Un europarlamentar italian acuză distribuitorul Prosecco că a încălcat legislația UE

Iti recomandam

Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București a celebrat pe 14 noiembrie 2020, împlinirea a 20 de ani de activitate.

Domeniul principal de cercetare al INCDBA - IBA București este reprezentat de domeniul agroalimentar, bioeconomie. Obiectivele și direcțiile științifice ale...

Posterele castigatoare la INGREDIENTS SHOW 2020

Apropiindu-se si mai mult de profilul evenimentelor academice, INGREDIENTS SHOW 2020 a fost despre INOVARE, ȘTIINȚĂ, SOLUȚII, EVOLUȚIE, PLANIFICARE,...

FIT4FOOD 2030 – Policy Lab Romania

Ministerul Educatiei si Cercetarii impreuna cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si IBA Bucuresti au organizat o serie de...

15 postere inscrise in concurs in cadrul INGREDIENTS SHOW 2020

Participantii la INGREDIENTS SHOW 2020 - “Stiința ingredientelor - de la inovare și planificare, la adaptare și alegere", care au...

Uleiuri vegetale, întrebuințări și proprietăți

Un ulei vegetal este o trigliceridă extrasă dintr-o plantă. În general, substanțele care sunt lichide la temperatura camerei se...

O „mașină automată de vânzare Prosecco”, instalată în centrul Londrei, încalcă legislația denumirii de origine protejată (DOP), potrivit europarlamentarului Mara Bizzotto, care spune că situația în cauză poate produce „daune reputaționale imense producătorilor”.

În ianuarie a acestui an, lanțul de baruri Vagabond Wines a instalat temporar un „bancomat”, în fața unei vechi sucursale bancare din centrul Londrei. Cu toate acestea, spre deosebire de ATM-ul tradițional, distribuitor de numerar, versiunea Vagabond Wines a distribuit Prosecco. Inscripționat ca „ATM Prosecco” sau APM, dispozitivul a fost instalat temporar pentru a marca deschiderea unui nou bar Vagabond în vecinătatea respectivului sediu bancar. Tehnica de marketing aleasă a nemulțumit însă, pe producătorii de Prosecco din Italia, care spun că APM încalcă legislația privind denumirea de origine protejată (DOP) și, prin urmare, legislația UE.

„Utilizarea necorespunzătoare a numelui Prosecco”

Denumirea de origine protejată Prosecco este rezervată pentru vinurile Prosecco, Prosecco semi-spumant și Prosecco Supmante. Zona de producție se află în regiunile Fruiuli Venezia Giulia și Veneto din nord-estul Italiei. Conform registrului DOP, Prosecco trebuie comercializat în recipiente tradiționale de sticlă, care fac obiectul unor cerințe stricte de etichetare.

Într-o scrisoare transmisă Comisiei Europene la 12 februarie, europarlamentarul italian Mara Bizzotto a condamnat utilizarea de către Vagabond Wines a denumirii Prosecco în campania sa de marketing, întrucât „Prosecco” nu a fost oferit în sticla sa în care este comercializat în mod tradițional.

„Utilizarea necorespunzătoare a denumirii Prosecco pentru a vinde vin la robinet este echivalentă cu frauda împotriva consumatorilor și provoacă daune reputaționale imense producătorilor. Această practică încalcă legislația UE privind protecția produselor agroalimentare DOP ”, a scris ea.

Consorțiul pentru Protecția DOC Prosecco (Consorzio di Tutela del Prosecco DOC) și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la ATM-ul Vagabond Wines, „luând imediat” măsuri pentru a opri inițiativa, a menționat Bizzotto.

”Comisia va trebui să se adreseze reprezentanțiilor autorităților britanice, în regim de urgență, pentru a solicita interdicția instalării de distribuitoare automate Prosecco false, pentru a proteja consumatorii de  această formă de contrafacere?” este solicitarea pe care erurodeputatul italian a adresat-o Comisiei.
”Cum intenționează Comisia să ajute la protejarea întreprinderilor și la îmbunătățirea imaginii producătorilor acestui produs de înaltă calitate fabricat din Italia, care este victima unui număr tot mai mare de escrocherii în Europa și în întreaga lume?”, mai întreba Mara Bizzotto.

