De ce nu a participat Romania la studiul privind calitatea duala a alimentelor? Raspunsul ANPC

aplicatie_comapare_produse, ANPC, standard

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului ( ANPC ), Marius Pirvu, a raspuns in cadrul unei conferinte de presa, la insistenta jurnalistilor care incercau sa afle de ce tara noastra nu a trimis date la Bruxelles pentru studiului ce viza calitatea duala, relateaza Ziare.com.

Toate statele-membre Uniunii Europene au fost invitate sa trimita informatii despre produse pentru a fi incluse in studiu, iar Romania nu a raspuns acestei invitatii.

La insistentele jurnalistilor, Marius Pirvu a declarat ca a luat decizia de a nu trimite date din cauza ca Romania urma sa preia presedintia rotativa a Consiliului UE si, in consecinta, „trebuia sa fie impartiala, sa nu se pronunte” in aceasta chestiune.

Intrebat in ce fel si-ar fi pierdut Romania impartialitatea, presedintele ANPC a raspuns ca oricum tara noastra nu ar fi pierdut nimic, pe motiv ca produsele respective urmau sa fie analizate doar prin prisma informatiilor de pe eticheta, si nu pe baza unor analize de laborator.

Presedintele ANPC a adaugat ca autoritatea pe care o conduce va aplica la doua granturi europene, cu scopul de a continua studiile in domeniul dublului standard al alimentelor.

Aceleasi produse, calitate diferita intre Vestul si Estul Europei
Suspiciunea de dublu standard a aparut in urma cu cativa ani, dupa ce consumatori, ONG-uri si institutii din spatiul intracomunitar au tras semnalul de alarma cu privire la faptul ca anumiti producatori de alimente vand in tarile mai slab dezvoltate produse de slaba calitate, dar cu denumirile si cu etichetele produselor superioare din tarile dezvoltate.

Pentru a stabili adevarul, in noiembrie 2018, in cadrul unui proiect european, statele-membre au fost invitate sa trimita date despre alimentele care ar putea face obiectul practicilor dublu standard. Au trimis astfel de date 19 tari: Bulgaria, Croatia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Litualia, Letonia, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania si Olanda.