitive mobile.

Produsele cu prețuri plafonate

Astfel, produsele cu adaos comercial plafonat, regăsite în noua secţiune din Monitorul Preţurilor, sunt: Pâine (Panificaţie), Lapte (Lactate), Telemea (Lactate), Iaurt (Lactate), Făină (Alimente de bază), Mălai (Alimente de bază), Ouă (Ouă), Ulei (Alimente de bază), Pui întreg/grill (Carne), Tacâmuri de pui (Carne), Pulpe întregi cu os (Carne), Aripi de pui (Carne), Carne porc lucru (Carne), Pulpă porc cu os (Carne), Pulpă porc fără os (Carne), Spată de porc (Carne), Roşii (Legume), Ceapă (Legume), Castraveţi (Legume), Fasole (Legume).

Pe lista de produse cu adaos comercial plafonat se mai află: Morcovi (Legume), Ardei Bianca (Legume), Ardei Capia (Legume), Mere roşii (Fructe), Mere Golden (Fructe), Prune (Fructe), Pepene (Fructe), Struguri (Fructe), Cartofi (Legume), Zahăr (Alimente de bază), Usturoi (Legume), Pere (Fructe), Orez (Alimente de bază), Cozonac (Panificaţie), Bulion (Alimente de bază), Smântână (Lactate), Margarină (Lactate), Drojdie (Alimente de bază), Carne tocată (Carne), Unt (Lactate) şi Magiun (Alimente de bază).

Monitorul Preţurilor are două secțiuni

Consiliul Concurenţei menţionează că la 1 august 2023 a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care stabileşte măsuri temporare de combatere a creşterii excesive a preţurilor la mai multe grupe de alimente de bază. Aceasta a fost urmată de alte două Ordonanţe, care au introdus alte alimente pe lista celor cu adaos plafonat.

Proiectul www.monitorulpreturilor.info a fost lansat în anul 2019 de Consiliul Concurenţei şi conţine două componente: Monitorul Preţurilor Produselor Alimentare şi Monitorul Preţurilor Carburanţilor (care permite consumatorilor să afle preţurile practicate de către principalele reţele de distribuţie a carburanţilor auto).