facebook
Saturday, October 1, 2022
spot_imgspot_imgspot_img
IngredienteOpinii divergente privind dioxidul de titan

Opinii divergente privind dioxidul de titan

-

etichetare industria alimentaraetichetare industria alimentara

Canada consideră „sigur pentru consum” dioxidul de titan (TiO2), opinie care intră în conflict cu interdicția impusă de UE pentru acest colorant.

În urma unei decizii a autorității canadiene de reglementare care afirmă că dioxidul de titan utilizat în alimente este sigur, Asociația producătorilor de dioxid de titan (TDMA) solicită o revizuire completă a interdicției utilizării TiO2 în UE, unde este considerat nesigur. Interdicția UE a început cu o perioadă de eliminare treptată de șase luni, de la 7 februarie 2022 până la 7 august 2022.

TiO2 este un colorant artificial de albire utilizat în alimente, dar a fost considerat nesigur de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) în mai 2021.

Interdicția UE a intrat în vigoare la începutul anului 2022 , iar producătorilor li s-a dat o perioadă de șase luni să se conformeze, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să mai existe produse care conțin dioxid de titan până în august.

În urma deciziei Canadei, TDMA îndeamnă Comisia Europeană (CE) să „declanșeze o reexaminare critică a avizului EFSA 2021 privind siguranța E171” (E171 este codul pentru TiO2 în UE).

Metodele și materialele de testare pe care se bazează avizul din 2021 nu reflectă expunerea umană realistă la alimente care conțin E171 și nici nu sunt reprezentative pentru proprietățile E171. Avizul EFSA din 2021 a fost, de asemenea, rezultatul unei aplicări neobișnuite și inconsecvente a noilor ghiduri privind nanoparticulele”, a declarat David Lockley, președintele grupului științific de lucru al TDMA, pentru FoodIngredientsFirst.

Raportul evidențiază necesitatea ca autoritățile UE să solicite o actualizare a avizului EFSA privind E171 pentru a se asigura că poziția UE se bazează pe toate datele disponibile.”

TiO2 este folosit drept colorant în industria alimentară, inclusiv ca opacizant în capsule. Este folosit, printre altele, în supe, sosuri, tartine pentru sandvișuri și produse prelucrate cu nuci. Poate intra și în componența unor bomboane, a gumei de mestecat, glazurii de prăjituri și în sosuri albe.

UE: TiO2 „nesigur”

UE a considerat TiO2 „nesigur”, o decizie care a fost adoptată fără nicio obiecție de către Parlamentul European sau Consiliul UE.

Concluziile autorităților canadiene din domeniul sănătății și ale Agenției pentru Standarde Alimentare din Regatul Unit (FSA) ar trebui luate în considerare și de Comisia Europeană în orice evaluare a utilizării în continuare a TiO2”, explică TDMA. „Acest lucru se bazează pe o revizuire a datelor științifice disponibile relevante pentru utilizările alimentare ale TiO2.”

După cum menționează TDMA, autoritățile sanitare din Marea Britanie au respins îngrijorările UE cu privire la aditiv în martie, refuzând să-l interzică. Cu toate acestea, autoritățile sanitare din Regatul Unit nu și-au încheiat evaluările de risc pe care se așteaptă să le termine în 2023.

Luigi Tozzi, director adjunct al Safe Food Advocacy Europe (SAFE), a declarat pentru FoodIngredientsFirst că nu este surprins de studiul Health Canada.

Canada încă permite utilizarea hormonilor de creștere pentru a produce carne, pe care i-am interzis în 1996. Sunt și mari utilizatori de glifosat, care în Europa, deși nu este interzis, nu este acceptat de consumatori. Metoda lor de analiză a riscului pentru sănătatea umană este, evident, diferită de cea a Europei, și poate că la fel este și percepția consumatorilor lor despre pericol.”

Metodologii diferite

Autoritățile sanitare din Canada afirmă că au fost efectuate studii privind problemele de sănătate, inclusiv genotoxicitatea TiO2 – genotoxicitatea referitor la capacitatea substanțelor chimice de a deteriora direct ADN-ul.

