Conceptul « One Health » implica subsumarea eforturilor si realizarilor pe care le consemneaza Medicina Umana, Medicina Veterinara, Medicina Mediului, Medicina Alimentatiei si Nutritiei, Medicina Ocupationalului, Medicina Comparata (zoonoze si oncologia comparata), cu  PROFILAXIA PRIMARA promovata ca vector major,  si punerea lor in practica medicala in slujba dezideratului o sanatate cat mai solida cu costuri cat mai reduse.

machetaConceptul « One Health »,   o  Sănătate pentru Oameni, si tot ce-i inconjoară, Animale, Mediu  si tot ce o condiţionează, Alimentatiile si Nutriţia precum si Ocupaţionalul, incurajează colaborări, sinergii şi cooperarea tuturor sectoarelor profesionale şi actori în general ale căror activităţi pot avea un impact asupra sănătăţii noastre.

Conceptul in diferite forme se extinde înapoi in antichitate. Recunoaşterea faptului că factorii de mediu pot avea un impact asupra sănătăţii este consemnat de medicul grec Hipocrate (460 î.Hr. –  370 î.e.n) care a promovat conceptul că sănătatea publică depinde de un mediu curat.

Mai tarziu, medicul italian Giovanni Maria Lancisi (1654–1720), pionier epidemiolog, medic veterinar, insista asupra rolului jucat de mediul fizic în răspândirea bolii la om si animale.

Utilizarea conceptului „One Health” in forma sa deplina  s-a produs recent, in anul 2003, in conexiune cu Ebola, febra hemoragică, de catre  William Karesh, care spune: “Sănătatea  umana sau a animalelor domestice  sau a faunei sălbatice nu mai poate fi discutata izolat. Există doar o sănătate. Şi soluţiile necesită ca toată lumea sa lucreze împreună la toate diferitele niveluri.”

Impreuna cu doi colegi W. Karesh a sustinut ulterior o serie de conferinţe în jurul lumii cu tema de „One World – One Health”. 

DEZVOLTAREA  CONCEPTULUI 

Statele Unite ale Americii

In anul 2008 Asociatia Medicilor Americani (AMA) si Asociatia Medicilor Veterinari Americani (AVMA) au convenit formarea comisiei “One Health Commission”.

Pe de alta parte “One Health Initiative” este website-ul care depoziteaza ştirile şi informaţiile referitoare la “One Health”. Organizatiile promotoare American Medical Association, American Veterinary Medical Association, the American Society of Tropical Medicine and Hygiene, The American Association of Public Health Physicians, the Centers for Disease Control and Prevention (CDC), the United States Department of Agriculture (USDA), and the U.S. National Environmental Health Association (NEHA) si mai mult de 800 de oameni de ştiinţă proeminenti , medici si medicii veterinari din întreaga lume (din cca. 90 de tari, inclusiv Romania) au aderat  la iniţiativa.

De altfel, in SUA, ca o recunoastere importantei si amplorii initiativei  se va constitui in scurt timp un organism central coordonator «One Health».

In Plan International

In anul 2011 a avut loc in Australia primul Congres International “One Health” iar in anul 2013 cel de al doilea Congres International “One Health” in Thailanda.

In anul 2015, in luna mai,  a avut loc primul Congres Global “One Health”, la Madrid, unde prestatia delegatiei romane a fost unanim apreciata.

Ca o confirmare a aportului Romaniei in planul dezvoltarii Conceptului, Romania va organiza “Conferinta Interregionala Europeana One Health 2016” si candideaza pentru organizarea “Congresului Mondial One Health 2018”.

Uniunea Europeana

Din anul 2008, Uniunea Europeana  a promovat abordarea One Health şi conceptul  este   integrat  în anumite documente de strategie ale UE.

 • One Health se regaseste ca subiect de lucru unic al sesiunii anuale a Federatiei Europene a Academiilor de Stiinte Mediciale, sesiune care a fost  organizata in Bucuresti, de catre Academia de Stiinte Medicale a Romaniei in luna mai 2014  cand se decreteaza One Health ca obiectiv major.
 • In Romania, in mod remarcabil, s-au dezvoltat ca prioritati europene componente ale conceptului, cu mentiune speciala pentru medicina comparata a mediului uman si veterinar.

Romania

Romania, mai mult ca in orice alta tara din UE, exista preocupari institutionale, unele prioritati in Uniunea Europeana, privitor la tratarea  interacţiunilor dintre animale, oameni, plante şi diversele medii inconjuratoare, cu mentiune speciala pentru medicina comparata a mediului uman si veterinar

Se mentioneaza in sensul afirmatiei de mai sus :

 • Institutul de Medicina Comparata (anul 1999) cu sucursale la Cluj si Timisoara din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti
 • Societatea Romana de Oncologie Comaparata (1991) care a devenit Forumul National de Oncologie Comparata (2010), filiala a Forumului Mediteranean de Oncologie  Comparata (2009)
 • Comisia pentru Medicina Comparata a Academiei Romane (1995
 • Sectia de Medicina Comparata a Academiei de Stiinte Medicale din Romania (2014)
 • Forumul National de Medicina Comparata (2014)
 • Curs post-universitar de Medicina Comparata (2015) in cadrul USAMVB si UMF Cluj.

 

Asociaţia nou constituita “One Health – New Medical Concept” se va înscrie în zona realizării profilaxiei primare a îmbolnăvirilor la om şi animale prin studiul, monitorizarea, supravegherea şi diseminarea informaţiilor, referitoare la aspectele de patologie globală în cadrul lanţului mediu-plante-animale de exploatare, silvatice şi de companie-om.

La toate acestea se adaugă în primul rând, toate aspectele legate de siguranţa alimentară, producerea de medicamente şi produse farmaceutice, inclusiv biopreparate (vaccinuri). Acestea consituind elementele de bază ale noului concept “One Health” 

COMANDAMENTE  „ONE HEALTH”

Comandamente majore se impun in urmatoarele domenii,

 1.  Medicina Comparata, a sinergiilor Medicinei Umane si a Medicinei  Veterinare,  trebuie sa fie reconsiderata si impusa in practica medicala ca o platforma eficace si operativa in cercetarea bolilor, elaborarea tratamentelor si validarea lor. Tinand cont ca astazi circa 70-80% din afectiunile umane isi au originea in “patologia animala” si  ca pericolele sunt comune si  masurile trebuie sa fie adecvate.                                        
 2. Medicina  Alimentatiei si Nutritiei, a analizei rolului si importantei  alimentatiei ca norma  generala, in fazele de alertare/premergatoare bolii,  de tratament si post tratament.  Dezvoltarea spectaculoasa a tehnologiei in domeniul medical si a industriei medicamentelor a condus la neglijarea rolului si importantei alimentatiei ca sursa de sanatate si echilibre ….
 3. Medicina Mediului, a tratarii cu responsabilitate a acestui organism urias care ne subventioneaza existenta, trebuie sa devina un domeniu prioritar pentru SANATATE.
 4. Medicina Ocupaţională, a ocupationalului care ne energizeaza dar ne si consuma

Specialistii din toate domeniile sunt chemati sa dea raspunsurile si sa prelimine directiile necesare  in cadrul unor programe specifice de cercetare, instruire si promovare.

Toate acestea justifica pretentia realizarii in Romania a unui Centru de Cercetare si Instruire cu scopul concentrarii unor cecetari fundamentale si aplicative in domeniu si al generarii unor normative europene sub imperativul conceptului ONE HEALTH.  

Marea provocare care stă în faţa noastră, de a realiza, într-un timp record, elementul neglijat astăzi în România, anume PROFILAXIA GENERALĂ A ÎMBOLNĂVIRILOR LA OAMENI, ANIMALE SI MEDIU, A SECURITATII ALIMENTARE SI OCUPATIONALE, prin structuri si legislatie adecvate.