Comisia Europeană răspunde

La 3 aprilie, domnul Wojciechowski – în numele Comisiei – a emis răspunsul său: este responsabilitatea fiecărui stat membru să „ia măsurile necesare pentru a opri utilizarea ilegală a indicațiilor geografice pe teritoriile lor”.

Întrucât Regatul Unit este încă în perioada de tranziție, conform Acordului de retragere Brexit, „autoritățile naționale din Regatul Unit trebuie să acționeze în cazul unor presupuse practici de marketing care încalcă condițiile DOP pentru„ Prosecco ”, Remarcă Wojciechowski.

Vagabond Wines și-a închis temporar locațiile, din cauza pandemiei de coronavirus și nu a răspuns la o solicitare de comentarii înainte de publicarea articolului.

Nu este prima dată

Acest incident nu este primul de acest fel, eurodeputatul Bizzotto cerând și în trecut constatarea de către CE a unor ingerințe cu privire la potențialele încălcări ale legislației DOP.

În cea mai recentă scrisoare, ea arăta: „Aici avem încă o înșelătorie a unei companii britanice, în detrimentul Prosecco DOP, după ce aceeași marcă Prosecco s-a confruntat cu falsa etichetare pe robinetele de buturi din pub- uri și pe dulciuri și pungi de ceai, în supermarketuri. ”

Într-adevăr, în 2015, Bizzotto a întrebat Comisia dacă intenționează să împiedice barurile engleze să servească Prosecco folosind sisteme sub presiune, „împiedicând astfel vânzătorii din regiunea Veneto de a se face cunoscuți și apreciați”.

Iar în anul următor, eurodeputatul a acuzat Marea Britanie că, din nou „a încercat să exploateze marca Prosecco DOP pentru propriul său câștig financiar”.

„În urma vânzării de băuturi Prosecco false în pub- urile londoneze și a dulciurilor și a unor produse crocante cu aromă „Prosecco” în supermarketurile britanice, cea mai recentă noutate comercializată în lanțul de supermarketuri Aldi, din Marea Britanie este o selecție de infuzii și condimente cu aromă de vin, inclusiv a uneia etichetată ca fiind ‘Italian Prosecco Infusion`”, a scris ea.

Aceasta este încă o încercare a unei companii britanice de a înșela consumatorii și producătorii europeni din Veneto, cu încălcarea clară a legislației CE privind protecția DOP a produselor agricole și alimentare.

 

Din aceeasi categorie

ESE 2020: Etichetarea și controlul calității produselor alimentare prin examene de laborator

Rezultatele examenelor de laborator pot fi greu de citit și greu de interpretat, având în vedere că nu toate...

Agenția spaniolă din domeniul siguranței alimentare aprobă utilizarea termenului „probiotic” pentru alimente și suplimente

Agenția spaniolă pentru siguranța alimentară și nutriție (AESAN) a anunțat că termenul „probiotic” ar trebui acceptat pe etichetele alimentelor...

Categoria brânzeturi are trei noi concurente la „Gustul Ales” 2020

Brânza proaspătă de vacă, brânza burduf cu gust blând și brânza burduf cu gust strașnic de la compania Ferma...

ANPC vrea interzicerea comercializării pâinii nepreambalate. Motivele invocate

Autoritatea Națională Pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) solicită interzicerea comercializării pâinii și a produselor de panificație care nu sunt ambalate pentru consumatorii care se servesc...

Sancțiuni în valoare de peste 110.000 de euro aplicate de ANSVSA în octombrie

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță că a aplicat 121 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 558.100 de lei...

Cum se aplică la suplimentele alimentare normele de indicare a țării de origine sau a locului de proveniență a ingredientului primar | Tatiana Onisei șef serviciu...

Încă vă mai puteți participa la ESE 2020 - ziua dedicată suplimentelor alimentare din cadrul webinarului informativ care se va desfăura în mare parte...

IFS Food versiunea 7 – mai sunt 4 locuri la sesiune de instruire online din data de 19 noiembrie

INAQ Consulting – singurul IFS Training Center în România a organizat în ultima perioada mai multe sesiuni de cursuri online LIVE, în baza noului...

STIRILE SAPTAMANII

Skip to toolbar