Multe studii care au ridicat îngrijorări cu privire la siguranța TiO2, inclusiv îngrijorarea pentru genotoxicitate, au folosit forme de TiO2 care nu sunt considerate acceptabile pentru utilizare în alimente și au proprietăți diferite față de TiO2 de calitate alimentară. Alte studii au folosit TiO2 de calitate alimentară, dar au luat măsuri pentru a descompune materialul în particule mai mici decât ceea ce ar fi găsit în mod normal în alimente”, spune raportul de sănătate.

Autoritățile sanitare canadiene dezvăluie, de asemenea, că toxicitatea TiO2 poate fi „redusă” atunci când face parte dintr-o dietă, deoarece se leagă de proteine ​​și molecule.

Această legare modifică proprietățile fizice și chimice ale particulelor, ceea ce influențează modul în care acestea interacționează cu celulele, țesuturile și organele.”

Autoritățile sanitare canadiene explică, de asemenea, că efectele adverse au fost găsite în câteva studii non-dietetice. Cu toate acestea, în cele dietetice, „aceste aceleași efecte nu au fost observate atunci când au fost administrate aceleași doze sau mai mari de TiO2 alimentar în dieta animalelor”.

Autoritățile sanitare canadiene au publicat acest raport cu o lună înainte de intrarea în vigoare a interdicției UE asupra TiO2.

În concluzie, conform autorităților canadiene din domeniul sănătății, studiile pe animale nu au găsit nicio dovadă legate de producerea cancerului, modificări ale ADN-ului sau efecte adverse asupra reproducerii, dezvoltării, sistemului imunitar, gastrointestinal, nervos sau asupra sănătății generale.

Concluzii diferite

Raportul științific explică că grupul UE „nu a identificat o problemă imediată de sănătate legată de TiO2 atunci când este utilizat ca aditiv alimentar”.

Cu toate acestea, din cauza incertitudinilor privind siguranța nanoparticulelor de TiO2, grupul a concluzionat că TiO2 ca aditiv alimentar (E171) nu mai poate fi considerat sigur.”

SAFE spune că sunt de acord cu principiul precauției UE față de TiO2 „până când vor exista studii epidemiologice privind pericolele acestui aditiv”.

Dioxidul de titan este folosit sub forma sa de nanoparticule. Pericolele datorate utilizării acestor forme nu sunt bine definite, deși există multe preocupări și date științifice care determină utilizarea precauției”, se apără Tozzi.

Regulamentul modificat va intra în vigoare în august și se bazează pe principiul precauției. Există numeroase studii științifice privind utilizarea dioxidului de titan ca potențial pesticid împotriva dăunătorilor plantelor fusarium. Așa că sperăm că această decizie nu va fi niciodată schimbată în UE”, continuă el.

DIN ACTUALITATE

ANPC a oprit temporar activitatea comercială a 14 magazine Auchan din toată țara

Toate cele 50 de magazine Auchan controlate de ANPC au fost amendate, suma totalizând 750.000 lei. În cursul ultimei luni, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor...

29 septembrie – Ziua Internațională de conștientizare asupra RISIPEI ALIMENTARE

Rompan Patronatul Român din Industria de Morărit Panificație și Produse Făinoase este implicat activ în acțiunea: STOP RISIPA ALIMENTARĂ prin intermediul proiectului Erasmus+ 2021-1-RO01-KA220-VET-000028008 “STOP...

Primul plastic 100% reciclabil, creat în SUA

Polimerii se descompun de mai multe ori și materiile prime pot fi refolosite, deoarece compoziția practic nu se schimbă. Chimiștii americani au dezvoltat un set...

Din aceeași categorie

ANPC a oprit temporar activitatea comercială a 14 magazine Auchan din toată țara

Toate cele 50 de magazine Auchan controlate de ANPC au fost amendate, suma totalizând 750.000 lei. În cursul ultimei luni,...

Făina din coajă de banană s-a dovedit a crește nivelul nutrițional în produsele de panificație

Adăugarea de coji de banană crește nivelul de fibre și antioxidanți din prăjituri, au descoperit cercetătorii. Coaja de banană își...

