facebook
Saturday, December 9, 2023
spot_imgspot_imgspot_img
IngredienteOpinii divergente privind dioxidul de titan

Opinii divergente privind dioxidul de titan

-

spot_imgspot_imgspot_img

Canada consideră „sigur pentru consum” dioxidul de titan (TiO2), opinie care intră în conflict cu interdicția impusă de UE pentru acest colorant.

În urma unei decizii a autorității canadiene de reglementare care afirmă că dioxidul de titan utilizat în alimente este sigur, Asociația producătorilor de dioxid de titan (TDMA) solicită o revizuire completă a interdicției utilizării TiO2 în UE, unde este considerat nesigur. Interdicția UE a început cu o perioadă de eliminare treptată de șase luni, de la 7 februarie 2022 până la 7 august 2022.

TiO2 este un colorant artificial de albire utilizat în alimente, dar a fost considerat nesigur de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) în mai 2021.

Interdicția UE a intrat în vigoare la începutul anului 2022 , iar producătorilor li s-a dat o perioadă de șase luni să se conformeze, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să mai existe produse care conțin dioxid de titan până în august.

În urma deciziei Canadei, TDMA îndeamnă Comisia Europeană (CE) să „declanșeze o reexaminare critică a avizului EFSA 2021 privind siguranța E171” (E171 este codul pentru TiO2 în UE).

Metodele și materialele de testare pe care se bazează avizul din 2021 nu reflectă expunerea umană realistă la alimente care conțin E171 și nici nu sunt reprezentative pentru proprietățile E171. Avizul EFSA din 2021 a fost, de asemenea, rezultatul unei aplicări neobișnuite și inconsecvente a noilor ghiduri privind nanoparticulele”, a declarat David Lockley, președintele grupului științific de lucru al TDMA, pentru FoodIngredientsFirst.

Raportul evidențiază necesitatea ca autoritățile UE să solicite o actualizare a avizului EFSA privind E171 pentru a se asigura că poziția UE se bazează pe toate datele disponibile.”

TiO2 este folosit drept colorant în industria alimentară, inclusiv ca opacizant în capsule. Este folosit, printre altele, în supe, sosuri, tartine pentru sandvișuri și produse prelucrate cu nuci. Poate intra și în componența unor bomboane, a gumei de mestecat, glazurii de prăjituri și în sosuri albe.

UE: TiO2 „nesigur”

UE a considerat TiO2 „nesigur”, o decizie care a fost adoptată fără nicio obiecție de către Parlamentul European sau Consiliul UE.

Concluziile autorităților canadiene din domeniul sănătății și ale Agenției pentru Standarde Alimentare din Regatul Unit (FSA) ar trebui luate în considerare și de Comisia Europeană în orice evaluare a utilizării în continuare a TiO2”, explică TDMA. „Acest lucru se bazează pe o revizuire a datelor științifice disponibile relevante pentru utilizările alimentare ale TiO2.”

După cum menționează TDMA, autoritățile sanitare din Marea Britanie au respins îngrijorările UE cu privire la aditiv în martie, refuzând să-l interzică. Cu toate acestea, autoritățile sanitare din Regatul Unit nu și-au încheiat evaluările de risc pe care se așteaptă să le termine în 2023.

Luigi Tozzi, director adjunct al Safe Food Advocacy Europe (SAFE), a declarat pentru FoodIngredientsFirst că nu este surprins de studiul Health Canada.

Canada încă permite utilizarea hormonilor de creștere pentru a produce carne, pe care i-am interzis în 1996. Sunt și mari utilizatori de glifosat, care în Europa, deși nu este interzis, nu este acceptat de consumatori. Metoda lor de analiză a riscului pentru sănătatea umană este, evident, diferită de cea a Europei, și poate că la fel este și percepția consumatorilor lor despre pericol.”

Metodologii diferite

Autoritățile sanitare din Canada afirmă că au fost efectuate studii privind problemele de sănătate, inclusiv genotoxicitatea TiO2 – genotoxicitatea referitor la capacitatea substanțelor chimice de a deteriora direct ADN-ul.

Multe studii care au ridicat îngrijorări cu privire la siguranța TiO2, inclusiv îngrijorarea pentru genotoxicitate, au folosit forme de TiO2 care nu sunt considerate acceptabile pentru utilizare în alimente și au proprietăți diferite față de TiO2 de calitate alimentară. Alte studii au folosit TiO2 de calitate alimentară, dar au luat măsuri pentru a descompune materialul în particule mai mici decât ceea ce ar fi găsit în mod normal în alimente”, spune raportul de sănătate.

Autoritățile sanitare canadiene dezvăluie, de asemenea, că toxicitatea TiO2 poate fi „redusă” atunci când face parte dintr-o dietă, deoarece se leagă de proteine ​​și molecule.

Această legare modifică proprietățile fizice și chimice ale particulelor, ceea ce influențează modul în care acestea interacționează cu celulele, țesuturile și organele.”

Autoritățile sanitare canadiene explică, de asemenea, că efectele adverse au fost găsite în câteva studii non-dietetice. Cu toate acestea, în cele dietetice, „aceste aceleași efecte nu au fost observate atunci când au fost administrate aceleași doze sau mai mari de TiO2 alimentar în dieta animalelor”.

Autoritățile sanitare canadiene au publicat acest raport cu o lună înainte de intrarea în vigoare a interdicției UE asupra TiO2.

În concluzie, conform autorităților canadiene din domeniul sănătății, studiile pe animale nu au găsit nicio dovadă legate de producerea cancerului, modificări ale ADN-ului sau efecte adverse asupra reproducerii, dezvoltării, sistemului imunitar, gastrointestinal, nervos sau asupra sănătății generale.

Concluzii diferite

Raportul științific explică că grupul UE „nu a identificat o problemă imediată de sănătate legată de TiO2 atunci când este utilizat ca aditiv alimentar”.

Cu toate acestea, din cauza incertitudinilor privind siguranța nanoparticulelor de TiO2, grupul a concluzionat că TiO2 ca aditiv alimentar (E171) nu mai poate fi considerat sigur.”

SAFE spune că sunt de acord cu principiul precauției UE față de TiO2 „până când vor exista studii epidemiologice privind pericolele acestui aditiv”.

Dioxidul de titan este folosit sub forma sa de nanoparticule. Pericolele datorate utilizării acestor forme nu sunt bine definite, deși există multe preocupări și date științifice care determină utilizarea precauției”, se apără Tozzi.

Regulamentul modificat va intra în vigoare în august și se bazează pe principiul precauției. Există numeroase studii științifice privind utilizarea dioxidului de titan ca potențial pesticid împotriva dăunătorilor plantelor fusarium. Așa că sperăm că această decizie nu va fi niciodată schimbată în UE”, continuă el.

DIN ACTUALITATE

Știrile ultimelor zile

Record de produse înscrise în competiția ”Ora de Bun Gust”, ediția 8

72 de produse românești participă la cel mai mare concurs de produse alimentare autohtone, întrecându-se în gust, armonie între...

Tone de cacao din depozitele UE riscă să fie distruse din cauza birocrației privind noua lege privind defrișările

Industria de cacao și a ciocolatei a fost avertizată că stocurile de cacao (care se micșorează) din depozitele UE,...

Marcă de carne 100% românească, înscrisă în competiția “Ora de bun gust” 2023

Comtim, producător de carne de porc, cu o tradiție de peste o jumătate de secol,  înscrie în ediția 8...

Oamenii de știință au găsit nutrienți în carne și lactate care ajută la combaterea cancerului

Cercetări recente dezvăluie că un acid gras din carne și produse lactate îmbunătățește capacitatea celulelor imunitare de a lupta...

Suplimentarea dietei cu vitamina D îmbunătățește metabolismul glucozei și lipidelor la pacienții cu diabet de tip 2

Pacienții cu diabet de tip 2 au înregistrat o îmbunătățire semnificativă a nivelului de glucoză din sânge și colesterol...

Reinert ( The Family Butchers Romania S.R.L.) pariază pe produsele cu listă scurtă de ingrediente

Unul dintre cei mai premiați producători din industria cărnii vine la “Ora de bun gust" – premiile Gustul Ales...

Beneficiile nutriționale ale fermentației lactice la prețuri similare produselor convenționale

Compania Oltina Impex Prod Com vine în competiția “Ora de bun gust" – premiile Gustul Ales 2023, cu o...

Mintel: Cele mai importante tendințe de urmărit în 2024: alimente procesate, schimbări climatice, îmbătrânire sănătoasă

Lista de tendințe din 2024 în domeniul produselor alimentare și băuturilor dezvăluite de Mintel pentru America de Nord arată...

Știrile ultimelor 7 zile

Reinert ( The Family Butchers Romania S.R.L.) pariază pe produsele cu listă scurtă de ingrediente

Unul dintre cei mai premiați producători din industria cărnii vine la “Ora de bun gust" – premiile Gustul Ales...

Beneficiile nutriționale ale fermentației lactice la prețuri similare produselor convenționale

Compania Oltina Impex Prod Com vine în competiția “Ora de bun gust" – premiile Gustul Ales 2023, cu o...

Mintel: Cele mai importante tendințe de urmărit în 2024: alimente procesate, schimbări climatice, îmbătrânire sănătoasă

Lista de tendințe din 2024 în domeniul produselor alimentare și băuturilor dezvăluite de Mintel pentru America de Nord arată...

Descoperim ce gust au 30 de ani de tradiție în industria lactatelor. Lacto Solomonescu înscrie 3 produse în concursul “Ora de bun gust”

Experiența, combinată cu pasiunea și implicarea, reprezintă calea sigură spre succes, rețetă ce se aplică perfect în cazul brandului...

Heinz introduce un capac complet reciclabil pentru sticlele de ketchup

Kraft Heinz a colaborat cu Berry Global pentru a introduce primul capac de ketchup 100% reciclabil. Recipientele Heinz pentru ketchup...

Salamurile „Delicatesse” și „de Iarnă”, Baconul și Cârnații Polonezi sunt cele 4 produse de top cu care Meda Prod 98 participă la Gustul Ales...

Compania Meda Prod 98 S.A. a înscris în competiția celor mai bune produse alimentare românești “Ora de bun gust"...

De ce criza de capital ar putea fi o „nouă normă” în 2024 pentru companiile alimentare și de băuturi

Criza de capital cu care s-au confruntat multe companii de produse alimentare și băuturi în 2023 va rămâne o...

A fost lansată pe piață o tulpina probiotică „foarte stabilă”

Scopul noii tulpini probiotice este de a spori stabilitatea în diverse aplicații alimentare, „chiar și pentru o gamă mai...

AUCHAN înscrie 6 produse în competiția “Ora de bun gust” 2023

Auchan Retail România, specialistul alimentar cu cele mai largi game de produse, susține producători români prin înscrierea lor în...

Capsule de cafea pe bază de plante complet compostabile

Neighborhood Coffee Company , un producător de cafea cu sediul în Toronto, a anunțat lansarea capsulei de cafea complet...

Noi forme de paste făcute din mazăre galbenă

ZenB, un producător de paste pe bază de plante și fără gluten, făcute din mazăre galbenă, a introdus în...

O nouă specialitate a gamei de brânzeturi Napolact – Mozzarella, înscrisă în concursul “Ora de bun gust”

B randul Napolact (grupul FrieslandCampina România) aduce în concursul “Ora de bun gust" – premiile Gustul Ales 2023, un produs...

Comtim vă invită să descoperiți autenticitatea culinară în cadrul Festivalului -Concurs D’ALE PORCULUI

În perioada 2-3 decembrie, Oradea devine scena celei de-a X-a ediții a Festivalului-Concurs D'ALE PORCULUI. Un eveniment de referință...

Unilever împărtășește cu industria mai multe brevete pentru a combate emisiile din sectorul înghețatei

Unilever a acordat industriei de înghețată o licență neexclusivă gratuită pentru 12 brevete de reformulare. Această inițiativă urmărește doi...

Italia interzice producția și comercializarea cărnii pe bază de celule

Camera Deputaților din Italia a adoptat o lege care interzice producerea și comercializarea cărnii pe bază de celule și...

Patru produse care “satisfac și cele mai pretențioase gusturi” înscrise în concursul “Ora de bun gust” 2023

Aspectele care caracterizează produsele Five Continents Group sunt gustul, definit de proprietățile laptelui materie primă, și calitatea intrinsecă a...

Acțiuni legale împotriva afirmațiilor „100% reciclabile” sau „100% reciclate” pentru sticlele de plastic

Organizațiile pentru protecția mediului și pentru drepturile consumatorilor inițiază acțiuni legale împotriva Nestlé, Danone și The Coca-Cola Company, din...

Alte știri din aceeași categorieNEWS
RO.aliment vă recomandă