29 septembrie – Ziua Internațională de conștientizare asupra RISIPEI ALIMENTARE

Rompan Patronatul Român din Industria de Morărit Panificație și Produse Făinoase este implicat activ în acțiunea: STOP RISIPA ALIMENTARĂ prin...

Primul plastic 100% reciclabil, creat în SUA

Polimerii se descompun de mai multe ori și materiile prime pot fi refolosite, deoarece compoziția practic nu se schimbă. Chimiștii...

ESE 2022 – două zile despre ultimele noutăți legislative din domeniul etichetării, siguranței și eticii alimentelor și suplimentelor alimentare

10% DISCOUNT PENTRU ÎNSCRIERILE PÂNĂ LA DATA DE 30 SEPTEMBRIE 2022. Rezervă-ți locul din timp la ESE 2022 (doar...

🍒Arome pentru modularea gustului – răspuns la orice provocare

Pandemia globală de COVID-19 a afectat viața noastră în multe feluri, dar în primul rând prin orientarea către produse...

Crenvurști retrași de la vânzare, după detectarea în produse a Listeriei

ANSVSA a lansat o alertă privind rechemarea voluntară de către compania Nordic Import Export a a mai multor tipuri...

RO.aliment SHOW 2022 – eveniment de impact care a reunit întreaga industrie alimentară

Covasna 12-14 septembrie: RO.aliment SHOW 2022 – evenimentul care dă voce industriei alimentare din România a încheiat a 6...

Știrile ultimelor 7 zile

Făina din coajă de banană s-a dovedit a crește nivelul nutrițional în produsele de panificație

Adăugarea de coji de banană crește nivelul de fibre...

29 septembrie – Ziua Internațională de conștientizare asupra RISIPEI ALIMENTARE

Rompan Patronatul Român din Industria de Morărit Panificație și...

Primul plastic 100% reciclabil, creat în SUA

Polimerii se descompun de mai multe ori și materiile...

🍒Arome pentru modularea gustului – răspuns la orice provocare

Pandemia globală de COVID-19 a afectat viața noastră în multe feluri, dar în primul rând prin orientarea către produse...

Crenvurști retrași de la vânzare, după detectarea în produse a Listeriei

ANSVSA a lansat o alertă privind rechemarea voluntară de către compania Nordic Import Export a a mai multor tipuri...

RO.aliment SHOW 2022 – eveniment de impact care a reunit întreaga industrie alimentară

Covasna 12-14 septembrie: RO.aliment SHOW 2022 – evenimentul care dă voce industriei alimentare din România a încheiat a 6...

Fazer investighează agricultura celulară pentru a produce cacao durabil

Este agricultura celulară viitorul pentru producția de cacao? Firma finlandeză de produse de cofetărie Fazer lucrează pentru a asigura...

Laborator pentru a testa reciclabilitatea produselor din hârtie

Producătorul de ambalaje Mondi a deschis primul laborator de reciclare al companiei la fabrica sa din Frantschach, Austria. Noul laborator...

Un start-up folosește cazeine și acizi grași din lapte pentru a dezvolta „următoarea generație” de brânzeturi

Start-up-ul francez Nutropy dezvoltă brânzeturi franțuzești mature premium similare cu Camembertul. Nutropy spune că este pregătită să conducă dezvoltarea unei...

O peliculă barieră compostabilă care rezolvă problema proprietăților „corozive” ale gustărilor sărate

Specialistul israelian în ambalaje din plastic biodegradabil a lansat la London Packaging Week o peliculă compostabilă inovatoare – care...

Comunicare CE: Bunele practici de igienă și procedurile bazate pe principiile HACCP

A apărut COMUNICAREA COMISIEI EUROPENE privind punerea în aplicare a sistemelor de management al siguranței alimentare cuprinzând bunele practici...

O soluție de prăjire continuă câștigă marele premiu Sial Paris 2022

Echipamentul de prăjire continuă al FCD System câștigă primul loc la categoria „Echipamente și produse tehnologice” la Sial Innovation...

Arla: batoane indulgente cu conținut ridicat de proteine în fiecare strat

Arla Foods Ingredients a lansat un concept de batoane proteice care permite brandurilor să crească conținutul de proteine din...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă